FTC: Web sitemiz ziyaretçi desteklidir; İçeriklerde bulunan bağlantılar aracılığıyla ürün/hizmet satın aldığınızda komisyon kazanabiliriz. Komisyonlar editoryal değerlendirmelerimizi etkilemez.

Kök Dizin Nedir ve WordPress’te Kök Dizin Nerede?

Kök dizin (root directory), web sitenizin tüm dosyalarını barındıran ana klasördür. Aşağıda bununla ilgili daha fazla detayla birlikte kök dizininin önemi ve WordPress Kök Dizin Dosyalarına Erişim yollarını adım adım açıkladık.

Kök Dizin Nedir?

Kök Dizin, WordPress sitenizin tüm dosyalarını ve klasörlerini içeren ana klasördür. Yani diğer tüm klasör ve dosyaların düzenlendiği en üst düzey dizindir. Genellikle public, public_html, htdocs veya www olarak adlandırılır.

Kök dizinde, her biri WordPress sitenizin işlevselliğinde benzersiz ve önemli bir rol oynayan birkaç dosya ve üç birincil klasör bulunur.

  1. wp-content: Wp sitenize yüklediğiniz resimler, eklentiler ve temalar gibi birçok şey bu klasördedir. Web sitenizin görünümünü ve yeteneklerini tanımlayan öğelerin çoğu buradadır. wp-content web sitesi sahiplerinin ve geliştiricilerinin özel kod, tema ve eklentiler ekleyebilecekleri birincil konumdur.
  2. wp-includes: WordPress’in düzgün çalışması için ihtiyaç duyulan tüm temel araçları içeren bir nevi bir araç kutusudur. Sistemin günlük işlerini yapmak için kullandığı temel PHP dosyaları ve fonksiyonları, web site görünümü ve farklı cihazlarda düzgün çalışmasını sağlayan düzen ve tasarım dosyaları, bağlantıları yönetme, medyayı işleme ve daha birçok özellik için komut dosyaları ve işlevler bu klasördedir.
  3. wp-admin: Bu klasör, WordPress sitenizin yönetimsel arka ucu için gerekli tüm dosyaları içerir; WordPress panosunun kullanıcı arayüzünü oluşturmaktan sorumlu dosyalar; yönetici panosu alanının görsel düzenini ve etkileşimli öğelerini oluşturan HTML, CSS ve JavaScript dosyaları…

Genel olarak, WordPress kök dizin klasör ve dosyalarına erişim sağlamak, web siteniz üzerinde daha fazla kontrol ve esneklik sağlar. Eğer bir WordPress kullanıcısıysanız, web sitenizin yönetiminde güçlü bir araç olarak kullanabileceğiniz kök dizini yakından tanımanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Peki kök dizine erişim sağlamak neden bu kadar önemli? Bunu en önemli birkaç maddeyle açıklayalım:

  • Özelleştirme : Kullanıcılar, kök dizinde depolanan çekirdek dosyaları değiştirerek WordPress sitelerini özelleştirmek isteyebilirler. Bu, WordPress’in işlevselliğini değiştirmeyi, yeni özellikler eklemeyi veya sitenin görünümünü değiştirmeyi içerebilir.
  • Sorun giderme : WordPress sitenizde sorunlar varsa, kök dizin dosyalarına erişmek sorunu belirlemenze ve düzeltmenize yardımcı olur. Örneğin, bir eklenti sorun yaratıyorsa, kullanıcılar kök dizindeki eklentinin dizinine erişerek onu devre dışı bırakabilir.
  • Yükseltme : WordPress’i yeni bir sürüme yükseltirken, eski dosyaları yenileriyle değiştirmek için kök dizin dosyalarına erişmek isteyebilirsiniz.
  • Güvenlik : Kök dizin dosyalarına erişim, WordPress güvenliğini artırmak için gerekli işlemleri yapmada da yardımcı olur. Hackleme girişimlerini önlemek için dosyaları değiştirebilir, çeşitli güvenlik kodları ile sitenizi korumaya alabilir veya sitenizi korumak için güvenlik eklentilerini doğrudan kök dizine yükleyebilirsiniz.

WordPress Kök Dizin Nerede Bulunur?

Bu içeriğin temel amacı, WordPress sitenizin kök dizinini bulmanız için gereken adımlarda size rehberlik etmektir. İşte WordPress kök dizine erişme yolları:

1. cPanel ile Kök Dizine Erişme

  • Öncelikle cPanel’e giriş yapın.
  • cPanel’de ‘Dosya yöneticisi‘ne tıklayın.
  • WordPress kök dizini olan Public_html‘i bulun ve genişletmek için tıklayın.
  • Web sitenize ait tüm dosyaları içeren kök dizinin içeriğine bu şekilde ulaşmış olacaksınız.

2. File Editor Eklentisi ile WordPress Kök Dizinini Bulma

  • WordPress kontrol panelinden ‘Eklentiler’e gidin ve ‘Yeni Ekle’ye tıklayın.
  • Arama kutusuna “File Editor” yazın.
  • ‘Şimdi yükle’ye tıklayın ve eklentiyi etkinleştirin.
  • Şimdi Pano’dan WP File Maneger sekmesine tıklayın.
  • Burada kök dizin olan public klasörüne tıkladığınızda tüm dosyalarınıza erişip ihtiyacınıza göre değişiklikler yapabilirsiniz.

WordPress Kök Dizin Yönetme İpuçları

WordPress kök dizini temiz ve iyi yönetilir tutmak hem WordPress güvenliği hem de performans için çok önemlidir. Her şeyi temiz ve kontrol altında tutmak için uygulayabileceğiniz bazı adımlar şunlardır:

  1. Güvenlik önlemleri: Kök dizininizi korumak için güvenlik önlemleri uygulayın. Bu, doğru dosya izinlerini ayarlamayı içerir, genellikle dizinler için 755 ve dosyalar için 644 önerilir (bkz: WordPress Dosya İzinleri Nasıl Olmalı ve Nasıl Değiştirilir)
  2. WordPress güncelleme: WordPress’i, temaları ve eklentileri düzenli olarak güncelleyin. Güncellemeler genellikle sitenizi güvenlik açıklarından koruyan güvenlik yamaları ve hata düzeltmelerini içerir (bkz: WordPress Güncelleme: Otomatik ve Manuel Yöntemler).
  3. Alt tema kullanın: Özelleştirmeler yaparken, güncellemeler sırasında değişikliklerinizin üzerine yazılmasını önlemek için WordPress çekirdek dosyalarını değiştirmek yerine alt tema kullanın.
  4. Düzenli olarak temizleyin: Dağınıklığı azaltmak ve güvenlik açığı riskini en aza indirmek için kullanılmayan, güncel olmayan veya gereksiz dosyaları ve eklentileri düzenli olarak kontrol edin ve kaldırın.
  5. Erişim kontrolleri: WordPress kök dizinine erişimi sınırlayın. Yalnızca güvenilir kişilere erişim izni verin ve barındırma hesabınız için güçlü, benzersiz parolalar kullanın. 
  6. Bir sahneleme ortamı kullanın: Sitenizde değişiklikleri doğrudan canlı sitede değil, bir sahneleme ortamında yapın. Bu şekilde, canlı sitenizin istikrarını riske atmadan değişiklikleri test edebilirsiniz.
  7. Yedekleyin: Kök dizininizle etkileşime giçmeden önce mutlaka web sitenizi her zaman yedekleyin. (bkz: WordPress Yedek Alma işlemi nasıl yapılır?)

Yaygın kök Dizin Sorunları ve Çözümleri

  1. Güncelleme hataları: Bazen WordPress güncellemeleri başarıyla tamamlanmayabilir, bu da geçici dosyalar bırakılmasına veya mevcut olanların bozulmasına neden olabilir. Bunu çözmek için, en son sürümü yükleyerek WordPress’i manuel olarak güncelleyin. Elbette öncesinde mutlaka yedek alın.
  2. Yanlış dosya izinleri: Yanlış dosya izinlerinin ayarlanması güvenlik açıklarına yol açabilir veya WordPress’in düzgün çalışmasını engelleyebilir. Bunun için dosya izinlerini doğru ayarladığınızdan mutlaka emin olun.
  3. Bozuk .htaccess dosyası: Bozuk bir .htaccess dosya 500 dahili sunucu hatasına veya bozuk kalıcı bağlantılara yol açabilir. Dosyayı indirerek veya yeniden adlandırarak yedekleyin. Ardından, yeni bir tane oluşturmak için WordPress ayarlarınıza gidin ve kalıcı bağlantı ayarlarını yeniden kaydedin.

⭐⭐⭐ Kök dizinde herhangi bir değişiklik yapmadan önce yedekleme yapmanız son derece önemlidir. Bu güvenlik önlemi, sorun giderme işlemi sırasında bir şeyler ters giderse sitenizi önceki durumuna geri yükleyebilmenizi sağlar.

WordPress dosyalarına erişebilme ve bunları değiştirebilme yeteneği, site sahipleri için değerli bir beceridir. Teknik bilgiye sahip olanlar için, kök dizinde gezinmek, sorunları bağımsız bir şekilde çözmeye, site güvenliğini artırmaya ve web sitenizi özel ihtiyaçlarınıza göre uyarlamanıza olanak tanır.

WPEkran

Web site ve blog açma kılavuzları, para kazanma, sosyal medya, SEO, WordPress, Blogger, hosting, domain ve WEB'e dair bilgiler WPEkran'da.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu