Google Bilgi Paneli Nedir, Nasıl Oluşturulur?
Bilgi Paneli (Knowledge Panel), Google arama sonuçlarında ekranının sağ tarafında görünen bilgi grafiğidir. Diğer bir deyişle, Google Bilgi Paneli, kişiler, kuruluşlar, yerler ya da nesneler hakkındaki detayları özet şeklinde içeren hızlı bilgi panelleridir. Bu yazıda, Google Knowledge Panel ile ilgili merak edilen detayları anlattık…
Google Bilgi Paneli Nedir?
Google’ın aramaları olabildiğince kolaylaştırmak için sürekli yenilikler ürettiğini hepimiz biliyoruz. Buna en iyi örneklerden biri de 2012’de Bilgi Grafiği sistemini tanıtması ve sonrasında bu grafik sayesinde, arama sorgularına hızlıca ulaşmanın bir yolu olarak Bilgi Paneli (Knowledge Panel) adında bir yapı geliştirmesi. Google’ı kullanırken mutlaka bunlardan birine denk gelmiş ve hatta etkileşime girmişsinizdir!
Peki nedir bu Google bilgi paneli, faydası nedir, nasıl oluşturulur, kimler faydalanabilir? İşte merak edilen tüm detaylar…
Google Bilgi Paneli (Knowledge Panel), Google arama sonuç sayfalarında görünen tanınmış kişi, yer, kuruluş veya nesneler hakkında yararlı bilgiler içeren kutulardır. Mobil cihazlarda, arama sonuçlarının üstünde veya ortasında bulunur, masaüstü bilgisayarda ise arama sonuçlarının en üstünde sağ tarafta görünür. Knowledge Panel ya da Bilgi Paneli olarak adlandırılan bu özet kutuları, kullanıcıların aradıkları yanıtları daha hızlı almasına yardımcı olan bir tür snippet’tir.
Bilgi panelleri, arama konunuzla ilgili bilgilere özet bir bakış (önizleme), varsa o varlığın Wikipedia sayfasına bir bağlantı, sosyal medya butonları vb. gibi bilgiler içerir. Google’ın Bilgi Panellerine hangi detayların dahil edileceği bir algoritma tarafından belirlenir ve tamamen otomatiktir(bkz.)
Bilgi Panelleri, Google’ın Bilgi Grafiği’ni kullanan metin, resim ve aşağıdaki diğer bilgileri içerebilir:
- Marka adı / Logo
- Özellikli resim
- Adres ve iletişim bilgileri
- Haritalar ve İncelemeler
- Sosyal paylaşım düğmesi
- Bir web sitesine bağlantı
- Vikipedia bağlantısı
- CEO ve Kurucu bilgileri
- Kuruluş yılı veya doğum tarihi
- Sosyal medya bağlantıları (Instagram, Facebook, Twitter vb.)
- “Kullanıcıların Yaptığı Diğer Aramalar” bölümü vb.
Google Bilgi Paneli Kimler Tarafından Güncellenebilir?
Sizin için oluşturulmuş bir bilgi paneli olması için doğrulanmış bir varlık olmanız gerekir. Bu bir kişi veya bir kuruluş olabilir.
Google, öne çıkan varlıkların geri bildirim sağlamasına ve kartlarını güncel tutmak için bilgi paneli içeriğinde düzenlemeler önermesine izin verir. Google, bilgi panellerine dahil edilmek üzere genel kullanıcı geri bildirimlerinden gelen önerileri de dikkate alır.
Google Bilgi Paneli, Google içinden veya dışından herhangi biri tarafından doğrudan düzenlenemez, ancak düzenleme için Google’a bildirimde bulunulabilir (bkz- https://support.google.com/knowledgepanel/answer/9163198)
Bilgi panelindeki herhangi bir öğe hakkında değişiklik önerisi veya geri bildirim için izlenecek yol şudur:
- Bilgi panelinin en altına gidin.
- Buradaki Geri Bildirim seçeneğine tıklayın. Bilgi panelindeki öğelerin yanında “Düzenle (kalem)” işareti belirecek.
- Düzenlenmesini istediğiniz öğenin yanındaki “Düzenle” simgesini tıklayın.
- Sorunun ne olduğunu seçin.
- Geri bildirim hakkında daha fazla ayrıntı sağlayın.
- Son olarak Gönder düğmesine tıklayın.
Google Bilgi Paneli Ekleme / Bilgi Paneli Oluşturma İşlemi Nasıl Yapılır?
Google kişisel Bilgi Paneli oluşturma ya da işletmeler için bilgi paneli ekleme işlemini direkt olarak kendiniz yapamazsınız (en azından şimdilik.)
Google’a göre, arama motoru Bilgi Grafiğinde bulunan varlıklar (şirketler, kişiler, sanatçılar, oyuncular, yerler vb.) arandığında bilgi panelleri otomatik olarak oluşturulur. Web üzerindeki bilgiler değiştikçe panel otomatik olarak güncellenir.
Elbette, özellikle yerel bir işletme ya da bir marka olarak, Google Bilgi Paneli ekleme şansınızı artırmak için yapabilecekleriniz de var:
- Bir Wikipedia veya Vikidata Sayfası oluşturun: Google, Wikipedia ve Wikidata’dan Bilgi Panelleri için birçok bilgi alır. Bu nedenle, işletmenizin bunlardan biri veya her ikisinde sayfalarınızın olması büyük fayda sağlar.
- Şema İşaretlemeyi Uygulayın: Markanızın web sitesinde yapılandırılmış veriler kullanmanız, Google’ın sitenizin içeriğini verimli bir şekilde incelemesine olanak tanır. Şema biçimlendirme uygulaması, çevrimiçi görünürlüğü ve TO’ları da artırabilir. Ayrıca, meta etiketler aracılığıyla web siteniz hakkında mümkün olduğunca fazla ayrıntı sağlayın. Meta etiketleri optimize edin ve yazarlar hakkında da ayrıntılar ekleyin.
- Web sitenizi Google Arama Konsoluna Ekleyin: Web sitesini Google Search Console’a kaydederek doğrulamanız sürecin önemli bir parçasıdır. Bunu mutlaka yapın!
- Sosyal Medyada Aktif Olun: Sosyal medya profilleri genellikle kişiler ve işletmeler için bilgi panellerinin alt kısmında listelenir. Bu, arama yapanlara ilgilendikleri konularla bağlantı kurmaları ve bu konular hakkında bilgi edinmeleri için ek yollar sağlamaya yardımcı olur. Ancak bu hesaplar, Google’ın markanız ve nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi edinmesine de katkı sağlar. Bu amaçla, sosyal sitelerde aktif olarak yer almaya devam etmeniz oldukça önemli.
- Google İşletme Hesabı Oluşturun: Henüz bir hesabınız yoksa, Google İşletme profilinizi oluşturun, doğrulayın ve optimize edin. Tüm bilgilerin doğru ve güncel olduğundan emin olun. Çalışma saatleriniz, telefon numaraları ve e-postalar gibi tüm iletişim bilgileri doğru olmalıdır.
- Kaliteli Bir Web Siteniz Olsun: Yüksek kaliteli bir web siteniz varsa, bilgi paneli elde etme şansınız yüksek olacaktır. (Web Sitesi Nasıl Kurulur? (Kapsamlı Kılavuz))
- Alan Adı Otoritenizi Artırın: Google bilgi sağlama konusunda güvenilirliğe önem verir. İşletmeniz için daha fazla güven oluşturmak istiyorsanız, alan adı otoritenizi artırmaya yatırım yapın.
Bilgi Panelini Talep Etme
Eğer işletmeniz için Google Bilgi Paneli edinmeyi başardıysanız, sonraki adım paneli talep etmek olacak. Bunun için de panelin gerçek sahibi olduğunuzu doğrulamanız gerekecek. Bu işlemi yapmak için Google tarafından sunulan bu makaledeki talimatları izleyip uygulamanız yeterli.
Doğrulama işleminden sonra panelizde yer alan bilgiler üzerinde daha fazla etkiye ve yetkiye sahip olacak, bilgi paneliniz üzerinde özelleştirmeler yapabileceksiniz.
Sonuç olarak;
Bilgi Paneli ile çevrimiçi görünürlüğünüzü önemli ölçüde artırabilir ve rekabette fark yaratabilirsiniz. Görüntülenen bilgiler çerçevelendiğinden ve vurgulandığından, bu çerçeveler tüketicilerin hemen dikkatini çeker. Şirketinizin veya markanızın bir arama sayfasında belirgin bir şekilde görüntülenmesi, tıklamalarda büyük bir artış sağlayabilir. Dolayısıyla, Google bilgi paneli, işletmenize potansiyel müşteriler kazandırmak için oldukça değerlidir. Yanı sıra, Google Bilgi Paneline sahip olmak, SEO açısından da son derece üstün bir değerdir…
Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
- Google Bilgi Paneli Ücretli mi? Google Bilgi Paneli tamamen ücretsiz bir özelliktir. Ancak, varlığınızın alaka düzeyi, otoritesi ve veri doğruluğu gibi çeşitli faktörlere bağlı olduğundan arama sonuçlarında görünmesi garanti edilmez.
- Google Bilgi Paneli hak talebinin onaylaması ne kadar sürer? Google’ın bilgi paneli taleplerini işleme koyması ve onaylaması, iddianın karmaşıklığına bağlı olarak, genellikle birkaç saat ve birkaç hafta arasında değişebilir.
- Bir Google bilgi panelini kaldırabilir miyim? Genellikle hayır. Ancak bilgi panelinizin güncelliğini yitirdiğini veya yanlış olduğunu düşünüyorsanız Google ile iletişime geçerek panelin güncellenmesini isteyebilirsiniz.
- Google Bilgi Paneli ile Google Benim İşletmem arasındaki fark nedir? Google Benim İşletmem, Google’daki işletme bilgilerini yönetmek ve özelleştirmek için kullanılan bir araçtır. İşletmelerin, arama sonuçlarında görünebilecek profillerini oluşturmalarına veya güncellemelerine olanak tanır. Öte yandan bilgi paneli, algoritma tarafından otomatik olarak oluşturulan ve varlıklar tarafından doğru veriler sağlamak için talep edilebilecek bir bilgi kutusudur.
- Google neden bilgi panelimi kaldırdı? Bunun nedeni, varlığın alıntılarında, otoritesinde veya alaka düzeyinde dramatik bir azalma olması veya insan müdahalesi (örneğin, Google panelin sahte, kopya veya spam içerikli olduğunun tespiti) olabilir.