FTC: Web sitemiz ziyaretçi desteklidir; İçeriklerde bulunan bağlantılar aracılığıyla ürün/hizmet satın aldığınızda komisyon kazanabiliriz. Komisyonlar editoryal değerlendirmelerimizi etkilemez.

WordPress 500 Internal Server Error Çözümü

500 Internal Server Error” veya “500 Dahili Sunucu Hatası” şeklinde karşılaşabileceğiniz bu sorun WordPress dosyalarının bulunduğu kök dizinden kaynaklanabileceği gibi sunucu kaynaklı da olabilir. Bu yazıda WordPress 500 hatası için farklı çözüm yollarını paylaştık…

500 Internal Server Error Hatası Nedir, Neden Olur?

Herhangi bir web sitesini ziyaret ettiğinizde, tarayıcınız site sunucusuna bir istek gönderir. Sunucu bu isteği alır, işler ve istenen kaynakları HTTP başlığıyla birlikte geri iletir. Farklı anlamları olan çeşitli 500 hata kodları vardır (500, 501, 502, 503 gibi).

500 dahili sunucu hatasıyla ilgili en büyük zorluk ise, sorunun tam olarak nereden kaynaklandığına dair bir bilgi içermemesidir. Dahili sunucu hatası ile karşılaştığınızda genellikle şu şekilde bir uyarı görürsünüz:

Sunucu, isteği yerine getirmesini engelleyen beklenmedik bir durumla karşılaştı. (The server encountered an unexpected situation that prevented it from performing)

Yani, aslında sunucunun kendisinde bir sorun olmadığını, sadece çözemediği bir sorunla karşılaştığı anlamını da çıkarabiliriz bu mesajdan.

Bu hatayı farklı tarayıcılarda aşağıdaki varyasyonlarla da görebilirsiniz:

  • “500 Internal Server Error”
  • “HTTP 500”
  • “HTTP 500 – Internal Server Error”
  • “HTTP Error 500”
  • “500 Error”
  • “500 Internal Server Error. Sorry something went wrong.”
  • “500. That’s an error. There was an error. Please try again later. That’s all we know.”
  • “The website cannot display the page – HTTP 500.”
  • “Is currently unable to handle this request. HTTP ERROR 500.”

WordPress 500 hatası birçok şeyden kaynaklanabilir. Bazıları şunlardır:

  • Bozuk .htaccess dosyası
  • PHP bellek sınırı
  • Tarayıcı ön belleği
  • Bozuk veritabanı
  • Bozuk WordPress çekirdek dosyaları
  • Veritabanı sunucunuzla ilgili sorunlar
  • Eklenti ve temalardan kaynaklı sorunlar
  • Yanlış dosya ve klasör izinleri

WordPress 500 Internal Server Error Hatası Çözümü

WordPress 500 hatası için çözüm adımlarına geçmeden önce sitenizin bir yedeğini aldığınızdan mutlaka emin olun! Ardından aşağıdaki çözüm önerilerini uygulamaya başlayabilirsiniz.

# Tarayıcı önbelleğini temizleyin

Daha derin çözüm yollarına geçmeden önce her zaman ilk yapmanız gereken şey tarayıcı önbelleğini temizlemektir (siteniz için bir önbellek eklentisi kullanıyorsanız, site önbelleğini de temizlemeyi deneyin). Bu yöntem etkili bir sorun giderme adımıdır.

Google Chrome tarayıcı önbelleğini temizlemek için;

  • Google Chrome’u açın ve sağ üst köşedeki üç noktaya ve ardından “Ayarlar”a tıklayın.
  • “Gizlilik ve güvenlik”e gidin ve “Tarama verilerini temizle”ye tıklayın.
  • Temizlemek istediğiniz zaman aralığını ve öğeleri (Önbellek ve Çerezler) seçin ve ardından “Verileri temizle”ye tıklayın.

# Hata ayıklama modunu açın

WordPress 500 Internal Server Error hatasının nedenini anlamak için hata ayıklama modunu etkinleştirebilirsiniz. Bu hata belki de sunucudan değil, yüklediğiniz bir eklenti veya temadan kaynaklıdır. Şanslıysanız bu mod ile hatanın nedenleri listelenebilir. Yapmanız gereken ise aşağıdaki kod satırını wp-config.php dosyanıza eklemek:

define( "WP_DEBUG", true );

Bu kod zaten ekliyse, true kısmını false olarak göreceksiniz. False komutunu true olarak değiştirip kaydedin ve sitenize giriş yapın. Burada hatalar içeren bir liste görebilirsiniz. Ayrıca, tüm hataları içeren bir günlük dosyası da sitenizin kök dizinine eklenecek. Bu hataları inceleyerek sorunu tespit etmeniz mümkün. Örneğin, hatanın nedeni bir eklentiyse, bu eklentiyi devre dışı bırakarak çözüm sağlayabilirsiniz. (Hata ayıklama modunu nasıl etkinleştireceğinize dair tüm detaylar için şu kılavuzumuzdan faydalanabilirsiniz: https://wpekran.com/wordpress-hata-ayiklama-modu-nasil-etkinlestirilir/)

📌 İşiniz bittiğinde wp-config.php dosyanıza eklediğiniz kodu silmeyi veya false olarak düzenlemeyi unutmayın!

# .htaccess dosyanızı kontrol edin

.htacces dosyanızda bir yazım hatası, unutulmuş bir boşluk veya kapatılmamış bir satır gibi sorunlar 500 dahili sunucu hatasına neden olabilir. Bu dosyada hata olup olmadığını kontrol etmek için;

  • cPanel’e giriş yapın ve Dosya Yöneticisi’ne gidin ve public.html klasörüne tıklayın.
  • Buradan .htaccess dosyanızı bulun ve sağ tıkla ‘İndir‘e tıklayıp bilgisayarınıza bir yedek indirin.
  • Şimdi .htaccess dosyanızı silip sorunun çözülüp çözülmediğini görmek için sitenize gidin. Eğer çözülmüşse, sorununun kaynağı .htaccess dosyası diyebiliriz.
  • Şimdi temiz bir .htaccess dosyası oluşturmak için WP yönetim paneline gidin Ayarlar>Kalıcı Bağlantılar yolunu izleyin ve herhangi bir değişiklik yapmadan kalıcı bağlantılar sayfasının altında bulunan Değişiklikleri Kaydet butonuna tıklayın. Böylece yeni bir .htaccess dosyası oluşmuş olacak.

# PHP Bellek Sınırını Artırın

WordPress 500 Internal Server Error hatası bazen bir komut dosyasının belleği tüketmesi nedeniyle de oluşur. Bunu düzeltmek için, WordPress’in kullanabileceği PHP bellek limitini artırmanız gerekir.

Bu işlemi nasıl yapacağınıza dair detaylı kılavuzumuza göz atabilirsiniz: WordPress Yetersiz Bellek Hatası ve Çözümü.

Bellek sınırını artırdıktan sonra 500 http error sorunu çözüldüyse, bunun geçici bir düzeltme olduğunu ve bellek limitini tüketen nedeni bulmanız gerektiğini hatırlatmış olalım. Kesin sebebi bulmanıza yardımcı olması için hosting firmanızdan sunucu günlüklerine bakmalarını isteyebilirsiniz. Böylece, ileride tekrar aynı sorunu yaşamamanız için daha kesin çözümler üreteceklerdir.

Ayrıca eski bir PHP sürümü kullanıyorsanız Wp Php sürümünü güncellemeniz de faydalı olabilir.

# Eklenti ve Temaları Devre Dışı Bırakın

Http 500 hatası çözümü için izleyebileceğiniz bir diğer yol da eklenti ve temaları devre dışı bırakmaktır. Bu sayede, herhangi bir eklenti veya mevcut temanız sorun yaratıyorsa bunu bu şekilde kolaylıkla tespit edebilirsiniz.

Eklentileri devre dışı bıraktıktan ve temanızı da varsayılan WP teması ile değiştirdikten sonra hata kayboluyorsa, soruna neden olan eklenti veya temayı değiştirmeyi düşünebilir ya da geliştiriciden destek talep edebilirsiniz.

# Veritabanını Onarın

Veritabanı dosyalarında oluşan bozulmalar, sunucu problemleri, anlık yüksek trafik, bozuk wp dosyaları ve yanlış oturum açma bilgileri site erişilebilirliğini olumsuz etkileyerek WordPress 500 Internal Server Error hatasına neden olabilir. Veritabanından kaynaklanan hatanın çözümü için şu kılavuzumuzdan faydalanabilirsiniz: https://wpekran.com/veritabani-baglantisi-kurulurken-hata-olustu-cozumu/

# İzinleri Kontrol Edin

Sunucunuzdaki bir dosya veya klasörle ilgili bir izin hatası da WordPress 500 Internal Server Error sorununun oluşmasına neden olabilir.

Önerilen izinler şunlardır:

  • Klasörler / dizinler için – 755 veya 750
  • Dosyalar için – 644 veya 640
  • Wp-config.php dosyası için – 440 veya 400
  • Hiçbir dizine 777 verilmemelidir.

Dosya izinlerinin nasıl değiştirileceğine dair kılavuzumuza göz atabilirsiniz: WordPress Dosya İzinleri Nasıl Olmalı ve Nasıl Değiştirilir

# WordPress’i Manuel Olarak Güncelleyin

Bazen WP çekirdek dosyalarında bozulmalar olabilir. Yukarıdaki seçenekler çözüm olmadıysa WordPress’i manuel güncellemeyi deneyebilirsiniz.

  • Öncelikle WordPress’in en yeni sürümünü bilgisayarınıza indirin.
  • Ardından, indirilen zip dosyasını çıkarın.
  • FTP bilgilerinizle FileZilla programına giriş yapın.
  • Bilgisayarınıza indirip çıkardığınız WordPress dosyalarını site kök dizinine aktarın.
  • Üzerine yazmanız istendiğinde ‘Üzerine Yaz‘ı seçin ve ‘Her zaman bu eylemi kullan‘ seçeneğini işaretleyip ‘Tamam'a basın.

FTP istemciniz eski WordPress dosyalarınızı daha yeni dosyalarla değiştirecek. WordPress dosyalarınız bozulmuşsa, bu adım sizin için Http 500 dahili sunucu hatasını düzeltir.

İşlemi adım adım anlatan WordPress Güncelleme (Otomatik ve Manuel 5 Yöntem) başlıklı kılavuzumuzdan da faydalanabilirsiniz.

# Hosting Firmanızla Görüşün

WordPress 500 dahili sunucu hatası çoğu zaman yukarıdaki yöntemler kullanılarak kolayca çözülebilir. Bu işlemleri yapma konusunda kendinize güvenmiyorsanız, profesyonel destek için hosting firmanızla görüşebilirsiniz. Sunucu günlüklerini kontrol edip hatanın temel nedenini bulabilirler. Peki WordPress 500 Internal Server Error hatasını düzeltmek için başka bir öneriniz var mı? Aşağıdaki yorumlar bölümünden bizimle paylaşmayı unutmayın!

Ayrıca, karşılaşabileceğiniz diğer hatalar için çözüm yolları içeren şu içeriklerimize de göz atmak isteyebilirsiniz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu