FTC: Web sitemiz ziyaretçi desteklidir; İçeriklerde bulunan bağlantılar aracılığıyla ürün/hizmet satın aldığınızda komisyon kazanabiliriz. Komisyonlar editoryal değerlendirmelerimizi etkilemez.

Alan Adı (Domain) Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Domain yani ‘alan adı’ web sitenizin kurumsal markası ve internet üzerindeki adresinizdir. Kurumsal kimliği en iyi şekilde temsil edecek bir domain seçerken, önce iyice düşünmeli ve seçimi akıllıca yapmak gerekir. Peki, alan adı yani domain alırken nelere dikkat edilmeli? Bununla ilgili detayları sizin için derledik…

Doman, insanların sizi veya şirketinizi tanıyacağı isim yani bir nevi markanızdır. Bu yüzden domain alırken mutlaka markanıza yakışan, akılda kalıcı bir seçim yapmalısınız. Tabii alan adı seçerken dikkat edilmesi gereken birçok detay var.

Alan Adı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir web site veya blog açmaya karar verdiğinizde ilk yapmanız gereken şey amacına uygun bir alan adı seçmek olmalıdır. Şu durumda “doğru alan adı nasıl seçilir” sorusu aklınıza gelecektir. Tam da bu noktada size rehberlik edecek bir liste hazırladık.

İşte, domain seçimi yaparken göz önünde bulundurmanız gereken noktalar:

1. .com Uzantılı Alan Adı Seçin

Domain satın alırken dikkat edilmesi gereken ilk noktalardan biri domain uzantısıdır. En popüler ve en güven duyulan üst düzey alan adı .com’dur. “.net” ve “.org” uzantılı birçok başarılı web sitesi olsa da, ilk tercihinizin .com olması yararınıza olacaktır. Neden mi? Bunun ilk ve en önemli nedeni, insanların .com uzantılı alan adlarına daha aşina olmasıdır; çoğu insan tarayıcı çubuğuna alan adı girerken .com uzantısıyla girme eğilimindedir. Uzantıyı hatırlamadıklarında da ilk deneyecekleri .com olur. Eğer com dışında başka bir uzantı seçerseniz çok sayıda ziyaretçi trafiğini kaçırabilirsiniz. Bununla birlikte, sitenizin amacına uygun olabilecek .net ve .org uzantılarını da alternatif olarak düşünebilirsiniz.

Size tavsiyemiz; ilk tercihiniz .com olsun, ancak aklınızdaki alan adının .com uzantılı olanı alınmışsa bunun yerine .net ve org gibi diğer seçenekleri değerlendirebilirsiniz. .club, .space, .info gibi uzantılardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın..

2. Benzersiz Bir Alan Adı Seçin

Alan adı seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer detay benzersiz bir alan adı seçimi yapmaktır. Kendi ad ve soyadınızla bir marka oluşturma planınız varsa ve adınız için .com uzantılı alan boştaysa bunu kaçırmayın (ayhankaraman.com, neilpatel.com vs. gibi). Hatta şu an olmasa da ileriye dönük projeleriniz için ad-soyadınızdan oluşan bir domain kaydetmeniz sizin için faydalı olabilir.

Bununla birlikte, işletmeniz veya sunduğunuz hizmetlerle alakalı bir alan adının boşta olup olmadığına bakın ve seçeceğiniz domainin benzersiz olmasına dikkat edin. Web sitenize, mevcut diğer site adlarına benzer bir isim vermek inanın uzun vadede sizi başarısızlığa götürür. Bu yüzden site adının başka sitelerle karıştırılmayacak kadar farklı olduğundan emin olun.

3. Kolay Telaffuz ve Kolay Yazıma Dikkat Edin

Dünyanın en popüler web sitelerinden bazılarını düşünün; Google, Bing, Facebook, Twitter, Instagram… Bunların ortak noktalarından en önemlileri okunuşları, yazılışları ve telaffuzlarının kolay olması, bu özellikleri sayesinde de akılda kalıcı olmalarıdır.

Ziyaretçilerinizin alan adınızı tek seferde anlaması ve hatırlaması için karmaşık alan adlarından kaçının. Kısa çizgi ve sayı içeren alan adları da zorlayıcıdır. Bu tür site isimleri genellikle yanlış yazılır ve insanların sitenizi bulmasını zorlaştırır. Ziyaretçileriniz alan adınızı sorunsuzca yazabilmeli, kolaylıkla okuyabilmelidir. Amaç, insanların sitenizin adını başkalarına da kolayca iletebilmeleri için her yönden kolaylaştırmaktır.

4. Kısa Alan Adlarına Odaklanın

Mümkün olduğunca kısa alan adı seçimi yapmak, alan adı alırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biridir. Uzun bir alan adı kullanmanın direkt olarak bir zararı olduğunu söyleyemeyiz, ancak kısa alan adlarının hatırlanması daha kolaydır. Buna rağmen uzun bir alan adı kullanacaksanız mutlaka akılda kalıcı bir isim seçmeye çalışın. “ve”, “ile” gibi eklerden de kaçının.

İdeal olan 10-15 karakterden uzun olmayan alan adlarıdır. Bazı istisnalar olsa da, yazımı ve referans vermesi kolay olan alan adı seçmeniz çok daha faydalı olacaktır.

5. Anahtar Kelime İçeren Domain (Belki)

Geçmişte, dijital pazarlamacılar, kısmi eşleşme veya alakalı anahtar kelimelerin tam eşleşmesi olan alan adlarının peşindeydi. Çünkü anahtar kelime içeren alan adları sıralamada avantajlı sayılırdı. Ancak bu durum artık pek önemli sayılmaz; bu nedenle alan adınızda mutlaka anahtar kelime kullanmanız gerekmiyor. Bununla birlikte, domain seçimi yaparken yalnızca mantıklı ve organik görünecekse anahtar kelime içeren domainler seçmenizi öneririz.

6. Telif Hakkı ve Ticari Marka

Domain seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler arasında bulunan en önemli maddelerden biri de telif hakkı ihlalinde bulunmadığınızdan emin olmanızdır. Halihazırda ticari marka olarak tescil edilmiş veya iyi bilinen bir marka ile karıştırılabilecek bir domain kaydetmeyin. İhlal için dava açıldığında, bu durum size çok zaman ve para kaybına mal olabilir. Bu nedenle, seçtiğiniz adın ticari markalı olmadığından, telif hakkıyla korunmadığından veya başka bir şirket tarafından kullanılmadığından emin olun.

7. Alan Adının Geçmişini Kontrol Edin

Bir alan adı almaya karar verdiğinizde, seçtiğiniz adın ilk sahibi olmayabilirsiniz. Bu nedenle, satın almadan önce, tercih ettiğiniz alan adının SEO (arama motoru optimizasyonu) ve backlink geçmişini kontrol etmenizi öneririz. Almayı düşündüğünüz domain daha önce başka bir site için kullanılmışsa, bunun olumlu veya olumsuz sonuçları olabilir. Bunu anlamak için de backlink denetleme araçlarını kullanabilirsiniz.

En değerli backlinkler, nişinizle yakından alakalı güvenilir web sitelerinden olanlardır. Öte yandan, web siteniz üzerinde olumsuz etkisi olabilecek backlinklerler de karşılaşabilirsiniz (spam içerikli web siteleri veya düşük alan adı yetkisine sahip web siteleri). Böyle bir alan adını kullanmak ileride web sitenizin cezalandırılmasına neden olabilir. Buna rağmen yine de kullanmak isterseniz, kötü bağlantıları Google Disavow aracı ile reddetmenizi öneririz.

Bir alan adının geçmişini kontrol etmenin diğer yolu da, en popüler web arşivlerden biri olan Wayback Machine’dir. Bu araçla, ilgilendiğiniz tüm domainlerin daha önce kullanılıp kullanılmadığına, kullanıldıysa içerik kalitesinin durumuna ve ne amaçla kullanıldığına kolaylıkla bakmanız mümkün.

8. Güvenilir Bir Alan Adı Kayıt Şirketi Seçin

Kullanmak istediğiniz alan adına karar verdikten sonra, bir sonraki adımınız iyi bir kayıt şirketi seçmektir. Kayıt şirketleri fiyat, hizmet koşulları, yönetim seçenekleri, kullanım kolaylığı ve daha pek çok açıdan farklılık gösterir, bu nedenle seçim yaparken araştırma yapmanız faydalı olacaktır.

İşte alan adı kayıt şirketi seçerken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey:

  • Akreditasyon: Kayıt operatörünüz ICANN  tarafından akredite edilmiş olmalıdır. ICANN, akredite kayıt şirketlerinin bir listesini tutar ve bunların belirli sorumluluk standartlarına ve uyumluluk düzenlemelerine uymasını sağlar.
  • Şartlar ve koşullar: Sağlayıcıdan sağlayıcıya büyük farklılıklar gösterebileceğinden, kayıt operatörünüz tarafından belirlenen koşulları okumak için mutlaka zaman ayırın.
  • Fiyat: Fiyat, sağlayıcıdan sağlayıcıya büyük ölçüde değişebilir, ancak genellikle bir alan adı yılda ortalama 10-15 Dolar tutarındadır. Birçok sağlayıcının müşteri desteği, web sitesi oluşturucular ve SEO gibi ek hizmetler içerdiğini ve bu ürünlerin maliyete yansıtılacağını unutmayın.
  • Gizli ücretler: Bazı sağlayıcılar sizi cezbetmek için düşük bir ön fiyatlandırma kullanır, ancak astronomik yenileme ücretleriyle devam eder. Hatta yüksek transfer ücretleri talep edebilir ve ihtiyacınız olmayan hizmetleri satın almaya zorlayabilir. Alan adınızı kaydetmeden önce bu gibi konularda detaylı araştırma yapmanız faydalı olacaktır.
  • Müşteri desteği: Bazı sağlayıcılar ücretsiz 7/24 canlı müşteri desteği  sunarken, bazılarının bir epostaya yanıt vermesi günler sürebilir. Bu nedenle müşteri desteği ile ilgili politikalarını önceden öğrenin çünkü konu alan adınız olduğunda destek çok önemli olabilir.
  • Gizlilik koruması: Bazı kayıt şirketleri size bu seçeneği sunmaz. Hatta bazıları bilgilerinizi pazarlama amacıyla üçüncü taraflara satar. Hizmet şartlarınızı kontrol edin ve özel bilgilerinizi gizli tutma seçeneğiniz olduğundan ve ticari kazanç için kullanılmadığından emin olun.

Ayrıca okuyun: Google Domains Transfer İşlemleri [Detaylı Kılavuz]

Sonuç Olarak

Alan adı markanızın imajını belirleyen çevrimiçi kimliğinizdir ve yıllık ücretini ödemeye devam ettiğiniz sürece de sizin olacaktır. Domain web sitenizin başarısı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle titizlikle düşünülüp karar verilmelidir.

Bu yazıda, “alan adı alırken nelere dikkat edilmeli” sorusunu cevaplamaya çalıştık. Siz de yeni bir alan almayı düşünüyor ve domain seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir diye merak ediyorsanız, yukarıdaki maddeleri göz önünde bulundurun. Umarız, bu maddeler web siteniz için en mükemmel alan adını  seçmenize yardımcı olur.

Henüz bir web siteniz yok mu? Web Sitesi Nasıl Kurulur? başlıklı kılavuzumuzdan faydalanarak kolaylıkla web sitenizi oluşturabilirsiniz!

WPEkran

Web site ve blog açma kılavuzları, para kazanma, sosyal medya, SEO, WordPress, Blogger, hosting, domain ve WEB'e dair bilgiler WPEkran'da.

28 Yorumlar

  1. Bu kadar ince eleyip sık dokumak gerekiyormuş demek ki. Detaylı yazınız için teşekkür ederim.

    1. Alan adı en önemli konulardan biri olduğu için, evet kesinlikle üzerine çok düşünülmeli 🙂

  2. Güzel bir rehber hazırlamışsınız. Bir sonraki domain alışverişim için istifade edeceğim. Teşekkürler.

    1. Yorumladığınız için teşekkürler. Önemli detayları özellikle belirtmeye çalıştık. Umuyoruz faydalı olur.

  3. Ben de bir site açmak istiyorum. Alan adı konusunda araştırma yaparken sitenize rastladım. Gerçekten çok hoş, içerikler çok iyi. Yer imlerine kaydettim. Sık sık uğrayacağım.

  4. you are in point of fact a just right webmaster. The website loading pace is amazing.
    It kind of feels that you are doing any unique trick.

    Furthermore, The contents are masterwork. you’ve performed a wonderful task in this topic!

  5. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative.
    I am gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future.
    Numerous people will be benefited from your writing.

    Cheers!

  6. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Yeni alan adı alacaklar için önemli tavsiyeler.

  7. öneriler için teşekkürler. Alan adı dediğiniz gibi bir nevi site kimliğidir, dikkatli seçmek önemli.

  8. Teşekkürler,
    bir süredir bu konu hakkında bilgi arıyordum ve şu ana kadar öğrendiklerimin en iyisi burada.

  9. Kesinlikle internetteki en kaliteli bloglardan biri.
    Bu web sitesini herkese tavsiye edeceğim!

  10. İlk kez bir blog açmaya karar verdim. Şu an domain arayışındayım. Buradaki bilgileri de göz önünde bulundurarak iyi bir domain bulabilirim umarım. Teşekkürler bilgiler için.

  11. I blog quite often and I really appreciate your information. This article has really peaked
    my interest. I’m going to book mark your website and keep checking for new details about once per week.
    I subscribed to your RSS feed as well.

  12. Alan adı alacağım ve bu konuda nelere dikkat etmem gerektiği konusunda araştırma yapıyordum. Sizin yazınıza rastladım. Aklımdakilere cevap bulabildim yazınızla. Sitenizi sevdim.

  13. Dikkat edilmesi gereken çok ayrıntı varmış. Bu kadar önemli olduğunu bilmiyordum.

  14. Bu yazı çok işime yaradı, teşekkür ederim. Yeni yazılarınızı bekliyorum.

  15. Çok güzel bir yazı. Yeni olmasına rağmen, bu web sitesinin müdavimi oldum. Yeni yazılarınızı bekliyorum.
    Teşekkürler!

  16. Domain konusunu önemli, dikkatli karar vermek, ileride pişmanlık duymayacağımız bir ad seçmek lazım. Teşekkürler.

  17. Alan adı almadan önce bu yazıya denk gelmem iyi oldu. Öneriler için teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu