SERP’lerde Yazıların Son Güncelleme Tarihi Nasıl Gösterilir?
Varsayılan olarak SERP’lerde (arama motoru sonuç sayfaları) içeriklerinizin yayınlanma tarihi gösterilir. Siz yazı içeriğini güncellemiş olsanız bile yine de yayın tarihi gösterilmeye devam eder. Bilindiği gibi, kullanıcılar genellikle en güncel içeriği okumayı tercih eder. Bu da tıklama oranının daha yüksek olacağı anlamına gelir.
Peki, iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak ve site trafiğini artırmak için SERP’lerde yazıların son güncelleme tarihi nasıl gösterilir?
Arama motoru sonuç sayfalarında yazıların yayınlanma veya güncellenme tarihinin gösterilmesi sıralamanız üzerinde herhangi bir etki yaratmaz. Ancak güncel tarihin görünmesi yazının tıklanma oranını artırabilir. Kullanıcılar en son içeriği görüntüleme eğiliminde olduğundan, tıklama oranını artırmak için arama sonuçlarında son güncellenen tarihi göstermek iyi bir hamle olabilir.
WordPress İçin SERP’lerde Yazıların Son Güncelleme Tarihi Nasıl Gösterilir?
Bazı modern WordPress temaları, filtreleri kullanarak son güncelleme tarihini göstermeyi destekler. Temanız bu özelliği desteklemiyorsa, WordPress kullanıcıları için SERP’lerde yani arama sonuçlarında yazıların son güncelleme tarihini göstermenin en basit yolu WP Last Modified Info eklentisini kullanmaktır.
Bu eklenti, WordPress gönderilerinize (özel gönderi türleri dahil) ve sayfalarınıza en son değiştirilen veya güncellenen bilgileri otomatik olarak ekler. Manuel ekleme için kısa kod da kullanmanıza imkan sunar –[lmt-post-modified-info]).
Bu eklenti ayrıca WordPress yayınlarına otomatik olarak ‘dateModified’ şema işaretlemesi ekler ve bir gönderinin veya sayfanın son değiştirilme tarihini ve saatini Google, Bing gibi çeşitli arama motorlarına bildirir.
Genel olarak eklentinin sunduğu seçenekler şunlardır:
- Yayınların Son değiştirilme / son güncelleme tarihini yazılarınızın ve sayfalarınızın üstünde veya altında görüntüleme seçenekleri sunar.
- Ayrıca tarih / saat biçimlerini ve zaman damgasının WordPress Gönderileri ve Sayfalarındaki konumunu, içeriğin öncesinde veya sonrasında olabilecek şekilde ayarlayabilirsiniz.
- Son değiştirilme tarihi ile birlikte görüntülenecek metni özelleştirmenize olanak tanır.
- WordPress yayınlarınıza otomatik olarak ‘dateModified’ şema işaretlemesi ekler.
- Tüm gönderi türleri sütununda son değiştirilen bilgileri görüntüler ve gösterge tablosunda yazar adıyla meta kutusu yayınlar.
- Gönderileri / sayfaları son güncellenen / değiştirilen tarih-saat sırasına göre sıralamanıza izin verir.
- Yazının yayınlanma tarihini değiştirilmiş yazı bilgisi ile değiştirmenize izin verir.
- WordPress yönetici çubuğundaki tüm gönderilerin son değiştirilen bilgilerini görüntülemenizi sağlar.
- Yayınlarda son değiştirilen yazar bilgilerini görüntülemenizi sağlar .
- Yazının / sayfanın özel alanına en son değiştirilen zaman damgasını eklemenizi sağlar .
- Tema dosyalarınıza şablon etiketleri de ekleyebilirsiniz.
- Elementor Dinamik Etiketleri , ‘dateModified’ şema işaretlemesiyle desteklenir.
- Herhangi biri web sitenizdeki herhangi bir gönderide değişiklik yaptığında E-posta Bildirimi gönderme seçeneği sunar.
- Yoast SEO, Rank Math SEO, Schema ve diğer birçok eklenti ile uyumludur.
- Ve daha fazla özelleştirme seçenekleri mevcuttur…
Eklentiyi kurmak için WordPress yönetici panelinize giriş yapın ve “Eklentiler> Yeni Ekle” bölümüne gidin. Arama kutusuna “WP Last Modified Info” yazın. (Ayrıca eklenti nasıl yüklenir konulu kılavuzumuza da göz atabilirsiniz.)
Eklentiyi kurun ve etkinleştirin. Etkinleştirdikten sonra, eklenti “Ayarlar> WP Last Modified Info” bölümüne gidin.
WordPress yazılarda son güncelleme tarihinin gösterilmesini etkinleştirmek için ilk olarak “Enable for Posts/Pages on Frontend ” seçeneğini açık konuma getirin. Eklenti, ekranı özelleştirmek ve SERP’lerde tarih biçimini göstermek için çok sayıda ayar sunar.
Post Options bölümündeki ayarları kendinize göre yapılandırın ve kaydedin.
Dilerseniz, “Görünüm> Özelleştir> Ek CSS” bölümüne aşağıdaki CSS’yi ekleyerek ekranı özelleştirebilirsiniz:
.post-modified-info { box-shadow: 1px 1px #d5d4d4; background: #eeeded; border: 1px solid #eeeded; border-radius: 5px;padding: 0 5px 0 10px; font-size: 16px; }
Ayrıca “Template Tags” sekmesi altında temanızın şablon meta verilerini doğrudan değiştirmeniz de mümkün.
“Schema” bölümündeki seçeneği varsayılan olarak bırakabilirsiniz, ancak arama motorlarında son güncellemeleri göstermek istiyorsanız Varsayılan modu seçebilirsiniz.
Notification bölümünden bildirim ayarlarını yine kendinize göre belirleyin. “Misc. Options” bölümündeki orijinal yayınlanma tarihini her zaman değiştirilme tarihini gösterecek veya arama motorlarından gelen tarihleri gizleyecek şekilde dönüştürmeyi seçebilirsiniz. Yani “Convert to Modified Date” seçimini yapın. Aşağıdaki görselde olduğu gibi:
Ayarlarınızı yaptıktan sonra değişiklikleri kaydetmeyi unutmayın. Bu işlemlerin ardından, artık SERP’lerde yazıların son güncelleme tarihi gösterilecektir.
Google yararlı bilgilerle güncellenen makalelere her zaman öncelik verir. Arama sayfalarında Son Güncelleme tarihini göstermek yararlı bir SEO yaklaşımıdır. Genel olarak, alaka düzeyini anlamak için son güncelleme tarihi önemlidir. Özellikle kod eklemekten çekinenler için WP Last Modified Info eklentisi arama sonuç sayfalarında yani SERP’lerde yazıların son güncelleme tarihini göstermek için kullanılabilecek en iyi ve hafif ücretsiz eklentilerden biridir.
Web sitenizde wordpres ile alakalı çok güzel bilgiler var. Bu içeriğin güncellik durumu nedir? Bu konu hakkında yeterli donanıma sahip değilim. Web sitemde bunun sıkıntısını yaşıyorum. İçeriklerimi güncel tuttuğum halde Serp listesinde tarihi değiştiremiyorum. Her sorun için eklentiye başvurmak sıkıcı gelmeye başladı.
Merhaba Hakan, teknik yetersizliği olanlar için aslında eklentiler kurtarıcı olabiliyor. Doğru eklentiler kullanıldığı takdirde site hızı da minimum düzeyde etkilenir. Yanı sıra, popüler temaların çoğu tarih gösterip göstermeme konusunda seçenekler sunar. Örneğin Jannah, Jnews gibi. Tema değişikliği düşünürseniz bunu göz önünde bulundurarak seçim yapabilirsiniz. Diğer bir seçenek de, kullandığınız mevcut temanın geliştiricisiyle iletişime geçip bu konuda destek istemek olacaktır.