FTC: Web sitemiz ziyaretçi desteklidir; İçeriklerde bulunan bağlantılar aracılığıyla ürün/hizmet satın aldığınızda komisyon kazanabiliriz. Komisyonlar editoryal değerlendirmelerimizi etkilemez.

Belirli Sayfalarda WordPress Eklentilerini Devre Dışı Bırakma/Etkinleştirme

Eklentiler WordPress sitenizin işlevselliğini artırmaya yardımcı olan ayrı kod paketleridir. Bununla birlikte, sitenizin bir bölümü için ihtiyaç duyduğunuz eklentilerin başka bir özellikle çakıştığı veya istenmeyen sorunlara neden olduğu durumlar olabilir.

Ayrıca, fazla eklenti kullanmak, sayfa yükleme hızını olumsuz etkileyebilir. Özellikle WooCommerce gibi eklentileri kullanan yoğun kaynaklar web sitenizi önemli ölçüde yavaşlatacaktır.

Çoğu durumda, sitenizin tamamı için değil, sadece belirli yazılar ve sayfalar için bir eklentiye ihtiyacınız olabilir. Böyle bir senaryoda, eklentilerinizi stratejik olarak nasıl devre dışı bırakacağınızı bilmeniz gerekir. Belirli sayfalarda WordPress eklentilerini nasıl devre dışı bırakabileceğiniz konusunda çözüm arıyorsanız, işte size bir kılavuz!

Eklenti Kullanımı Neden Kontrol Altında Tutulmalı?

Bazı eklentilerin WordPress performansı üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Kullandığınız her eklenti bir miktar işlem gücü gerektirir, bu nedenle çok fazla kullanmak sitenizin yavaş yüklenmesine neden olabilir. Bu ciddi bir sorundur, çünkü başarılı bir web sitesini sürdürmek için site hızı çok önemlidir

Sitenizde yalnızca bazı sayfalarda ya da bazı gönderilerde kullanmak isteyeceğiniz bir eklentiye ihtiyaç duyduğunuz durumlar olacaktır.

Örneğin, sayfa oluşturucu eklentilerine yalnızca sayfalarda ihtiyaç vardır (bunları yayınlarda kullanmadığınız sürece). WooCommerce gibi e-ticaret eklentileri, özellikle menüde mini sepet kullanmıyorsanız, yalnızca mağaza ve ürün sayfalarında gereklidir. Sözlük ve kupon eklentileri özel gönderi türleri için kullanılır, vb.

Bu eklentiler web sitenizin her sayfasına sitiller ve scriptler ekler. Ne yazık ki, bu eklentilerin hiçbiri eklenti ayarlarında CSS ve JS’nin yalnızca ilgili sayfalarda yüklenmesini kontrol etme seçeneği sunmuyor.

Peki, web sitenizin her sayfasına gereksiz komut dosyaları ve stiller eklemeyi gerçekten ister misiniz?

Neyse ki, kullandığınız eklenti sayısını çok fazla sınırlandırmanıza gerek kalmadan sayfa yükleme sürelerini azaltmanın bir yolu var! Evet, WordPress eklentilerinin belirli sayfalarda çalışmasını devre dışı bırakmak bu konuda etkili olacaktır.

Belirli Sayfalarda WordPress Eklentileri Nasıl Devre Dışı Bırakılır?

Sitenizdeki yüklü eklentilerin yükleme davranışını kontrol etmek için WordPress deposunda bulunan ücretsiz eklentilerden faydalanacağız.

  • Asset CleanUp Eklentisi
  • WP Plugin Manager
  • Plugin Organizer

Bu eklentiler sayesinde gereksiz eklenti kullanma yükünden kurtulup sitenizin hızını artırabilirsiniz. Yukarıdaki 3 eklentinin de nasıl kullanılacağından kısaca bahsedeceğiz. Sizin için uygun olan eklentiyi seçin ve kurup gerekli ayarları yapın.

Uyarı-  Herhangi bir hatalı işlem olasılığına karşın WordPress site yedeği almak iyi bir önlem olacaktır.

1. Asset CleanUp

Asset Clean Up, belirli sayfalarda eklentileri devre dışı bırakma veya etkinleştirme işlemi dahil olmak üzere site genelinde mükemmel bir optimizasyon sağlayan popüler bir eklentidir. Eklentiyi kullanmaya başladığınızda site hızınızda oldukça ciddi iyileşmeler görebilirsiniz. Kullanıcı yorumları da eklentiyle ilgili memnuniyeti açıkça gösteriyor. Eklenti, WP Rocket gibi bir önbellek eklentisiyle birlikte son derece iyi çalışır.

Bu eklentinin ücretsiz sürümü olsa da en önemli optimizasyon seçenekleri premium sürüme dahildir. Yani iyi bir optimizasyon için ücretli sürüme sahip olmanız gerekir.

WP yönetim panelinden Eklentiler→ Yeni Ekle bölümüne gidin ve arama çubuğuna Asset CleanUp yazın. Eklentiyi kurun ve etkinleştirin.

Asset CleanUp ile Belirli Sayfalardan Eklentileri Devre Dışı Bırakma

Bu eklenti size CSS ve Java komut dosyalarını devre dışı bırakma imkanı sunar. Bunları devre dışı bırakmak web sitenizi hızlandıracak olsa da, bazen istenmeyen sonuçlara neden olabilirler. Bu nedenle, devam etmeden önce Web sitenizin bir yedeğini oluşturmanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Eklentiyi etkinleştirdikten sonra WP yönetici panelinden Asset CleanUp→Setting alanına gidin. Bu sayfada, eklentinin nasıl çalıştığına dair çeşitli seçenekler göreceksiniz.

Asset CleanUp Setting

Bu seçeneklerin ne işe yaradığına kısaca bakalım:

  • Plugin Usage Preferences- Bu bölüm, Asset CleanUp’ın genel davranışını yönetir. Kontrol panelinde veya ön uçta yönetim, Varlık Listesi düzenleri, kullanım izleme ve daha fazlası gibi şeyler burada bulunur.
  • Test Mode- Hata ayıklama için bu özelliği etkinleştirebilirsiniz. Bu seçenek, web sitesinde tam olarak hangi CSS ve JavaScript’i istediğinizi belirlemeye çalışıyorsanız kullanışlıdır.
  • Optimize CSS- Bu bölüm, sitenizin toplam sayfa boyutunu azaltmak için stil sayfalarını birleştirmenizi sağlar. Küçültme, erteleme ve birleştirme seçeneklerine sahiptir.
  • Optimize JavaScript- Bu bölüm de CSS optimizasyonu bölümü gibi çalışır. JavaScript’i gerektiği gibi küçültebilir, birleştirebilir ve satır içi olarak ayarlayabilirsiniz. Ancak, satır içi, pro sürümde bulunur.
  • Site-Wide Common Unloads- Sitede gereksiz öğeler varsa, buradan kaldırabilirsiniz. Emojileri, oEmbed’leri, Gutenberg CSS bloklarını ve diğer öğeleri devre dışı bırakabilirsiniz.
  • HTML Source CleanUp- Bu bölümde, web sitesinin <head> bölümünden etiketleri kaldırabilirsiniz. Örneğin, RSD etiketlerini, Windows Live Writer’ı ve WordPress sürüm etiketlerini kaldırabilirsiniz.
  • Local Fonts- Sitenizde yerel yazı tiplerini kullanıyorsanız, bunları önceden yüklenecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Bu, sahip olduğunuz yazı tiplerine bağlı olarak zamanınızın birkaç MS’sini azaltabilir.
  • Google Fonts- Google Yazı Tipleri bir web sitesine stil eklemek için harika olsa da, bazı durumlarda onu yavaşlatırlar. Bu bölümde, performansı artırmak için birleştirebilir, önceden yükleyebilir ve önceden bağlanabilirsiniz.
  • Disable XML-RPC- Yalnızca pingback’leri devre dışı bırakmayı veya XML-RPC’yi tamamen devre dışı bırakmayı buradan seçebilirsiniz.

Setting menüsündeki işlemleri tamamladıktan sonra üst kısımda bulunan diğer ayarları da tek tek inceledikten sonra devre dışı bırakma veya etkinleştirme seçeneklerini kullanabilirsiniz.

2. Plugin Organizer

Yedeğinizi aldıktan sonra, WordPress yönetici panelinde “Eklentiler> Yeni Ekle” bölümüne gidin. Plugin Organizer eklentisini bulmak için arama çubuğunu kullanın.

Plugin Organizer ile Eklentileri Belirli Sayfalarda Devre Dışı Bırakma

Eklentiyi bulduktan sonra kurun ve etkinleştirin.

Plugin Organizer eklentisi ile aşağıdakileri yapabilirsiniz:

  • Eklenti yükleme sırasını yeniden düzenleme
  • Eklentileri global olarak devre dışı bırakma veya yalnızca belirli yayınlarda/sayfalarda etkinleştirme
  • Belirli gönderi türlerinde ve sayfalarda eklentileri  devre dışı bırakma
  • Belirli URL’ler için eklentileri etkinleştirme veya devre dışı bırakma
  • Belirli kullanıcı rolleri için eklentileri etkinleştirme veya devre dışı bırakma
  • Eklentiler için yükleme hiyerarşisini değiştirme
  • Eklentileri yalnızca ihtiyaç duyulduğunda yükleme.

Kullanmadığınız eklentileri sitenizden tamamen kaldırmak en iyi yoldur. Ancak, yalnızca belirli görevler için ihtiyaç duyduğunuz bazı eklentiler varsa, yalnızca gerektiğinde yüklenmelerini sağlamak için Plugin Organizer eklentisini kullanabilirsiniz.

# Eklenti Ayarlarını Yapılandırma

Eklentiyi kurduktan sonra, gerekli seçenekleri etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak için WordPress sol menüye eklenen Plugin Organizer→Setting bölümüne gidin. Siteniz için bazı temel seçenekleri yapılandırabileceğiniz ayarlar menüsü açılacak.

Plugin Organizer Genel Ayarlar

Genel Ayarlar altındaki seçenekleri ihtiyaçlarınıza uygun biçimde yapılandırmanız gerekecek. Bu seçeneklerin ne işe yaradığına tek tek bakalım:

  • Fuzzy URL Matching- Bu ayar açık olduğunda, eklentiler sitenizdeki alt sayfalara yüklenir.
  • Ignore URL Protocol- Bu işlevi kapalı tutmanız önerilir. Eklentiye, varsa HTTP / HTTPS yönlendirmesini yok saymasını söyler.
  • Ignore URL Arguments- Bu, eklentiye bir URL’deki soru işaretinden sonra gelen her şeye atıfta bulunan parametrelere sahip URL’leri yok sayma talimatı verir. Açmak için belirli bir nedeniniz olmadıkça bunu kapalı tutmalısınız.
  • Only allow network admins to change plugin load order? Çok bölgeli bir WordPress ağı kullanıyorsanız. bu ayar eklenti yükleme sırasını değiştirmek için bir ağ yöneticisi hesabı gerektirir. Çoklu site kullanıyorsanız bu ayarı açık tutmanız önerilir, ancak kullanmıyorsanız devre dışı bırakabilirsiniz.
  • Custom Post Type Support- Herhangi bir özel gönderi türünüz varsa, bu sayfalarda Plugin Organizer’ı etkinleştirmek için buraya ekleyin.
  • Auto Trailing Slash- Bu seçenek , eklenti ile ilgili URL’lerin sonundaki eğik çizgiyi kaldırır ve bunları sitenizin WordPress kalıcı bağlantı ayarlarına göre biçimlendirir .
  • Selective Plugin Loading- Bu ayar, eklenti ayarlarınızda devre dışı bırakılmış olsalar bile bazı eklentileri yalnızca belirli sayfalara yüklemenizi sağlar. Bunun nasıl yapılacağını sonraki adımda açıklayacağız.
  • Selective Mobile Plugin Loading- Bu seçenek, mobil cihazlarda belirli eklentileri devre dışı bırakmanıza olanak tanır.
  • Selective Admin Plugin Loading- Bu seçenek, bazı eklentilerin yalnızca sitenizin yönetici kontrol panelinde yüklenmesini etkinleştirmenizi sağlar. Yönetici paneline yüklenen eklentileri kontrol etmek için bu seçeneği etkinleştirin.
  • Disable Plugins By Role- Belirli kullanıcı rolleri için eklentileri devre dışı bırakmanıza veya etkinleştirmenize izin verir.
  • Display Debug Messages- Bu seçeneği açtığınızda tarayıcı ön ucunda etkinleştirilmiş ve devre dışı bırakılmış eklentiler hakkında hata ayıklama mesajlarını görürsünüz.

Ayarları yapılandırmayı bitirdiğinizde sayfayı kaydetmeyi unutmayın. Ardından bir sonraki adıma geçin.

# Site Genelinde Tüm Eklentileri Kaldırma

Sitenizdeki herhangi bir eklentiyi geçici olarak devre dışı bırakmak istiyorsanız, WordPress yönetim paneli Plugin Organizer→Global Plugin bölümüne gidin. Burada sitenizdeki eklentileri görüntüleyebilir ve devre dışı bırakabilirsiniz.

Plugin Organizer Global Ayarlar

Normalde tüm eklentileri devre dışı bırakmanız gerekmez fakat bu özelliği gerekirse sorun giderme amacıyla kullanabilirsiniz.

# Arama Sonuç Sayfalarında Eklentileri Devre Dışı Bırakma

“Plugin Organizer>Search Plugin” bölümüne gidin ve arama sonucu sayfalarına yüklemek istemediğiniz gereksiz eklentileri devre dışı bırakın.

# Belirli Gönderilerde Eklentileri Devre Dışı Bırakma

“Plugin Organizer>Post Type Plugin”ne gidin ve gönderi türünü seçin. Örneğin, genellikle yorum içermeyen sayfalarda Akismet Anti-Spam eklentisini boşaltmak isteyebilirsiniz. Bu durumda, gönderi türü olarak “sayfa” seçin ve Akismet Anti-Spam eklentisine tıklayın.

Seçilen gönderi türünde seçili eklentileri devre dışı bırakmak için kaydet düğmesine tıklayın. Ayrıca, gönderi veya sayfa düzenleyiciye gidebilir ve yalnızca o gönderiye veya sayfaya eklenti yüklemek için genel ayarları değiştirebilirsiniz.

3. WP Plugin Manager

WordPress belirli sayfalardan eklentileri devre dışı bırakmak için kullanabileceğiniz bir diğer eklenti WP Plugin Manager’dır. Kullanımı oldukça kolay olan bu eklentinin sağlayacağı faydalar genel olarak şunlardır:

1. Sayfa boyutunu küçültür.
2. HTTP isteklerinin sayısını azaltır.
3. Web sitenizin genel performansını artırır.
5. Web sitenizi hızlandırır.
6. Dönüşüm web sitesi performansıyla orantılı olduğundan, dönüşümü artırır.

Eklentiyi kurmak için Eklentiler<Yeni Ekle’ye gidin ve arama kutusuna WP Plugin Manager yazın. Eklentiyi kurup etkinleştirin.

WP Plugin Manager

Eklentiyi etkinleştirdikten sonra, Eklentiler menüsü altında “Plugin Manager” seçeneğini göreceksiniz. Web sitenizde yüklü tüm eklentileri bu seçeneğe tıklayıp görebilir ve Sayfa / gönderi başına eklentileri devre dışı bırakma seçeneklerini kullanabilirsiniz.

WP Plugin Manager Ayarlar

Bir eklentiyi, özel bir URL (belirli kelimeleri içeren bir URL) ile devre dışı bırakmak isterseniz eklentinin premium sürümünü satın almanız gerekir. Diğer seçenekler ücretsiz sürüme dahildir.

Diyelim ki, WooCommerce Eklentisi kullanıyorsunuz. WooCommerce CSS / JS dosyalarını hakkında ve iletişim sayfalarına yüklemek gerekli değildir. Bunun için yapmanız gereken ise;

  • Devre dışı bırakmayı etkinleştirin
  • URL Türünü seçin (Sayfa / Gönderi)
  • Son olarak eklentiyi devre dışı bırakmak istediğiniz sayfa adlarını açılır menüden seçin.
WP Plugin Manager ile Sayfalardan Eklentileri Devre Dışı Bırakma

Eklentileri dilediğiniz sayfalarda devre dışı bıraktıktan sonra PageSpeed ve GTmetrix gibi araçlarla performans kontrolü yapmayı unutmayın.


WordPress’te belirli gönderilere veya sayfalara yüklenen eklentileri devre dışı bırakmak ya da sadece belirli gönderilerde eklentileri etkinleştirmek için kullanabileceğiniz en iyi eklentileri listelemeye çalıştık. Umuyoruz faydalı bulmuşsunuzdur. Yukarıdaki eklentilerden herhangi birini kullandıysanız site performansınızı nasıl etkilediğini yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu