W3 Total Cache Kurulum ve Ayarları
W3 Total Cache, WordPress kullanıcıları için en iyi optimizasyon araçlarından biridir. W3 Total Cache ayarları oldukça ayrıntılıdır, bu nedenle sitenizin performansını en üst düzeye çıkarmak için eklentinin özelliklerini anlamanız gerekir ve her ayardan sonra siteyi test etmeniz gerekir.
Bu makalede, W3 Total Cache ayarlarına detaylı olarak değineceğiz ve site performansını artırmanıza yardımcı olacak en ideal ayarlar için önerilerde bulunacağız.
Site hızını artırmak, SEO’nun yanı sıra kullanıcı deneyimini geliştirmenin en önemli yollarından biridir. Bu nedenle, web sitesi sahipleri, yükleme süresini en aza indirmek ve sitenin performansını artırmak için genellikle iyi bir önbellek eklentisi kullanır. 1 milyondan fazla aktif kullanıcısı olan W3 Total Cache eklentisi en çok tercih edilen ve memnun kalınanlar arasındadır.
Popülerliğine rağmen, kullanıcıların eklentiyi kurması ve en iyi site performansını elde etmesi genellikle zorlu bir süreçtir. Bu süreçte en iyi ayarları yapmanıza yardımcı olmaya çalışacağız!
W3 Total Cache Kurulumu ve Ayarları
Başlamadan önce, sitenizin performansını Google Pagespeed Insights ve GT-Metrix araçlarını kullanarak kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Böylece W3 Total Cache kurulumundan önce ve sonrası için bir karşılaştırma yapabilirsiniz.
Şimdi eklenti kurulumuna geçelim:
- WordPress yönetici panonuza giriş yapın ve “Eklentiler>Yeni Ekle” düğmesini tıklayın.
- Arama kutusuna ‘W3TC’ yazın.
- Sonuçlarda eklentiyi bulun ve “Şimdi Yükle” düğmesini tıklayın. Kurulduktan sonra, eklentiyi kullanmaya başlamak için “Etkinleştir” i tıklayın.
Kenar çubuğuna W3 Total Cache eklentisi için mevcut tüm seçenekleri içeren “Performans” öğesi eklenmiş olacak. İmleci “Performans” ın üzerine getirin ve genişletilmiş menüde “Dashboard“ı tıklayın. Kabul et seçeneğini işaretleyin ve Kurulum kılavuzu sol taraftaki önbellekleme seçeneklerine tek tek tıklayıp test edin.
Örneğin, “Page Cache” bölümüne gidin ve “Test Page Cache” düğmesini tıklayın.
Eklenti, mevcut tüm uyumlu seçenekleri gösterecektir. Benzer şekilde, Database Cache, Object Cache ve Browser Cache kısımlarını da test edebilirsiniz. Buna ek olarak, “Kurulum Kılavuzu” bölümünde “Lazy Load” özelliğini de etkinleştirebilirsiniz.
İşlemleri tamamladıktan sonra Gösterge Paneli’ne yönlendirileceksiniz. Burada ilk yapmanız gereken şey bir uyumluluk testidir. Bunu yapmak için “Compatibility Check” düğmesine tıklayın.
Test sonucu sunucu yapılandırmalarınızla çalışacak özellikleri gösterir.
Bu uyumluluk kontrolü ile sunucunuzdaki W3 Total Cache eklentisi tarafından desteklenen önbelleğe alma özelliklerini anlayabilirsiniz. Kontrol paneli bölümünde ayrıca sitenizdeki tüm önbellekleri boşaltmak için bir düğme ve bir abonelikle satın alabileceğiniz diğer premium özellikler bulunur.
W3 Total Cache Genel Ayarları
W3 Total Cache ayarlarını yapılandırmak için Performans menüsünün altındaki “Genel Setting”e gidin. Burada, her bir bölümün belirli özelliklerini etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz.
Etkinleştirmeniz gereken önemli W3TC özelliklerinden bazıları şunlardır:
- Preview mode- Sitede yayınlamadan önce önizleme modunda yeni değişiklikleri test etmenize olanak tanır.
- Page Cache- “Etkinleştir” kutusunu işaretleyin ve yöntem için “Disk: Enhanced” seçeneğini seçin.
- Minify- Site yükleme süresini iyileştirmek için JavaScript, HTML ve CSS dosyasını birleştirir ve sıkıştırır. “Etkinleştir” i işaretleyin ve modu “Otomatik” olarak ayarlayın. Küçültme işlemi gereksiz beyaz boşlukları kaldırarak dosyaların boyutunu küçültür. Önbellek yöntemini “Disk” olarak seçin ve HTML / JS / CSS küçültme aygıtları için varsayılan seçenekleri bırakın.
Bazı durumlarda, varlıkların küçültülmesi CSS veya JavaScript kodunun bozulmasına neden olabilir ve bu da genellikle ön uçta görünür hatalara neden olur. Varlıkları küçülttükten sonra sitenizde olağan dışı sorunlar oluşursa minify’i devredışı bırakıp, bu konuda bir uzmandan destek talep edebilirsiniz.
- Opcode Cache– Aynı kodu gerektiren sonraki istekleri daha hızlı hale getiren derlenmiş PHP kodunu depolayarak sitenizi hızlandırmaya yardımcı olur. Bu özellik şimdilik sadece pro sürümde mevcut.
- Database cache- W3TC’nin veritabanı, MySQL veritabanı sorgularının sonuçlarını depolar. Bu özellik yararlı gibi görünse de, onu devre dışı bırakmanızı ve bunun yerine bir nesne önbelleği kullanmanızı öneririz. İşlevi devre dışı bırakmak için “Etkinleştir” kutusunu işaretlemeden bırakabilirsiniz .
- Object Cache- Veritabanı sorgularını kullanan istekleri hızlandırmak için WordPress sitenizde W3TC’nin nesne önbellek özelliğini etkinleştirmenizi öneririz.
- Browser Cache- CSS, JavaScript, resimler ve yazı tipleri gibi statik varlıkları yerel olarak depolayarak WordPress sitenizi önemli ölçüde hızlandırabilir. Ziyaret edilen sayfanın bir kopyasını ziyaretçinin tarayıcısına kaydeder ve ziyaretçinin bir sonraki ziyaretinde sayfanın daha hızlı yüklenmesini sağlar.
- CDN- Bir içerik dağıtım ağı (CDN) kullanırken sunucu tarafından önbelleğe alınan dosyaları CDN sunucusuna yansıtmak için CDN işlevini kullanabilirsiniz. İşlevi etkinleştirmek için, “Etkinleştir” kutularını işaretleyin ve açılır seçeneklerden bir tür seçin. W3 Total Cache, StackPath gibi bazı popüler CDN hizmetlerini destekler. Hizmetinizi listede bulamazsanız, bu seçeneği devre dışı bırakmanız gerekir. Cloudflare kullanmak için “Eklentiler” bölümü altında ek uzantılar kullanabilirsiniz.
- Reverse Proxy – Ters proxy, web sunucunuz ile WordPress arasında bulunur ve gelen istekler üzerinde çeşitli mantık tabanlı işlemler gerçekleştirmek için kullanılabilir. W3TC, arka uç yükünü azaltmak amacıyla verileri önbelleğe almak ve sunmak için popüler bir “HTTP hızlandırıcı” olan Varnish’i destekler. Sunucunuzda varnish kullanıyorsanız bu seçeneği etkinleştirin ve metin kutusunda sunucu ayrıntılarını sağlayın. Aksi takdirde bu bölümü devre dışı bırakabilirsiniz.
- User Experience- Bu bölüm altında, görüntüler için geç yüklemeyi (lazy load) etkinleştirebilir, emojiyi, yerleştirmeleri ve jQuery geçişini devre dışı bırakabilirsiniz.
- Cache usage statistics- Bu işlevi sürekli etkin tutmak sunucu kaynaklarını tüketir. Bu nedenle sadece ihtiyaç duyduğunuzda açın ve daha sonra tekrar devredışı bırakın. (Bu işlev Pro sürüme dahildir).
- Fragment cache- Yürütme süresini azaltmak ve yönetici AJAX çağrılarıyla yavaşlayan sorunları gidermek için etkinleştirin.
- Miscellaneous- WordPress’te bir Google Page Speed kontrol paneli widget’ı görüntülemek istiyorsanız, Page Speed API anahtarınızı girebilirsiniz. WordPress sitenizdeki her sayfa için menü çubuğunda Sayfa Hızı derecelendirmesini görüntüleme seçeneği de vardır. Bu seçenek altındaki diğer ayarları varsayılan olarak bırakın.
- Debug- Sitenizdeki bir sorunu gideriyorsanız, W3 Total Cache, belirli önbelleğe alma katmanlarını ve optimizasyon ayarlarını devre dışı bırakmanıza izin veren kullanışlı bir “Hata Ayıklama” menüsüne sahiptir. Örneğin, sitenizde görsel bir aksaklık fark ederseniz, sorun gidermenize yardımcı olmak için sayfanızın kaynak koduna HTML yorumları ekleyen “Minify” seçeneği için hata ayıklama modunu etkinleştirebilirsiniz.
***Hata ayıklama modu özelliği sunucu kaynaklarınıza ek yük getirdiğinden, bunu yalnızca düşük trafik saatlerinde kullanın ve sorun giderme işlemini bitirdikten sonra hata ayıklama modunu devre dışı bırakın.
- Import/Export Settings- Ayarlarınızı yapılandırmayı bitirdikten sonra, yapılandırmanızın bir yedeğini oluşturmak için W3TC’nin “İçe / Dışa Aktar” işlevini kullanabilirsiniz.
W3 Total Cache Ayarları: Page Cache
Genel ayarlardan sonra şimdi Page cache ayarlarına geçelim. Performance sekmesi altında bulunan Page Cache’i tıklayın.
- Cache posts page- Birçok blog için bu en çok ziyaret ettiğiniz sayfadır, önbelleğe almanız önerilir.
- Don’t cache front page- Varsayılan olarak bırakın.
- Cache feeds: site, categories, tags, comments- WordPress , Feedburner gibi harici uygulamaların ve hizmetlerin sitenizin içeriğini görüntülemesine izin veren çeşitli RSS beslemeleri oluşturur. RSS, günümüzde eskisi kadar popüler olmasa da, yine de bu ayarı etkinleştirmenizi öneririz.
- Cache SSL (HTTPS) requests- Bu ayarın etkinleştirilmesi performans üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.
- Cache URIs with query string variables- Sorgu dizeleri genellikle WordPress veritabanınızdan belirli verileri istemek ve görüntülemek için kullanılır. Genel olarak, bir sorgu dizesinin amacı, bir sayfanın benzersiz bir sürümünü istemektir, bu nedenle, önbelleğe almak istediğiniz belirli sorgu dizeleriniz yoksa bunu devre dışı bırakmanızı öneririz.
- Cache 404 (not found) pages- Bu seçenek seçildiğinde, 404 sayfa 200 yanıt kodu döndürür. İdeal olarak, 404 sayfa 404 yanıt kodları döndürmelidir, bu nedenle uyumlu olup olmadığını görmek için bu ayarı önbelleğe alma yapılandırmanızla test etmenizi öneririz.
- Don’t cache pages for logged in users- Bu seçeneği etkinleştirmenizi öneririz.
- Don’t cache pages for following user roles- Bu seçenek, belirli WordPress kullanıcı rolleri için önbelleği atlamanıza olanak tanır.
- Cache alias hostnames: W3 Total Cache’nin “Aliases” özelliği, farklı etki alanlarında bulunan özdeş WordPres içeriğini önbelleğe almanıza olanak tanır. Bu özelliği etkinleştirmenizi önermiyoruz. WordPress sitenize farklı etki alanları üzerinden erişilebiliyorsa (ör. domain.com ve www.domain.com), Google ve diğer arama motorlarından gelen yinelenen içerik cezalarından kaçınmak için istekleri birincil etki alanınıza 301 yönlendirme kuralı ile yönlendirmeniz çok daha iyi olur.
- Cache Preload- Bu özellik site haritanızı tarar ve sitenizin sayfalarına sayfa önbelleğini önceden yüklemek için istekte bulunur. Çoğu site için bu özelliğin devre dışı bırakılmasını öneririz, çünkü sunucu kaynak tüketimine neden olabilir. Eğer etkinleştirmek istiyorsanız, W3TC bir site haritası URL’si, güncelleme aralığı ve aralık başına sayfa belirtmenize izin verir. Ani CPU yükselme olasılığını azaltmak için “güncelleme aralığını” ve “dahili başına sayfa sayısı” nı çok yüksek ayarlamadığınızdan emin olun.
Önbellek önceden yüklemeyi etkinleştirmek istiyorsanız, W3TC bir site haritası URL’si, güncelleme aralığı ve aralık başına sayfa belirtmenize izin verir. CPU ani yükselmeleri olasılığını azaltmak için “Update interval” ve “Pages per interval”ı çok yüksek ayarlamamaya çalışın.
- Purge Policy- W3TC’nin “Temizleme Politikası”, gönderiler yayınlandıktan veya düzenlendikten sonra otomatik olarak temizlemek istediğiniz sayfaları ve beslemeleri belirlemenizi sağlar. Çoğu site için varsayılan ayarlar gayet uygundur.
- Rest API- WordPress’in dahil olduğu REST API , JSON biçimli verileri sorgulamanıza olanak tanır. REST API, çeşitli eklentiler tarafından kullanılır ve başsız WordPress kurulumları için çok önemlidir. REST API için tam kullanım durumunuza bağlı olarak, sorgu sonuçlarının önbelleğe alınması iyi bir fikir olabilir. Etkinleştirip etkinleştirmeyeceğinizden emin değilseniz, olduğu gibi bırakmanızı öneririz.
- Advanced- W3TC’nin “Gelişmiş” sayfa önbellek seçeneklerinde, “kabul edilen sorgu dizeleri”, “reddedilen kullanıcı aracıları”, ayrıntılı önbellek atlama ayarları ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli ayarları özelleştirebilirsiniz. Örneğin, W3 Total Cache belirli bir kategori veya etiket altındaki gönderileri asla önbelleğe almayacak şekilde yapılandırmanız gerekirse, bunu “Gelişmiş” seçeneklerinde yapabilirsiniz. Buradaki ayarlar siteye özel olduğundan, bu konuda öneride bulunmayacağız. Emin değilseniz varsayılan olarak bırakabilirsiniz.
W3 Total Cache Ayarları: Minify
- Rewrite URL structure- Bu ayar , küçültülmüş varlıkların URL yapısını etkiler . URL’lerinizin iyi görünmesi için bu ayarı etkinleştirebilirsiniz.
- Disable minify for logged in users- Sorun giderme veya hata ayıklama işlemleri yaparken, oturum açmış kullanıcılar için minify özelliğini buradan devre dışı bırakabilirsiniz. Aksi takdirde, bu seçeneği işaretsiz olarak bırakın.
- Minify error notification- Herhangi bir hata durumunda bilgilendirilmek üzere atama yapmak isterseniz buradan seçim yapın. Disabled olarak da bırakabilirsiniz.
- HTML minify settings- Ayarları görseldeki gibi yapabilirsiniz.
- JS minify settings- Etkinleştirin ve JS bölümündeki diğer ayarları varsayılan olarak bırakın.
- CSS minify settings- CSS dosyalarınızı sıkıştırmak için bunu etkinleştirin. Diğer seçenekleri görseldeki gibi işaretleyebilirsiniz.
- Advanced- Buradaki ayarları varsayılan olarak bırakın.
W3 Total Cache Ayarları: Database Cache
Bu bölümden veritabanı önbellekleme ayarlarını yapabilirsiniz.
- Don’t cache queries for logged in users- Web sitenizde üyelik sisteminiz varsa ya da kullanıcı kayıtları alıyorsanız bu seçeneği aktif hale getirebilirsiniz.
- Advanced- Bu bölümdeki ayarları varsayılan olarak bırakabilirsiniz.
W3 Total Cache Ayarları: Object Cache
Bir sonraki adım, W3TC’nin “Object Cache” ayarlarıdır. Çoğu site için varsayılan ayarlar gayet iyi çalışacaktır, ancak yine de bunlara tek tek değinelim.
- Default Lifetime of Cache Objects- Değiştirilmemiş önbellek öğeleri için sona erme süresi. Daha uzun bir süre, daha büyük bir nesne önbelleği ile sonuçlanır. Sunucunuzun depolama kapasitesiyle ilgili endişeleriniz varsa, varsayılan değeri korumanızı veya düşürmenizi öneririz.
- Garbage Collection Interval- Bu ayar, süresi dolan önbellek verilerinin ne sıklıkla çöpe atıldığını belirtir. Varsayılan değer olan 3.600 saniye (1 saat) çoğu site için uygundur.
- Global Groups- Bu ayar, tek bir çok bölgeli ağdaki siteler arasında paylaşılan önbellek gruplarını yapılandırmanıza olanak tanır. Değiştirmek için belirli bir nedeniniz yoksa bu ayarı varsayılan durumunda bırakın.
- Non-Persistent Groups- Bu ayar, hangi nesne gruplarının hiçbir zaman önbelleğe alınmayacağını seçmenizi sağlar. Yine, varsayılan yapılandırmaya bağlı kalmanızı öneririz.
- Enable Caching for wp-admin Requests- Bu seçenek varsayılan olarak devre dışıdır ve yan etkilere neden olabileceği için etkinleştirilmesini önermiyoruz. Ayrıca, çoğu WordPress sitesinin ziyaretçileri asla wp-admin panosuyla etkileşime girmez.
- Store transients in database- Bu ayar, bazı geçici verilerin veri tabanında depolanmasını sağlar. Aktif hale getirebilirsiniz.
W3 Total Cache Ayarları: Browser Cache
“Tarayıcı Önbelleği” ayarlarında, “Genel”, “CSS ve JS”, “HTML & XML” ,”Medya ve Diğer Dosyalar” bölümleri için varsayılan ayarlar çoğu WordPress sitesi için uygundur. Bu sayfada çok fazla ayar olduğundan, tarayıcı önbelleğe alma davranışında herhangi bir değişiklik yapmadan önce bir geliştiriciye danışmanızı öneririz. Bununla birlikte, dikkat edilmesi gereken birkaç önemli ayar bulunmaktadır.
- Expires Headers Lifetime- Tarayıcı önbelleğini yapılandırmak için W3TC kullanıyorsanız, bu değeri
31536000
(1 yıl) olarak ayarladığınızdan emin olun. - Cache Control Policy- Statik varlıklarınızın tarayıcılar tarafından önbelleğe alınabilmesini sağlamak için, “önbellek kontrol politikasının” “public, max_age = EXPIRES SECONDS” olarak ayarlandığından emin olun.
- Enable HTTP (gzip) Compression- GZIP sıkıştırması, ziyaretçilere gönderilmeden önce HTML sayfalarının ve varlıklarının dosya boyutunu önemli ölçüde azaltır; bu nedenle, ana makinenizin sunucu yapılandırması GZIP’yi destekliyorsa bu seçeneği etkinleştirin.
- Remove query strings from static resources- Sorgu dizesi, istek parametrelerini belirtmek veya bir web sunucusunu yeni bir varlık sunmaya zorlamak için URL yolunun sonuna eklenen ek bir dizedir. Sorgu dizelerini sayfa isteklerinden kaldırmak, sunucu yükünü azaltmak için yararlıdır çünkü bu istekler sayfaları oluşturmak için PHP kullanır. CSS ve JS dosyalarının en son sürümünün ziyaretçilerinize teslim edilmesini sağlamaya yardımcı oldukları için, W3 Total Cache’deki statik kaynaklardan sorgu dizelerini kaldırmanızı önermiyoruz.
Browser Cache ayarları sayfası, güvenlik başlıklarıyla ilgili çeşitli ayarlar da içerir . Yanlış yapılandırmalar sitenizin kullanıcı deneyimini doğrudan etkileyebileceğinden, bu bölümdeki ayarları değiştirmeden önce bir geliştiriciye danışmanız faydalı olur. Örneğin, HSTS başlığını uygun bir SSL sertifikası ve HTTPS yapılandırması olmadan etkinleştirmek sitenizi erişilemez hale getirebilir.
W3 Total Cache Ayarları: Cache Groups
W3 Total Cache eklentisi, kullanıcı aracıları, yönlendirenler ve çerezler için önbelleğe almayı özelleştirmek için üç grup seçeneği sunar. Örneğin, masaüstü cihazlarda theme1’i ve tabletlerde / telefonlarda theme2’yi kullanarak önbelleğe alınmış sayfaları sunabilirsiniz. Bu şekilde, optimize edilmiş içerik sunarak mobil kullanıcılar için sayfa hızını artırabilirsiniz. Çoğu durumda, telefonların önbelleğe alınmış içeriği sunması için ayrı önbelleğe almayı etkinleştirmeniz gerekebilir.
Unutmayın, bunlar kullanıcıları farklı alan adlarına yönlendirebileceğiniz gelişmiş özelliklerdir. Yanlış kullanılırsa, arama motoru sıralamanıza zarar verebilir. Bu nedenle, karmaşık geldiyse, Cache Groups ayarlarını varsayılan olarak bırakmanızı öneririz.
W3 Total Cache Ayarları: CDN
Bu bölümde, W3 Total Cache CDN ayarlarını kontrol edeceğiz.
- Host Attachments- WordPress medya kitaplığınızdaki varlıkları CDN’nizden sunmak için bunu etkinleştirin.
- Host wp-includes/ Files- CDN’nizdeki
wp-includes
klasöründeki dosyaları sunmak için bunu etkinleştirin. - Host Theme Files- Tema dosyalarınızı CDN’den sunmak için bunu etkinleştirin.
- Host Minified CSS and JS Files- Küçültülmüş CSS ve JS dosyalarını CDN’nizden sunmak için bunu etkinleştirin.
- Host Custom Files- Medya kitaplığınızda veya tema klasörünüzde olmayan dosyalarınız varsa, bunları CDN’nizden sunmak için W3TC’ye dosya yollarını ekleyebilirsiniz.
- Add Canonical Header- Varsayılan olarak bırakın.
- Only Purge CDN Manually- W3TC’nin önbellek temizlemelerini otomatik olarak işlemesine izin vermek için bu seçeneği devre dışı bırakmanızı öneririz.
- Disable CDN on SSL Pages- Bu ayarı devre dışı bırakın. Bir CDN kullanıyorsanız, bunun hem HTTP hem de HTTPS sayfalarında etkin olması en iyisidir.
- Use CDN Links for Media Library on Admin Pages- Ortam kitaplığınızdaki URL’leri yeniden yazacağından bu seçeneği etkinleştirmenizi önermiyoruz .
- Add CORS Header- CDN varlıklarınızın diğer alanlarda görüntülenmesine izin vermek için bu ayarı etkin durumda tutun.
- Disable CDN for the Following Roles- Bu seçenek, belirli WordPress kullanıcı rolleri için CDN’yi devre dışı bırakmanıza olanak tanır. Çoğu durumda, bu seçeneği devre dışı bırakmak en iyisidir.
- wp-includes File Types to Upload- Bu alan, wp-includes içindeki CDN’nizden sunulacak olan dosya biçimlerini belirtir. Varsayılan olarak bırakabilir ya da özel dosyalarınız varsa ek formatlar ekleyebilirsiniz.
- Theme File Types to Upload- Bu alan, WordPress tema klasörünüzdeki CDN’nizden sunulacak dosya biçimlerini belirtir. Varsayılan olarak bırakabilirsiniz.
- Custom File List- “Host Custom Files” seçeneğini etkinleştirdiyseniz, bu alana CDN’nizden sunulacak dosyaların bir listesini ekleyebilirsiniz.
- Rejected User Agents- CDN’nizin doğru şekilde kullanıldığından emin olmak için bu alanı boş bırakmanızı öneririz.
- Rejected Files- Bu alan, CDN’nizden sunulmaması gereken dosyaları belirlemenize olanak tanır. Kullandığınız bir hizmet, varlıkların kök alanınızdan sunulmasını gerektiriyorsa, dosya yolunu “Rejected Files” alanına ekleyebilirsiniz.
W3 Total Cache Ayarları: User Experience
Bu bölümdeki ayarları görseldeki gibi varsayılan olarak bırakın.
W3 Total Cache İçin Kullanılabilir Uzantılar
W3 Total Cache, diğer eklentiler ve hizmetlerle entegrasyonu desteklemek için bir dizi uzantı sunar.
- AMP
- Cloudflare
- Google FeedBurner
- Fragment Cache (Pro)
- Genesis Framework
- New Relic
- Swarmify
- Yoast SEO
- WPML (pro)
İhtiyaçlarınıza göre gerekli uzantıları etkinleştirebilir ve yapılandırabilirsiniz. Sitenizde bu hizmetlerden herhangi birini kullanıyorsanız, W3 Total Cache ile uygun uyumluluğu sağlamak için ilgili uzantıyı kurmanızı öneririz.
Eklenti Desteği
Eklentiyi kullanmadan önce talimatları ve belgeleri okumanızı tavsiye ederiz.
- “Performans> Yükle” bölümünde, eklentiyi kullanma talimatlarını bulabilirsiniz. Ek olarak, mevcut ayarlarınız için eklenti tarafından .htaccess dosyasına yazılan yönergeleri de alabilirsiniz.
- Sizi ayrıntılı belgelerle GitHub SSS sayfasına götürecek “SSS” bölümüne göz atın.
- WordPress.org forumundan ücretsiz destek alabilirsiniz. Ayrıca sabit ödeme tutarı için “Destek” bölümünden özel destek talebinde bulunabilirsiniz.
W3 Total Cache ile Manuel Önbellek Temizleme Nasıl Yapılır?
Yönetici araç çubuğundaki “Performans” sekmesinin üzerine gelirseniz, iki temizleme seçeneği görürsünüz.
- Tüm Önbellekleri Temizle – Tüm önbellekleri bir defada temizlemenize yardımcı olur. Sadece tıklamanız yeterli.
- Temizleme Modülleri – Tek bir önbelleği temizleyin (örn. Küçültülmüş varlıklar, sayfa önbelleği, nesne önbelleği vb.).
W3 Total Cache Tüm Ayarları Sıfırlama
Bazı durumlarda, W3TC yapılandırmanızla baştan başlamanız gerekebilir. W3TC’nin “General Setting” menüsüne gidin. Sayfa sonunda bulunan “İmport/Export Setting” kısmındaki Restore Default Settings butonuna tıklayın.
Görüldüğü gibi, W3 Total Cache birçok özellik ve ayarlara sahip bir eklenti. Doğru yapılandırıldığı takdirde sitenizin performansını oldukça iyi hale getirebilir. Daha önce de belirtildiği gibi, her ayardan sonra, herhangi bir bozulma olup olmadığını görmek için mutlaka sitenizi kontrol edin. Ayarlar sizin için fazla kafa karıştırıcıysa, bir uzmandan destek talep etmeniz faydalı olur.