FTC: Web sitemiz ziyaretçi desteklidir; İçeriklerde bulunan bağlantılar aracılığıyla ürün/hizmet satın aldığınızda komisyon kazanabiliriz. Komisyonlar editoryal değerlendirmelerimizi etkilemez.

Özel Alan Adı Olan Blogger Bloğu WordPress’e Taşıma

Blogger bloğunuzu özel alan adı (örneğin, wpekran.com) ile kullanıyor ve bloğunuzu WordPress’e nasıl taşıyacağınız konusunda bir kaynak arıyorsanız, bu kılavuz ile özel alan adı olan Blogger bloğu kolaylıkla WordPress’e taşıma konusunda size rehberlik edeceğiz.

Bildiğiniz gibi Blogger, Google tarafından desteklenen ücretsiz bir platformudur. Blogger’da bir blog oluşturduğunuzda, “blogspot.com” uzantılı bir alt alana sahip olursunuz. Ancak, Google Blogger kullanıcılarının alt alan adlarını domain.com gibi özel bir alana yönlendirmelerine de olanak tanır.

Siz de Blogger bloğunuzu özel bir alan adı (domain) ile kullanıyorsanız ve Blogger’ın sınırlı özelliklerinden dolayı WordPress’e geçiş yapmayı düşünüyorsanız aşağıdaki adımları takip ederek bunu rahatlıkla yapabilirsiniz.

📌Eğer özel bir alan adı değil de blogspot.com uzantılı bir alt alan adı kullanıyorsanız “Blogger’dan WordPress’e Geçiş” başlıklı kılavuzumuzla devam edin.

Özel Allan Adlı Blogger Bloğu WordPress’e Taşıma Adımları

Trafik kaybetmeden özel bir alan adına sahip Blogger bloğunuzu WordPress’e taşıma işlemine geçmeden önce bilmeniz gereken bazı durumlar var; Blogger’dan WordPress’e taşınırken bloğunuzun tamamını olduğu gibi WordPress’e aktarmanız maalesef mümkün değil.

Bloğunuzun stilini (tema, uzantılar, yazı tipleri, renkler, widget’lar vb.) geçişten sonra tek tek ayarlamanız gerekir. Bununla birlikte, yazıları, yorumları, kategorileri, görselleri, yazarları, RSS’i, kalıcı bağlantıyı ve trafiğinizi kolaylıkla aktarabilirsiniz.

Şimdi, özel domaini olan Blogger bloğunuzu WordPress’e taşıma adımlarına geçebiliriz:

1. Hosting Seçimi

İlk adım, yeni WordPress bloğunuz için doğru hosting firmasını seçmek olacak. Alan adınızın kayıtlı olduğu firma hosting hizmeti sunuyorsa ve firmanızdan memnunsanız, yeni bloğunuzu barındırmak için bir hosting paketi satın alıp devam edebilirsiniz.

Bununla birlikte, önerebileceğimiz bazı hosting firmaları şunlardır:

HOSTİNGERHosting Planlarını İncele
GÜZEL HostHosting Planlarını İncele
Hosting.com.trHosting Planlarını İncele
HostLABHosting Planlarını İncele
ALASTYRHosting Planlarını İncele

Ayrıca yabancı hosting firmaları kılavuzumuza da göz atabilirsiniz.

📌İyi bir site performansı için mutlaka kaliteli hizmet sunan, sizi yarı yolda bırakmayacak, 7/24 desteğe hazır bir firma seçmeniz oldukça önemli.

Hosting firmanıza karar verdikten sonra sizin için en uygun hosting planını seçip satın alın. Domain seçeneği için ise, zaten bir özel alan adınız olduğu için “Mevcut alan adımı kullanmak istiyorum” seçeneğinden devam edin. Satın alma işlemi tamamlandıktan sonra aşağıdaki adımları uygulayın.

2. DNS Ayarları

Blogger blogunuzu özel bir alan adına yönlendirdiğinizde Blogger, alan adınızın DNS Ayarlarına iki CNAME Kaydı eklemenizi ister. Bunun iki nedeni vardır (1) Özel alan adının sahibi olduğunuzu doğrulamak, (2) Blogger alanınızı özel alan adınızla eşleştirip yönlendirmek.

Blogger blogunuzu özel alan adına yönlendirmek için çoğu zaman sadece CNAME kayıtları eklemek yeterli olsa da, alan adınızın “www” varyasyonu ile doğru çalışması için bazen A kayıtları da eklemek gerekir (bkz: Blogger’da www Olmadan Site Açılmıyor Sorunu).

Daha önce eklediğiniz bu kayıtlara (Cname ve A kayıtları) artık ihtiyacınız olmayacağı için öncelikle bu kayıtları silmeniz gerekecek. İşlemler neredeyse tüm kayıt firmalarında benzer biçimde uygulanır. Aşağıdaki talimatları uygulayarak gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz:

  • Öncelikle alan adı kayıt firmanızdaki hesabınıza giriş yapın.
  • İşlem yapacağınız alan adının karşısındaki “yönet” butonuna veya dişli çarka tıklayın.
  • Açılan panelden “Gelişmiş DNS” sekmesine tıklayın.
Gelişmiş DNS
  • Gelişmiş DNS bölümü, alan adınıza ait tüm DNS kayıtların depolandığı alandır. Şimdi, Blogger blogunuz için daha önce eklediğiniz A kayıtlarını ve CNAME’leri bulup silin.

İki CNAME kaydı olduğundan bahsetmiştik. İlk CNAME Kaydı [“www”, “ghs.google.com”] şeklindedir ve bu herkes için aynıdır. İkinci CNAME Kaydı, [“xlnyreap”, “gv-fjrrfkllmj.googlehosted.com”] gibi bir yapıdadır ve her kullanıcı için farklıdır. Bu iki CNAME’yi silin ve ardından aşağıdaki 4 A kaydını silin:

  • 216.239.32.21
  • 216.239.34.21
  • 216.239.36.21
  • 216.239.38.21

Şimdi Ad Sunucu’larını yani NameServer’ları kontrol etmeniz gerekiyor. Bunun için de, DNS yönetimi sayfasına geri dönüp NameServer bölümünün altındaki ‘Yönet’i tıklayın. “Özel” veya “Özel ad sunucuları” seçeneğinin seçili olduğundan emin olun. Ad sunucularını, web barındırma sağlayıcınızın size sağladığı ad sunucularıyla karşılaştırın. Aynı değilse, yeni hosting firmanızın Name Server’larını ekleyip kaydedin. NameServer’larınızı bilmiyorsanız yeni hosting firmanıza bir destek bileti açıp öğrenebilirsiniz.

***DNS değişikliklerinin yayılması birkaç saati bulabilir.

3. Blogger Hesabınızdan Özel Alan Adınızı Silin

DNS ayarlarını değiştirdiğimize göre şimdi de Blogger bloğunuzdaki özel alan adını kaldırmanız gerekiyor. Bunun için de aşağıdaki adımları takip edin:

  • Blogger hesabınıza giriş yapın.
  • Sol menüden Ayarlar’ı tıklayın ve “Yayınlama” bölümüne gidip “Özel alan”ı tıklayın.
  • Özel alan adınızı seçin ve Sil‘e tıklayın.
Blogger Özel Alan Adı Silme

4. WordPress Kurulumu

Özel alan adı olan Blogger bloğu WordPress’e taşıma işleminin bir sonraki adımı, yeni bloğunuz için WordPress kurmak yapmak.

Popüler hosting firmalarının çoğu tek tıkla Wp kurulumu hizmeti sunar. Ancak biz burada, cPanel üzerinden hızlı bir şekilde Wp kurulumunu nasıl yapacağınızı göstereceğiz. Diğer kurulum yöntemlerini merak ediyorsanız 5 Dakikada WordPress Kurulumu (Resimli Anlatım) başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

  • Öncelikle cPanel’e giriş yapın ve sayfayı aşağı kaydırarak “Yazılım” bölümünden “Softaculous Apps Installer" seçeneğini tıklayın (bu alanı bulamazsanız sayfanın en altına inip WordPress’i seçerek devam edebilirsiniz.)
  • Softaculous Installer ekranından “WordPress” sekmesine tıklayın.
  • Şimdi de WordPress yükleme sayfasından “Yükle” sekmesinin altında bulunan “özel yükleme“yi seçin (Aşağıdaki resimli anlatımı inceleyin).
  • Bir sonraki ekranda, alan adınızı nereye kuracağınız ve WordPress kurulumunuzla ilgili ayrıntıları girmeniz gerekecek. Aşağıdaki açıklamalar doğrultusunda gerekli bilgileri girebilirsiniz:

Script Setting

  1. Choose the version you want to install- Buradan WordPress’in son sürümünü ya da istediğiniz herhangi bir sürümü seçin.
  2. Choose Installation URL- Buradan kurulum url’nizi belirleyin (ssl kullanacaksanız https olarak işaretleyebilirsiniz. Ayrıca alan adınızın başında www olmasını isteyip istemediğinizi de buradan seçebilirsiniz). Ardından, WordPress kurulumu olacak alan adınızı seçin. Yükleme dizini alanını boş bırakın.

Site Settings

  1. Site Name- Sitenizin adını girin.
  2. Site Description- Siteniz için bir slogan girin (ya da site amacınızı açıklayan kısa bir bilgi)

Admin Account

  1. Admin Username- Tahmin edilmesi zor bir kullanıcı adı seçin (wp girişi için bir yere not edin)
  2. Admin Password- Zor bir parola seçin (wp girişi için bir yere not edin)
  3. Admin Email- Kullanmak istediğiniz e-posta adresini girin.

Choose Language

  1. Select Language- WordPressi hangi dilde kullanmak istiyorsanız o dili buradan seçebilirsiniz.

Select Plugin(s)

  1. Limit Login Attempts (Loginizer)- Kaba kuvvet saldırılarını önlemek için bu eklentiyi yükleyebilirsiniz.
  2. Classic Editor- Bu eklentiyi yüklemenize gerek yok. Bunun yerine çok daha kapsamlı bir editör olan Gutenberg editör varsayılan olarak WordPress’te kurulu olacak. Yine de seçim sizin.

Advanced Options

  1. Veritabanı (Database)- WordPress kurulumu için oluşturulacak veri tabanı adını seçin (rasgele 5-6 karakterlik bir isim olabilir)
  2. Table Prefix (Tablo Öneki)- Varsayılan olarak wp ile başlayan tablo ön ekini yine rasgele değiştirebilirsiniz(ekin sonunda alt çizgi (_) olması gerekiyor. Buna dikkat edin.
  3. WordPress Eklentilerini ve temalarını Otomatik Yükseltme- Dilerseniz işaretleyebilirsiniz. Kolaylık sağlar.

Kurulum ayrıntılarını doldurduğunuza göre, artık “Yükle” butonuna tıklayıp WordPress kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz. Yükleme işlemi 1-2 dakika sürebilir.

Kurulum tamamlandıktan sonra, aynı sayfada bir WordPress yönetici URL’si sağlanacak. Gelen kutunuza kurulumun ayrıntılarını içeren bir e-posta da gönderilecektir. Yönetici URL’sini tıklayın (https://sizinsiteniz.com/wp-admin/ gibi bir url olacak ). Tıkladığınızda WordPress yönetici panelinize giriş yapmak için yukarıda belirlediğiniz “kullanıcı adı ve şifre”yi kullanın.

5. Blogger İçeriğini Dışa Aktarın

Özel alan adlı Blogger’ı WordPress’e taşıma işlemi için izleyeceğiniz bir diğer adım, Blogger bloğunuzu dışa aktarmak olacak.

  • Blogger hesabınızda otum açın ve sol menüden Ayarlar‘a tıklayın.
  • Sayfayı aşağı kaydırın “Bloğu Yönetin” bölümünün altındaki ‘İçeriği Yedekle‘ye tıklayın.
  • Açılır pencereden İndir‘e tıklayın.

6. İçeriği WordPress’e Aktarın

Şimdi bilgisayarımıza indirdiğimiz Blogger içeriğini WordPress’e aktaracağız.

  • Öncelikle yeni WordPress yönetim paneline gidin (tarayıcıya alanadınız.com/wp-admin yazın ve kullanıcı adı/şifrenizle WordPress’e giriş yapın).
  • Sol panelden Araçlar » İçe Aktar’a tıklayın.
  • Blogger” seçeneğinin altındaki “Şimdi Kur” düğmesine tıklayın.
wp blogger ice aktarma
  • Eklenti kurulduktan sonra İçe Aktarıcıyı Çalıştır bağlantısına tıklayın.
  • Ardından “Dosya Seç“e tıklayıp Blogger’dan indirdiğiniz dosyayı seçin.
  • Şimdi “Dosya yükle ve içe aktar” düğmesini tıklayın:
blogger icerigi wordpresse aktarma

*Not: Dosya boyutunuz içe aktarma sırasında gösterilen yükleme sınırından büyükse, Hosting şirketinizden yükleme sınırını geçici olarak artırmasını isteyebilir ya da bir WXR dosya ayırıcı kullanarak dosyanızı bölebilirsiniz.

  • Şimdi içe aktarılan gönderilerin yazarını seçmeniz gerekecek. “Yeni kullanıcı” alanını boş bırakabilir ve sadece mevcut kullanıcıyı seçebilirsiniz. Hazır olduğunuzda, “Gönder” düğmesine tıklayın.

📌Blogger içe aktarıcı eklentisinin bir dezavantajı var; sayfaları içe aktarmaz. Bu nedenle, bunları manuel olarak eklemeniz gerekecek. Bunun için Blogger’da kopyalamak istediğiniz sayfayı açın ve HTML düzenleyicisine geçip tüm kodu kopyalayın. Ardından WordPress kontrol panelinize gidin ve yeni bir sayfa oluşturun (İletişim, Hakkında vb.). Sağ üstteki üç noktayı tıklayıp “Kod Düzenleyici” seçeneğine tıklayın. Kopyaladığınız sayfa içeriğini buraya yapıştırın ve yayınlayın. Diğer sayfalar için de bu adımları tekrarlayın.

📌İçe aktarma işleminde manuel yöntem kullanmak istemiyor ve sayfalar dahil tüm aktarmayı otomatik olarak gerçekleştirmek istiyorsanız Blogger Importer Extended eklentisini kullanabilirsiniz. Ancak, 20’den fazla içeriğiniz varsa, eklentiyi kullanmak için ücretli plan satın almanız gerekir.

7. Eksik Resimleri Yükleyin

Blogger içe aktarıcı, Bloğunuzdaki resimlerinizin tamamını bazen içe aktarmayabilir. Eğer resimlerinizin tamamı aktarılmamışsa, bu sorunu çözmek için Auto Upload Images eklentisini yükleyip etkinleştirerek görsellerinizi aktarabilirsiniz.

Bu eklenti, yazılarınızdaki ve sayfalarınızdaki harici görselleri otomatik olarak bulur. Ardından bunları medya kitaplığınıza kaydeder ve ayrıca yeni resim URL’lerini günceller. Ek olarak, resimler, özel resim dosyası adları, maksimum genişlik ve yükseklik ve daha fazlası için yeni bir özel URL seçmenize olanak tanır.

8. Kalıcı Bağlantıları Ayarlayın

WordPress’teki blog gönderilerinin varsayılan URL yapısı, Blogger URL yapısından farklıdır. SEO kaybetmeden Blogger bloğunuzu WordPress’e aktarmak için Blogger ile aynı URL yapısını kullanmanızda fayda var!

Bunu yapmak için;

  • WordPress kenar çubuğundan “Ayarlar“a gidin ve “Kalıcı Bağlantılar“ı tıklayın.
  • Özel Yapı‘yı seçin ve /%year%/%monthnum%/%postname%.html kodunu girip değişiklikleri kaydedin.
wp kalici baglantilari yapilandirma

Evet, bu URL yapısı pek hoş görünmüyor ve SEO dostu da sayılmaz. Aslında, SEO kaybetmemek için yukarıdaki URL yapısını sadece eski gönderilerinizde kullanıp, yeni gönderiler için daha iyi URL’ler seçmenize yardımcı olacak bir eklenti de varCustom Permalinks. Bu eklenti, yeni yazılarınızı paylaşmadan önce yazınız için özel URL ayarlamanıza izin verir. Bunun için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Eklentiler>Yeni ekle yolunu izleyin ve arama kutusuna “Custom Permalinks” yazın.
  • Eklentiyi kurup etkinleştirin.
Custom Permalinks

Eklentiyi etkinleştirdikten sonra yeni bir yazı yazdığınızda içerik ekranını aşağı kaydırın ve Custom Permalinks alanından özel URL’nizi oluşturun. Unutmayın, bu işlemi sadece yeni yazacağınız yazılar için yapmalısınız. Böylece eski içerikleriniz Blogger URL yapısını koruyacağı için SEO ve sıralama kaybı yaşamamış olursunuz.

9. Kalıcı Bağlantı Uyumsuzluk Sorunları

Taşıma işleminden sonra bazen kalıcı bağlantılarda uyumsuzluk sorunu olabiliyor. Bunu önlemek için aşağıdaki kodu function.php dosyanıza ekleyip uyum sorununu gidermeniz gerekiyor:

  • Wp kontrol panelinden Görünüm>Tema Düzenleyici‘ye gidin.
  • Sağ menüden funtions.php‘yi bulun ve tıklayın.
  • Aşağıdaki kodu functions.php dosyanızın en altına ekleyip kaydedin.
add_action( 'init', 'wpb_update_slug' );

function wpb_update_slug() { 
global $wpdb;
$result = $wpdb->get_results("SELECT post_id, meta_value FROM $wpdb->postmeta WHERE meta_key = 'blogger_permalink' ");
$wpdb->print_error();
foreach ($result as $row){
$slug = explode("/",$row->meta_value);
$slug = explode(".",$slug[3]);
$wpdb->query("UPDATE $wpdb->posts SET post_name ='$slug[0]' WHERE ID = '$row->post_id' ");
}
echo "DONE";

}
  • Şimdi komut dosyasını tetiklemek için WordPress sitenizdeki herhangi bir sayfayı ziyaret edin.
  • Son olarak Tema Düzenleyici‘ye dönün ve az önce function.php dosyanıza eklediğiniz kodu silip değişiklikleri kaydedin.

10. RSS Akışını Yönlendirme

RSS aboneleriniz varsa, geçişten sonra güncellemeleri alamazlar. Bu nedenle RSS yönlendirmesini de ayarlamanız gerekir.

Aşağıdaki adımları takip ederek RSS değişikliği yapabilirsiniz:

  • cPanel’e giriş yapın ve Dosya Yöneticisi’ne tıklayın.
  • Buradan public_html’yi bulun ve tıklayın.
  • Sağ üst köşenizde bulunan “Ayarlar”a tıklayın.
  • “Gizli Dosyaları Göster” seçeneğini işaretleyip “Kaydet”e tıklayın.
  • Şimdi .htaccess dosyasına sağ tıklayın ve “Düzenle”yi seçin.
htacces duzenle
  • Aşağıdaki kodu kopyalayın ve .htaccess dosyanızdaki #BEGIN WorPress bölümünün üst kısmına yapıştırıp kaydedin:
htaccess rss yonlendirme

11. Mobil URL’i yönlendirme

Blogger mobil cihazlar için ?m=1 ile biten farklı URL yapısı kullanır. Blogger’dan WordPress’e geçiş işleminin ardından mobil yayınlarınızın 404 hatası vermemesi için (ya da hata verdiğini görürseniz), .htaccess dosyanıza aşağıdaki kodu eklemeniz sorunu düzeltmenize yardımcı olacaktır:

#To redirect URLS end with ?m=1
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteCond %{QUERY_STRING} ^m=1$
RewriteRule ^(.*)$ /$1? [R=301,L]
</IfModule>
#Ends Redirect URL

Tebrikler! Özel alan adı olan Blogger bloğu WordPress’e taşıma işlemi tamamlandı. Her şeyin doğru çalıştığından emin olmak için yeni wp bloğunuzda gezinmenizde fayda var. Herhangi bir sorun yoksa, artık WordPress bloğunuzu özelleştirmeye ve yeni platformunuzu daha yakından tanımaya başlayabilirsiniz. Bu noktada size rehberlik edecek WordPress Site/Blog Açtıktan Sonra Yapılması Gerekenler başlıklı kılavuzumuza göz atmanızı öneririz.

2 Yorumlar

  1. Merhaba,

    Harika bir rehber olmuş. Teşekkür ederim. Blogger tabanlı sitemi deneme amaçlı olarak farklı bir sitemi kullanarak WordPress’e taşıdım, anlattığınız şekilde eksiksiz geçiş oldu. Ancak bir sorunum var. Blogger sitemde yaklaşık 2 bin tane etiket var. Bu etiketler WordPress’e kategori olarak geçti. Esas sorun ise şu; birden fazla kelimeden oluşan etiketler Blogger kalıcı bağlantılarında “Kelime1 Kelime2” şeklinde arada boşluk bırakarak ekleniyor. WordPress ise araya “-” işareti ekliyor. Örneğin “Otomobil İncelemeleri” etiketi Blogger’da yine “otomobil incelemeleri” ya da “otomobil%20incelemeleri” şeklinde iken WordPress’te “otomobil-incelemeleri” şeklinde.

    WordPress’te bu ayarı nasıl yapabilirim? Sadece kategoriler için “-” simgesini “%20” simgesine çevirmenin bir yolu var mı?

    1. Merhaba, bu kılavuzu beğendiğinizi bilmek harika 🙂

      WordPress’te kategorileri etiketlere, etiketleri de kategorilere dönüştürme imkanınız var. Kategorilere dönüşen etiketlerinizi dönüştürmek isterseniz şu yolu izleyin:

      — Wp kontrol panelinde sol menüden Araçlar>İçe Aktar‘a gidin.
      — Buradan “Kategori ve Etiket Dönüştürücü” eklentisini kurup çalıştırın.
      — Etiketlere dönüştürmek istediğiniz kategorileri seçip “Dönüştür” düğmesine tıklayın. Böylece seçtiğiniz kategoriler etiketlere dönüşecektir. Aynı şekilde, etiketleri de kategorilere dönüştürebilirsiniz.

      “%20” boşluk anlamına gelir, WordPress varsayılan olarak “-” işaretini kullanılır. Bu wp siteleri için en uygun olanıdır. Bu nedenle bu şekilde kalması faydalı olur.

      Etiketleriniz/Kategorileriniz 404 hatası veriyorsa aşağıdaki kodu .htaccess dosyanızın üst kısmına eklemeyi deneyebilirsiniz:
      RewriteRule ^([0-9]{4})_([0-9]{1,2})_([0-9]{1,2})_archive.html$ $1/$2/ [L,R=301]
      RewriteRule ^search/label/(.*)$ category/$1/ [L,R=301]

      Ayrıca, etiketlerin indekslenmesini önlemeniz en sağlıklı yaklaşım olur. Bildiğiniz gibi etiketler mikro kategorilerdir ve indekslenmesi bloğunuza pek katkısı sağlamaz. Hatta haber sitesi ya da e-ticaret siteleri vb. dışında çoğu durumda etiketlerin indekslenmesi zararlı bile olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu