FTC: Web sitemiz ziyaretçi desteklidir; İçeriklerde bulunan bağlantılar aracılığıyla ürün/hizmet satın aldığınızda komisyon kazanabiliriz. Komisyonlar editoryal değerlendirmelerimizi etkilemez.

WordPress “403 Forbidden Error” Hatası ve Çözümü

403 Forbidden Error veya Türkçe karşılığıyla 403 Yasak Hatası, WordPress kullanıcılarının karşılaşabileceği en yaygın hatalardan biridir. Ancak çözümü paniğe kapılacak kadar zor değildir. Bu yazıda 403 hatası çözümü için 3 basit yöntemi ve ek çözümleri ele alacağız…


WordPress sitenizde oturum açmak isterken, sayfa veya yazıları düzenlerken, site taşıma veya WordPress kurulumu yaparken “403 Forbidden Error” hata mesajıyla karşılaşabilirsiniz.

Bu mesaj aşağıdaki varyasyonlarla karşınıza çıkabilir:

  • “Forbidden – You don’t have permission to access / on this server”-(Yasak – Bu sunucuya erişim izniniz yok)
  • “403 – Forbidden: Access is denied”– (403 – Yasak: Erişim reddedildi)
  • “Error 403 – Forbidden”– (Hata 403 – Yasak)
  • 403 – Forbidden Error – You are not allowed to access this address”– (403 – Yasak Hata – Bu adrese erişmenize izin verilmiyor)
  • “HTTP Error 403 – Forbidden – You do not have permission to access the document or program you requested”– (HTTP Hatası 403 – Yasak – Talep ettiğiniz belgeye veya programa erişim izniniz yok)
  • “403 Forbidden – Access to this resource on the server is denied”– (403 Yasak – Sunucudaki bu kaynağa erişim reddedildi)
  • “403. That’s an error. Your client does not have permission to get URL / from this server”– (403. Bu bir hata. İstemcinizin bu sunucudan URL alma izni yok)
  • “You are not authorized to view this page”–  (Bu sayfayı görüntüleme yetkiniz yok)
  • “It appears you don’t have permission to access this page.”–  (Bu sayfaya erişim izniniz yok gibi görünüyor)

İşte bu mesajlardan birine örnek:

403 Forbidden Error

Neyse ki, sorunu ortadan kaldırmak göründüğünden daha kolaydır. Biz de bu yazıda, 403 hatası çözümü için işe yarayan tüm yöntemlerden bahsedeceğiz. Öncesinde 403 Forbidden hakkında birkaç detaya değinelim.

“403 Forbidden Error” Hatası Nedir ve Buna Ne Sebep Olur?

Diğer birçok hata mesajı gibi, 403 Forbidden hatası da, web sunucunuzun tarayıcınızla iletişim kurmak için kullandığı bir HTTP durum kodudur.

Tarayıcınızla web sitenize her bağlandığınızda, web sunucusu HTTP başlığı adı verilen kodlarla yanıt verir. Bu işlemler genellikle arka tarafta çalışır. Ancak, bir şeyler ters gittiğinde, sunucu numaralarla bir HTTP durum kodu gösterecektir. Bu numaralar oldukça önemlidir, çünkü sitenizde tam olarak neyin yanlış gittiğini teşhis etmenize yardımcı olur.

HTTP durum kodları kısaca şu şekildedir:

  • 100’lü numaralar:  Tarayıcı tarafından başlatılan isteğin devam ettiğini gösteren bilgi kodları.
  • 200’lü numaralar:  Tarayıcı isteği alındığında, anlaşıldığında ve sunucu tarafından işlendiğinde döndürülen başarı kodları.
  • 300’lü numaralar: İstenen kaynak için yeni bir kaynak değiştirildiğinde döndürülen yeniden yönlendirme kodları.
  • 400’lü numaralar: İstekle ilgili  bir sorun olduğunu gösteren istemci hata kodları (403 hatası gibi)
  • 500’lü numaralar:  İsteğin kabul edildiğini, ancak sunucudaki bir hatanın isteğin yerine getirilmesini engellediğini gösteren sunucu hata kodları.

WordPress’te 403 Forbidden hatasının en olası nedenleri ise şunlardır:

  1. Yanlış dosya izinleri
  2. Kullanılan bir eklenti
  3. Bozuk .htaccessdosyası

Bu makalede, tüm bu olası sorunları nasıl gidereceğinizi göstereceğiz.

İşe başlamadan önce, her ihtimale karşı site yedeği almanızı öneririz.

1. “403 Forbidden Error” Hatasının Çözümü İçin Dosya İzinlerini Kontrol Edin

WordPress’teki birçok dosya erişim izinleri gerektirir. Bu dosya izinleri, web sitenizin dosyalarına ve klasörlerine kimlerin erişebileceğini kontrol eder. Ancak, yanlış izinler söz konusuysa, sunucu 403 hatası gösterecektir.

Önerilen izinler şunlardır:

  • Klasörler / dizinler için – 755 veya 750
  • Dosyalar için – 644 veya 640
  • Wp-config.php dosyası için – 440 veya 400

Olası bir 403 Forbidden hatası ile karşılaşmanız durumunda, hosting firmanızla iletişime geçip izinleri kontrol etmelerini isteyebilirsiniz. Genellikle sizin için gerekli ayarları yaparlar. Ancak, böyle bir hizmetleri yoksa, bu işlemi kendiniz de yapabilirsiniz.

Bu işlemi c-Panel Dosya Yöneticisi kullanarak da yapabilirsiniz, ancak biz anlatımı FTP üzerinden gerçekleştireceğiz. Eğer cPanel ile dosya izinlerini düzenlemek isterseniz, FTP içerisinde uygulanan adımları cPanel içerisinde uygulayabilirsiniz (işleyiş tamamen aynı olacak).

FTP istemcisi olarak ücretsiz FileZilla programını kullanacağız. FileZilla ile sunucunuza bağlandıktan sonra aşağıdaki yolu izleyin:

  • Önce kök klasörü (public_html) bulun ve sağ tıklayıp “Dosya Özellikleri“ni seçin.
403 Forbidden Hatasının Çözümü İçin Dosya İzinlerini Değiştirme-1
  • Sayısal değer kutusuna 755 veya 750 girin. Ardından, Alt dizinlere tekrarla ve Yalnızca dizinlere uygula‘yı seçin ve Tamam butonuna tıklayın.
403 Forbidden Hatasının Çözümü İçin Dosya İzinlerini Değiştirme-2
  • Şimdi aynı işlemi Dosya İzinleri için uygulayın.  Public_html sağ tıklayın, Dosya Özelliklerini seçin ve bu kez sayısal değeri 644 veya 640 olarak belirtin. Ardından “Alt dizinlere tekrarla” ve Yalnızca Dosyalara Uygula” yı seçip Tamam butonuna tıklayın.
403 Forbidden Hatasının Çözümü İçin Dosya İzinlerini Değiştirme-3
  • Şimdi de Wp-config.php dosyasının izinlerini değiştirmek için, kök dizine gidin (genellikle public_html). Çift tıklayın ve açılan sayfadan wp-config.php’yi bulun. Üzerine  gelin ve sağ tıklayıp “Dosya İzinleri“ni seçin.
  • Sayısal değer olarak 440 veya 400 belirtip Tamam butonuna tıklayın.
403 Forbidden Hatasının Çözümü İçin Dosya İzinlerini Değiştirme-4

Şimdi web sitenize gidin ve “403 Forbidden Error” hatasının çözülüp çözülmediğini kontrol edin.

2. WordPress Eklentilerinin Neden Olduğu 403 Forbidden Hatasının Çözümü

403 forbidden hatası çözümü için deneyebileceğiniz bir diğer yöntem de, tüm eklentilerinizi geçici olarak devre dışı bırakmaktır. Böylece, eklenti kaynaklı bir hata söz konusuysa, eklentiler devre dışı bırakıldığında sorunun çözülmüş olduğunu görebilirsiniz.

Eklentileri devre dışı bıraktığınızda sorun çözülmüşse, bir sonraki aşamada hangi eklentinin 403 hatasına neden olduğunu bulmanız gerekecek. Bunun için de eklentileri tek tek aktif ederek sorun yaratan eklentiyi bulabilirsiniz.

Eğer WordPress kontrol paneline erişemiyorsanız, tüm eklentileri devre dışı bırakmak için FTP veya cPanel kullanabilirsiniz. İlk yöntem için FTP kullanmıştık, bu kez cPanel kullanalım.

  • Öncelikle cPanel’de otum açın ve “Dosya Yöneticisine” gidin.
  • Kök dizine çift tıklayın (genellikle public_html).
  • Buradan da wp-content klasörüne çift tıklayarak giriş yapın.
  • Plugins klasörüne sağ tıklayıp Rename (adını değiştir) butonuna tıklayarak klasöre plugins.deactive gibi bir isim verin.
403 Forbidden Error-Eklenti Kontrolü


Böylece tüm eklentiler devre dışı bırakılmış oldu. Bunun ardından WP kontrol paneline giriş yapın. 403 hatası çözülmüşse, demek ki sorun eklenti kaynaklı diye düşünebiliriz.

  • Eğer durum buysa, tekrar cPanel’den, plugins.deactive olarak değiştirdiğiniz klasör ismini eski haline getirin (.deactive kısmını silin)
  • Ardından WP kontrol panelinden Eklentiler bölümüne gidin ve eklentileri tek tek aktif konuma getirip, her eklentiden sonra sitenizi kontrol edin. Bu şekilde hangi eklentinin sorun yarattığını bulabilirsiniz.

Soruna neden olan eklentiyi bulduğunuzda, yardım için eklenti geliştiricisine ulaşabilir veya mevcut eklentiyi silip, yerine alternatif bir eklenti yükleyebilirsiniz (WordPress Eklenti Yükleme İşlemi)

3. Bozuk .htaccess Dosyasının Neden Olduğu 403 Hatasını Düzeltme

WordPress’te 403 forbidden hatasının nedenlerinden bir diğeri de bozuk .htaccess dosyasıdır. .Htaccess dosyası doğru yapılandırılmamışsa sitenizde birçok soruna neden olabilir. Bu dosyanın düzeltilmesi, tüm sorunları çözebilir.

Sorundan kurtulmanın en kolay yolu mevcut .htaccess dosyasını silmek ve yeni bir dosya oluşturmaktır. Bunu cPanel veya FileZilla gibi bir FTP istemcisi kullanarak kolaylıkla yapabilirsiniz.

.Htaccess dosyası, WordPress kök dizininde (genellikle public_html) bulunur. Ancak, bu dosya bazen gizlidir, bu nedenle, seçilen FTP istemcisindeki gizli dosyaları gösterme seçeneğini etkinleştirmeniz gerekir. FileZilla programında Sunucu (Server) sekmesine gidip “Gizli dosyaları göstermeye zorla” seçeneğine tıklayarak gizli dosyalara erişimi etkinleştireceksiniz.

FileZilla Gizli Dosyaları Görüntüleme
FileZilla Gizli Dosyaları Görüntüleme

cPanel’de ise .htaccess dosyanızı göremiyorsanız, sağ üstte bulunan Ayarlar butonuna tıklayın ve “Gizli Dosyaları Göster” seçeneğini işaretleyip kaydedin.

cPanel Gizli Dosyaları Görüntüleme
cPanel Gizli Dosyaları Görüntüleme

Bunun ardından .htaccess dosyasını bulun. Silmeden önce her ihtimale karşı bir kopyasını bilgisayarınıza indirin ve sağ tıklayıp Delete (sil) butonuna tıklayarak .htaccess’i silin.

.htacces Dosyasını Silme

Şimdi web sitenize erişmeyi deneyin. 403 hatası çözülmüşse, demek ki  .htaccess dosyanızda bozulmalar yaşanmış.

Yeni bir .htaccess dosyası oluşturmak için WordPress yönetim panelinden Ayarlar »Kalıcı Bağlantılar sayfasına gidin ve hiçbir ayarı değiştirmeden değişiklikleri kaydet butonuna basın. Böylece yeni bir  .htaccess dosyası oluşmuş olur.

Yukarıdaki 3 yöntem de 403 Forbidden hatasına çözüm olmadıysa, bu durumda, ek sorun giderme işlemleri yapmanız gerekebilir.

Ek Sorun Giderme Adımları

Çoğu durumda, 403 forbidden hatası, yukarıdaki 3 yöntemden biri ile çözüme kavuşur. Ancak nadir durumlarda, farklı yöntemler uygulamak gerekebilir. Şimdi, işe yarayabilecek diğer çözümlere bakalım…

Mod_security Özelliğini Kaldırma

Mod_security, bazı sunucular tarafından güvenlik amacıyla kullanılan açık kaynaklı bir güvenlik duvarıdır. Bazen, yanlış yapılandırma nedeniyle 403 Erişim Engeli hatası verebilir. Aşağıdaki adımları izleyerek Mod_Security’i kaldırabilirsiniz.

cPanel veya FTP ile .htaccess dosyanıza gidin ve aşağıdaki kodu ekleyin:

<IfModule mod_security.c>
SecFilterEngine Off
SecFilterScanPOST Off 
</IfModule>
.htaccess mod_security Kaldırma


Hata çözülmezse, eklediğiniz kodu silin ve bir diğer yönteme geçin.

Hotlink Korumasını Yeniden Yapılandırma

Hotlink Koruması, cPanel’de dosyalarınıza diğer sitelerden doğrudan bağlanmayı engeller. Bu dosyalar genellikle görselleri içerir. 403 hatası da bu görselleri görüntüleyememe nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu seçenek erişimi kısıtlamak için kullanıldığından, erişilebilir olması gereken bir dosyaya erişemediğinizde 403 Forbidden hatası ile karşılaşabilirsiniz.

Bu sorunu çözmek için Hotlink Korumanızı yeniden yapılandırın.

cPanel‘e giriş yapın, sayfayı aşağı kaydırarak “Güvenlik” bölümüne gidin ve Hotlink Koruma‘yı tıklayın.

cPanel Hotlink Koruması

Buradaki parametreleri dikkatlice ayarlayın. “Erişime izin verilecek URL‘ler” bölümünde, site listesini kontrol edin ve eksik olanları ekleyin.

Hosting Firmanızla İletişime Geçin

Yukarıdaki öneriler genellikle 403 Forbidden gibi hatalar için kesin çözümdür, ancak buna rağmen sorun hala devam ediyorsa hosting firmanızla iletişime geçip destek talep etmenizi öneririz. Sorunun nereden kaynaklandığı ve nasıl çözülebileceği konusunda mutlaka yardımcı olacaklardır.


Bu makalenin” WordPress 403 Forbidden Error” hatasını düzeltmeniz konusunda size  yardımcı olacağını umuyoruz. 403 hatası oldukça yaygın bir sorundur ve sık sık karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle, yazımızı faydalı bulduysanız yer imlerine ekleyerek, 403 Forbidden hatası ile tekrar karşılaştığınızda çözüm yollarına kolayca ulaşabilirsiniz 🙂 Ayrıca, farklı çözüm önerileriniz varsa, aşağıdaki yorumlar bölümünden bizimle paylaşmayı unutmayın!

Diğer faydalı kılavuzlarımızı da incelemek isteyebilirsiniz⇓

2 Yorum

  1. Woah! I’m really enjoying the template/theme of
    this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that “perfect balance” between usability and appearance.
    I must say that you’ve done a fantastic job with this. Additionally,
    the blog loads super fast for me on Internet explorer.
    Superb Blog!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu