FTC: Web sitemiz ziyaretçi desteklidir; İçeriklerde bulunan bağlantılar aracılığıyla ürün/hizmet satın aldığınızda komisyon kazanabiliriz. Komisyonlar editoryal değerlendirmelerimizi etkilemez.

TranslatePress Çeviri Eklentisi Kurulum ve Ayarları

TranslatePress, WordPress sitenizin tamamını doğrudan ön uçtan görsel olarak çevirmenizi sağlayan en iyi çeviri ve çoklu dil eklentilerinden biridir. Bu eklentinin diğerlerinden farkı, web siteniz üzerinde gördüğünüz her şeyi farklı dillere çevirebileceğiniz ve değişiklikleri gerçek zamanlı olarak görebileceğiniz görsel çeviri arayüzüdür.

Yapmanız gereken tek şey, web sitesinizde gezinmek ve çevirmek istediğiniz alanları canlı editörden çevirmek…


TranslatePress, WooCommerce ve sayfa oluşturucular da dahil olmak üzere herhangi bir tema veya eklentiyle tamamen uyumlu olarak çalışır. Standart metnin yanı sıra eklenti, URL, resimler, kaydırıcılar, açılır pencereler, formlar ve sitenizde bulunan tüm alanları kolayca çevirmenize olanak tanır. Eklenti GPL’dir ve kendi kendine barındırılır. Bu nedenle çevirilerinizi herhangi bir nedenden dolayı kaybetme endişesi yaşamazsınız.

Sitenizi çevirirken işleri hızlandırmak için, eklentide bulunan yerleşik otomatik çeviri seçeneklerini kullanabilir ve gerekirse çevirileri manuel olarak hassaslaştırabilirsiniz.

TranslatePress eklentisi, WP.org’da bulunan ücretsiz bir sürümün yanı sıra, sınırsız dil eklemenize, bir ziyaretçinin dilini otomatik olarak algılamanıza, farklı diller için farklı gezinme öğelerini görüntülemenize ve daha fazlasına olanak tanıyan çeşitli eklentiler sunan premium bir sürüme sahiptir.

Neden TranslatePress Kullanmalısınız?

İki dilli ya da çok dilli bir WordPress sitesi oluşturmak istiyorsanız, kullanımı kolay bir çeviri eklentisine ihtiyacınız olacak. TranslatePress, sitenizi doğrudan ön uç düzenleyiciden dilediğiniz bir dile çevirmenize olanak tanır. TranslatePress’i herhangi bir programlama bilgisi olmadan rahatlıkla kullanabilirsiniz.

TranslatePress kullanmanın ana yararı, sitenizdeki tüm sayfaları canlı özelleştirici üzerinden gerçek zamanlı olarak kendinizin çevirebilmesidir. Benzer çeviri eklentileri söz konusu olduğunda, TranslatePress ihtiyacınız olan tüm işlevleri ücretsiz olarak sunar ve diğer popüler eklentilerden çok daha sezgisel bir kullanıcı arayüzü içerir.

özetle;

  • Çeviriyi gerçek zamanlı olarak görüntüleyen kullanıcı dostu arayüz
  • Tüm temalar ve eklentilerle tam uyumlu
  • Hem manuel hem de otomatik çeviri desteği
  • WordPress, eklentiler ve temalar tarafından eklenen dinamik dizeleri çevirme yeteneği
  • Dilinizi yalnızca tüm çevirileriniz tamamlandığında yayınlamanıza olanak tanıyan bir editör kontrolü
  • Arama motorları tarafından dizine eklenebilen ve sosyal medyada paylaşılabilen statik içerikler oluşturma
  • Ve daha fazlasına TranslatePress eklentisi ile sahip olabilirsiniz.

Aşağıda, TranslatePress’in ücretsiz sürümü ile sitenize başka bir dil ekleme ve çevirme işlemine değineceğiz. Ancak TranslatePress’in premium sürümünün tam bir kurtarıcı olduğunu ve çoklu bir site oluşturma sürecinin neredeyse tamamını sizin yerinize yapabileceğini belirtmiş olalım.

Hadi, eklenti kurulumuna ve çevirilere başlayalım!

TranslatePress Eklentisi Kurulum ve Ayarları

Öncelikle WordPress panelden Eklentiler→Yeni Ekle bölümüne gidin ve eklenti arama çubuğuna TranslatePress yazın. Eklentiyi yükleyip etkinleştirin. (Daha fazla detay için eklenti kurulumu ile ilgili kılavuzumuza göz atın.)

TranslatePress Kurulumu

Eklentiyi etkinleştirdikten sonra, WordPress yönetici panelinde iki yeni menü öğesi göreceksiniz:

  1. Üst çubukta “Translate Site (Siteyi Çevir)” öğesi: Siteyi ön uçtan canlı olarak çevirmek için kullanılacak alan.
  2. Kenar çubuğu menüsü Ayarlar bölümünde “TranslatePress” öğesi: Çeviri için gerekli ayarların yapılacağı alan.

Şimdi öncelikle eklenti ayarlarını yapılandırmak için Ayarlar»TranslatePress bölümüne geçin. Eğer ücretli sürümü satın aldıysanız Lisans kısmına gidip lisans anahtarınızı ekleyin. Ücretsiz sürüm kullanacaksanız, direkt Genel sekmesine gidin ve sitenizi çevirmek istediğiniz dilleri ayarlayın.

# TranslatePress Genel Ayarlar

Genel (General) sekmesindeki ayarlara tek tek değinelim. Bu doğrultuda kendiniz için en doğru ayarları yapabilirsiniz:

TranslatePress Genel Ayarlar
  • Defauld Language- Sitenizin varsayılan dil seçimi için bu kısmı kullanın. Orijinal site dili Türkçe ise Turkish’i seçin.
  • All Languages- Varsayılan dilin altında, sitenizi çevirmek istediğiniz dilleri ekleyebilirsiniz.

TranslatePress’in ücretsiz sürümü bir yeni dili destekler (varsayılan site diliyle birlikte toplam iki dil). İçeriğinizi sınırsız yeni dile çevirmek için TranslatePress premium sürüme yükseltebilirsiniz:

  • Native language name- Dil adlarını ana dilde görüntülemek isteyip istemediğinizi buradan belirtebilirsiniz. Varsayılan seçenek “Hayır” dır. Dilerseniz Evet seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Dilleri yerel adlarında görüntülemek isterseniz; örneğin, Spanish yerine Español yerel adı görünür. Tercih sizin.
  • Use a subdirectory for the default language- URL’deki varsayılan dil adını bir alt dizin olarak (Örneğin, https://alanadi.com/tr/) görüntülemek isteyip istemediğinizi buradan seçebilirsiniz. Varsayılan seçim Hayır’dır. Varsayılan olarak bırakmak SEO için daha iyidir. Yani “Hayır” olarak bırakın.
  • Force language in custom links- Varsayılan seçenek ‘Evet’dir. Böylece, çevrilen diller için özel bağlantılar değişecek ve URL’ler SEO dostu hale gelecektir.
  • Language Switcher- Dil değiştirici kısmındaki ayarları varsayılan olarak bırakabilirsiniz. Dil değiştiriciyi sitenize nasıl ekleyeceğinizi yazının ilerleyen bölümlerinde detaylı olarak anlatacağız. İşiniz bitince “Değişiklikleri Kaydet“i tıklayın.

# TranslatePress Otomatik Çeviri Ayarları

Sadece manuel çeviri kullanmak istiyorsanız bu adımı atlayabilirsiniz. Otomatik çeviri veya hem otomatik hem de manuel çeviriyi birlikte kullanmak isterseniz Automatic Translation sekmesine geçip gerekli seçimleri yapın.

Otomatik çeviri istemiyorsanız seçim “No” olarak kalsın. İstiyorsanız “Yes” olarak işaretleyin. Böylece altta seçenekler açılacak.

TranslatePress Otomatik Çeviri Ayarları

TranslatePress iki farklı hizmeti destekler:

  • Google Translate API: TranslatePress eklentisinin ücretsiz sürümünde mevcut.
  • DeepL:  TranslatePress pro lisansını satın alarak kullanabilirsiniz.

Google Translate’i kullanmak isterseniz, sonraki seçenekte Google Translate API anahtarı sağlamanız gerekecektir. Seçeneğin altında, API anahtarını nasıl edinebileceğinizi anlatan bir bağlantı göreceksiniz. Tıklayıp, talimatları izleyin.

Son olarak, dil değiştiriciyi web sitenizde nasıl görüntülemek istediğinize dair seçeneklere geleceksiniz. TranslatePress size üç seçenek sunar.

TranslatePress ile Web Site İçeriğini Çevirme

Tüm ince ayarları yaptığımıza göre, artık web site içeriğini çevirmeye hazırız. Canlı çeviriye erişmek için Ayarlar bölümündeki Translate Site veya Admin Bar’daki Site Çevirme butonuna tıklayabilirsiniz.

TranslatePress ile Web Site İçeriğini Çevirme

Tıkladıktan sonra canlı çeviri düzenleyicisi yeni bir sekmede açılacak.

Ön uç düzenleyici, WordPress Özelleştirici’ye benzer görünür ve aynı mantıkla çalışır. Sağ tarafta sitenizin canlı bir önizlemesini ve sol tarafta sitenizin çevirisini yönetebileceğiniz bir kenar çubuğu vardır. Sitenizdeki herhangi bir öğeyi çevirmek için canlı önizlemede öğenin üzerine gelin ve kalem simgesini tıklayın. Tıkladığınızda, çeviriyi ekleyebileceğiniz veya mevcut çeviriyi düzenleyebileceğiniz kısım sol kenar çubuğunda açılacak.

Şimdi dizeyi çevirmek istediğiniz dile tıklayın ve ardından çevirinizi yapıp üstteki Kaydet düğmesine tıklayın. Kaydettikten sonra hemen alttaki “Next” butonuna tıklayın. TranslatePress, çevirmeniz için bir sonraki dizeyi otomatik olarak yükleyecek.

Varsayılan dilinizin altındaki açılır menüyü de kullanabilirsiniz. Bu size sayfanızdaki çevrilebilir metin dizelerinin listesini gösterecektir. Bir dize seçip çevirisini aşağıdan yapabilirsiniz. Bu yolla web sitenizdeki tüm sayfaları, bileşenleri, menüleri, düğmeleri ve aklınıza gelebilecek her alanı çevirebilir, düzenleyebilir ve değiştirebilirsiniz.

Bir dizeyi çevirdikten sonra, dizeyi içeren her bölümde o dize otomatik olarak TranlatePress tarafından çevrilir. Örneğin bir yazı başlığını çevirdiyseniz, widget’lardaki aynı yazının başlığı da çevrilmiş olacak. Bu işlem, eklentilerden veya temalardan gelen içerikleri çevirmek için de işe yarar.

Hatta resimler gibi metin olmayan içeriği çevirmek için bile kullanabilirsiniz. Aşağıdaki görselde olduğu gibi, çevrilmiş yazılarınız için uygun görsel ekleyip görsel açıklamasını da yine aynı panel üzerinden eklemeniz mümkün.

Not- Görsel Alt özelliği eklemek için premium sürümde bulunan SEO Eklentisi gereklidir.


Canlı önizlemedeki düzenleme kalemi yazılarınızı blok blok çevirmenizi sağlar. Örneğin, her paragraf veya liste öğesi tek bir dize olarak çevrilebilir. Ancak, paragrafta bağlantılar veya vurgular varsa, bunları ayrı ayrı çevirmek gerekir.

Peki bir blok birden fazla elemandan oluşuyorsa bloğun tamamını toplu olarak çevirmek mümkün mü? Küçük küçük cümleler çevirmek yerine daha büyük bloklar çevirmek için ne yapmak gerekiyor?

TranslatePress, bunun için “Translation Block” özelliği adında harika bir çözüm sunuyor.

Bir blok, bağlantılar veya vurgular gibi birden çok HTML öğesi içerdiğinde, kalem simgesinin yanında yeşil bir yukarı ok simgesi görünür. Tıkladığınızda, TranslatePress blok içinde bulduğu tüm HTML etiketlerini birleştirir, böylece bunları tek bir dize olarak çevirebilirsiniz.

Translation Block

TranslatePress ile ilgili bir diğer harika özellik dinamik dizeleri de çevirmenize izin vermesidir. WordPress, bir veya daha fazla değişken içeren dizeleri çevirmek için gettext kullanır. Bir kullanıcı dinamik dizeler içeren bir sayfa istediğinde veritabanından dinamik içerik çekilir.

Örneğin, “%s tarafından gururla desteklenmektedir” dinamik bir dizedir, çünkü %s değişkeninin değeri veritabanındaki bir girişe göre anında hesaplanır. TranslatePress, aynı açılır listenin içindeki bir sayfada statik dizelerle görünen gettext dizelerini de görüntüler. Dize Listesini aşağı kaydırmanız yeterlidir ve hemen altında Gettext Dizelerini bulabilirsiniz. Bunlara tek tek tıklayıp çevirmek istediklerinizi çevirin.

Gettex Dizelerini Çevirme

Gettext dizeleri, statik dizelerden farklı bir veritabanı tablosuna kaydedilir. Dolayısıyla, bir gettext dizesini çevirdiğinizde, çevrilmiş sürüm aynı dizeyi içeren diğer tüm sayfalarda görünecek ve onu tekrar çevirmenize gerek kalmayacaktır.

Gördüğünüz gibi TranslatePress eklentisi ile farklı dilde yeni içerikler hazırlamanıza gerek kalmadan, sadece canlı düzenleyici üzerinden çeviri yaparak çok dilli siteler oluşturmanız mümkün. Hadi şimdi de, ziyaretçilerinizin farklı diller arasında geçiş yapmasını kolaylaştıracak Dil Değiştirici bileşenleri ekleme işlemine geçelim!

TranslatePress Eklentisi ile Siteye Dil Değiştirici Ekleme

TranslatePress, sitenizin belli bölgelerine dil seçimi için ülke bayrakları ve dil isimleri eklemeye yardımcı olur. Dil değiştiriciyi menüye ya da bir kısa kodla sitenizin herhangi bir yerine ekleyebilirsiniz.

Dil değiştiriciyi görüntülemek istediğiniz yayınlara, sayfalara veya bir kenar çubuğuna [language-switcher] kısa kodu eklemeniz yeterli olacaktır.

Eğer ana menüye ya da top bar kısmına dil değiştirici eklemek isterseniz Görünüm>Menüler‘e gidin. Sol sütundaki ‘Language Switcher‘ sekmesine tıklayın. Görüntülemek istediğiniz dilleri seçin ve menüye ekle’ye tıklayın. Alt kısımdan menü konumunu seçin ve kaydedin.

Language Switcher

Not- Yukarıdaki işlemleri Elementor gibi popüler sayfa oluşturucular ile oluşturulmuş sayfalarınızı çevirmek için de aynı şekilde uygulayabilirsiniz.

Sonuç Olarak;

TranslatePress, WordPress sitenizi herhangi bir programlama bilgisi olmadan çevirmenize imkan sunan harika bir çeviri eklentisidir. Bu eklenti ile sadece makale ve sayfaları değil, aynı zamanda dinamik metni, eklentileri, temaları ve WordPress ayarı olarak depolanan herhangi bir dizeyi de çevirebilirsiniz. Ayrıca TranslatePress, WooCommmerce ile sorunsuz bir şekilde bütünleşir, bu nedenle online mağazanızı çevirmek için de oldukça kullanışlıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu