FTC: Web sitemiz ziyaretçi desteklidir; İçeriklerde bulunan bağlantılar aracılığıyla ürün/hizmet satın aldığınızda komisyon kazanabiliriz. Komisyonlar editoryal değerlendirmelerimizi etkilemez.

WordPress Eklenti Kalıntılarını ve Gereksiz Dosyaları Temizleme

Bazı eklentiler silindikten sonra bile geride çok fazla kalıntı bırakır. İşimize yaramayan ve artık kullanmadığımız eklentileri doğru şekilde kaldırmak site performansı için oldukça önemli. Bu yazıda, daha önce yükleyip sildiğiniz WordPress eklentilerinin geriye bıraktığı kalıntıları ve gereksiz dosyaları temizleme yöntemlerine değineceğiz…

Eklentiler genellikle veritabanına çok sayıda tablo ekler. Eğer eklentileri uygun biçimde silmezseniz, bu tablolar veritabanında gereksiz yer kaplar. Zamanla, bu ek tablolar disk alanını şişirir ve sitenizin performansına zarar verir.

Özellikle aşağıdaki eklentilerin veritabanında çok fazla gereksiz dosya-tablo bırakma olasılığı yüksektir:

Silinmiş eklentilerinin tüm izlerini tamamen kaldırmak için izleyebileceğiniz adımlara geçmeden önce bir eklentinin nasıl kolayca silineceğine bakalım.

WordPress Eklentileri Nasıl Silinir?

WordPress eklenti kaldırma işlemi oldukça basittir. Bunun için 2 yöntem kullanabilirsiniz; WordPress kontrol paneli aracılığıyla ve FTP kullanarak (FTP yerine cPanel Dosya Yöneticisi de kullanılabilir).

  • Kontrol paneli aracılığıyla WordPress eklenti kaldırma:

Herhangi bir eklentiyi WP kontrol panelini kullanarak hızlı ve kolay bir şekilde silebilirsiniz. Kontrol panelinde “EklentilerYüklü Eklentiler” yolunu izleyip silmek istediğiniz eklentinin altında bulunan “Devre Dışı Bırak” seçeneğine ve ardından “Sil” seçeneğine tıklayın.

WordPress Eklenti Silme-Admin Panelden
  • FTP Aracılığıyla Eklenti Silme:

Bir diğer yöntem FTP aracılığıyla eklenti kaldırmaktır – örneğimizde FileZilla kullanacağız. FTP bilgilerinizle FileZilla uygulamasına giriş yapın ve sitenizin kök dizinini bulun (public_html veya www). Kök dizine tıklayıp wp-content/plugins klasörüne gidin. Klasörde, silmek istediğiniz eklentiyi bulun ve sağ tıklayıp açılır menüden ‘Sil‘ seçeneğine tıklayın.

WordPress Eklenti Kaldırma-FTP

Yukarıdaki yöntemler eklenti silmek için oldukça kolay yöntemler olsa da, bazı durumlarda, bir WordPress eklentisini web sitenizden tamamen kaldırmak için yeterli değildir.

Yukarıdaki basit yöntemleri kullanarak eklentileri kaldırdıysanız, muhtemelen veritabanınızda temizlenmesi gereken birçok gereksiz dosya ve tablo kalmıştır.

Peki, veritabanındaki istenmeyen tablolar ve eklenti kalıntıları nasıl temizlenir?

Bunu yapmanın 2 yolu var:

  1. Manuel işlemlerle WordPress eklenti kalıntılarını temizleme,
  2. Bu işlemi sizin yerinize yapacak eklentiler kullanma.

ÖNEMLİ: Herhangi bir işlem yapmadan önce veritabanı yedeği almayı unutmayın! Yanlış bir tablo silmek tüm sitenizi çökertebilir. Böyle bir durumda yedekler tek kurtarıcıdır. Güncel bir yedeklemeye sahip olmadan veritabanınızda hiçbir zaman değişiklik yapmamalısınız.

İşlemlere geçmeden, sitenizi tekrar gözden geçirin. Kullanmadığınız temaları ve gereksiz gördüğünüz tüm eklentileri silin. Bunun ardından, sildiğiniz dosyaların kalıntılarından kurtulmak için gerekli işlemlere geçebilirsiniz.

WordPress Eklenti Kalıntılarını Temizleme

Eklenti kalıntıları ve gereksiz dosyaları temizleme işleminde, özellikle veritabanı temizliği için geliştirilmiş eklentilerden faydalanabilir, ayrıca phpMyAdmin aracılığıyla manuel temizlik yapabilirsiniz.

Eklenti Kullanarak WordPress Eklenti Kalıntılarını Temizleme

Bazı ücretsiz ve premium WordPress eklentileri, veritabanınızı minimum çabayla temizleyerek optimum performans sağlar. İşte eklenti kalıntıları dahil tüm gereksiz dosyaları temizlemenize yardımcı olacak en iyi eklentiler:

1. Plugins Garbage Collector

Bu eklentinin yardımıyla veritabanınızı kontrol ederek gereksiz kalıntılar olup olmadığını görebilir ve silebilirsiniz.

  • Eklentiyi kurup etkinleştirdikten sonra eklenti ayarlarını wp kontrol panelinizdeki Araçlar sekmesi altında bulacaksınız.
  • Eklentiyi tıklayın ve aşağıdaki görselde olduğu gibi  Search none-WP tables seçeneğini işaretleyip Scan Database‘yi tıklayın. Böylece tarama başlayacak.
Veritabanı Temizleme Eklentisi- Plugins Garbage Collector
  • Tarama tamamlandığında, devre dışı bırakılmış veya silinmiş eklenti kalıntılarının bir listesini göreceksiniz.
  • Aşağıdaki ekran görüntüsünde gördüğünüz kırmızı alanlar devre dışı bırakılmış, kullanılmayan ve silinmiş eklentilere aittir. Bu tabloları işaretleyin ve silin.
Plugins Garbage Collector

Daha sonra listeyi detaylıca kontrol edip artık kullanmadığınız ve daha önce sildiğiniz eklenti tablolarını işaretleyip (table name altındaki kutuları işaretleyin ve sadece kırmızı olanları) sayfanın en altında bulunan Tabloları Sil butonuna tıklayın.

2. WP-Optimize

WP-Optimize , 1 milyondan fazla etkin kuruluma sahip, WordPress veritabanı optimizasyonu eklentilerinin en popülerlerinden biridir.

Önbellekleme, görüntüleri sıkıştırma vs. gibi özelliklerinin yanı sıra WordPress gereksiz dosyaları temizleme ve eklenti kalıntılarını kaldırma işlevi de vardır. İşini kesinlikle en iyi yapan eklentilerden biridir.

  • Eklentiyi kurup etkinleştirdikten sonra WP panonuzdaki WP-Optimize sekmesini bulun ve açın. 
  • Veritabanını temizlemek için Database sekmesine tıklayın.
  • Optimizasyon tablosundaki varsayılan olarak seçili olan verileri temizlemek için Run All Selected Optimizations butonuna tıklayın. Tüm optimizasyonları aynı anda çalıştırmak için tümünü seçebilirsiniz (veritabanı yedeği aldığınızdan emin olun).
Wp-Optimize

Tablolar bölümünden ise daha önce kullanıp sildiğiniz eklenti kalıntılarını kaldırabilirsiniz.

WP-Optimize Eklentisi-Tablolar

3. WP-Sweep

WP-Sweep , eklenti kalıntılarını silmek ve gereksiz dosyaları temizlemek için kullanabileceğiniz bir diğer WP eklentisidir.

  • Eklentiyi kurup etkinleştirdikten sonra, Araçlar > Sweep‘e giderek ayarlara erişin. Eklenti arayüzü, veritabanınızdaki gereksiz verileri gösterir.
  • Yorumlar, kullanıcılar, terimler, gönderiler, seçenekler ve optimizasyon tabloları için bölümler göreceksiniz. Her birini dikkatlice inceleyin, emin olmak için Detaylar/Details kısmına tıklayın. Gereksiz gördükleriniz için Sweep seçeneğine tıklayıp silin.

📌 Ayrıca, WPRocket, LiteSpeed Cache gibi optimizasyon eklentilerinin de etkili veritabanı temizleme seçenekleri olduğunu hatırlatalım. Web sitenizde kullandığınız optimizasyon eklentilerini incelemenizde fayda var!

PhpMyAdmin ile Veritabanı Temizliği

WordPress eklenti kalıntılarını temizlemek için bir diğer yöntem PhpMyAdmin aracılığıyla veritabanı temizliği yapmaktır. (Riskli bir yöntemdir. PhpMyAdmin’e aşina değilseniz kullanmanızı önermeyiz. Risklere rağmen kullanmak isterseniz veritabanınızın yedeğini almayı unutmayın.)

  • Bunu yapmak için öncelikle cPanel’e giriş yapın ve PhpMyAdmin seçeneğine tıklayın.
  • PhpMyAdmin’de web sitenize ait veritabanına tıklayın.
  • Daha önce sildiğiniz eklentiye ait bir tablo olup olmadığını kontrol etmek için üst kısımdaki arama (search) sekmesine tıklayıp eklenti girişini arayın. Örneğin Yoast SEO eklentisine ait tüm verileri silmek için arama kutusuna wpseo yazın ve listelenen tüm tabloları seçip “Git” düğmesine tıklayın. Farklı eklenti kalıntılarını silmek için de yine aynı yolu izleyin. Kalıntılarını silmek istediğiniz eklentiye ait tablo adları ve ek veriler için o eklentiye ait belgelere bakabilirsiniz.

Hadi, şimdi web site temizliğini biraz daha genişletelim! Eklenti kalıntılarını temizlemekten ziyade, WordPress gereksiz dosya temizleme işlemi ile devam edip web site temizliğini/optimizasyonunu biraz daha ilerletelim…

WordPress Gereksiz Dosyaları Temizleme/Web Site Optimizasyon

1. Kullanılmayan Medya Dosyalarını Silme

Medya dosyaları (resimler, GIF’ler ve videolar gibi) çok fazla yer kaplayabilir. Sitenizde silinmiş yayın ve sayfalardan geriye kalan resimler ve artık kullanılmayan çok sayıda eski medya dosyanız varsa, ilerleyen zamanlarda bu durum ciddi bir sorun olabilir.

Ortam kitaplığınızdaki kullanılmayan resimleri manuel olarak silebilirsiniz fakat bu maalesef çok zaman alan bir süreç olacaktır. Üstelik çok fazla görsel barındırıyorsanız, bu şekilde hangilerinin kullanılmadığını tam olarak tespit etmeniz zor olabilir.

Media Cleaner eklentisi, herhangi bir içerikte kullanılmayan medya dosyalarını otomatik olarak temizlemeyi basitleştiren kullanışlı bir araçtır. Ayrıca WordPress Kullanılmayan Resimleri Kaldırma kılavuzumuzdaki diğer seçeneklere de göz atabilirsiniz.

2. Yazı Revizyonlarını Silme

WordPress revizyon sistemi, bir yazıda yapılan değişiklikleri görmek ve önceki sürümleri geri yüklemek için oldukça kullanışlı bir özelliktir. Ancak revizyonlar biriktiğinde veritabanında çok fazla yer kaplayabilir. Bu nedenle bunları sınırlamak en doğru hamle olacaktır.

Bu işlem için 3 seçeneğiniz var; revizyonları tamamen devre dışı bırakmak, sınırlamak ya da düzenli olarak revizyon temizliği yapmak.

Yukarıda listelediğimiz eklentilerle, veritabanında biriken revizyonları temizleyebilirsiniz. Bu işlemi eklentisiz çözmek isteseniz aşağıdaki kodları wp-config.php dosyanıza eklemeniz yeterli olur.

  • Revizyonları kalıcı olarak devre dışı bırakmak için şu kodu kullanın: define( 'WP_POST_REVISIONS', false );
  • Revizyonları sınırlamak için şunu ekleyin: define( 'WP_POST_REVISIONS', 3 ); (3 yerine daha düşük ya da daha yüksek bir sınır koyabilirsiniz).

3. Kullanılmayan Kısa Kodları Kaldırın

Çoğu eklenti, yazılara ve sayfalara eklenen kısa kodlar kullanır. Bu nedenle, kısa kodlar kullanan bir eklentiyi devre dışı bırakmaya veya kaldırmaya karar verirseniz, bu kodlar işlevsiz olarak sayfalarınızda görünmeye devam edecektir.

Bu işlevsel olmayan kodların sitenizde görünmesini engellemek için, eklentiyi devre dışı bırakmadan önce veya hemen sonra sayfalarınızda kullandığınız kısa kodları silmeniz gerekir. Bunu bir satırlık kodla hızlıca çözebilirsiniz.

Aşağıdaki kod satırını temanızın functions.php dosyasına eklemeniz yeterli olacak:

add_shortcode ( 'eklenti kodu' , '__return_false' ) ;

“Eklenti kodu” kısmını, eklenti tarafından oluşturulan kısa kod etiketiyle değiştirmeniz gerekiyor. Kodu girdikten sonra, o eklentiye ait kısa kodlar artık sitenizde görünmeyecektir. Eklentiyi tekrar kullanmak isterseniz, functions.php dosyanıza eklediğiniz kodu silmeyi unutmayın!

4. Gereksiz Kod Satırlarından Kurtulun

Web sitenizin kaynak kodlarında pek çok gereksiz kod satırı olduğunu fark etmişsinizdir (Wp kurulumunuzla ilgili bilgiler, wp emojileri vs. gibi). Bunların gereksiz yer kaplamalarını önlemek için aşağıdaki kodları functions.php dosyanıza ekleyebilirsiniz.

FTP, cPanel, plesk panel kullanabilirsiniz. Dosya yöneticisinden kök dizine geçin ve wp-content klasörü içinden Themes dosyasına geçin. Kullandığınız temaya çift tıklayın ve buradan functions.php dosyasını bulun. Sağ tıklayıp Edit (düzenle) seçeneğine tıklayın. Açılan sayfanın sonuna aşağıdaki kodları ekleyin:

// Gereksiz kod temizliği
remove_action( 'wp_head', 'rsd_link' );
remove_action( 'wp_head', 'index_rel_link' );
remove_action( 'wp_head', 'wp_generator' );
remove_action( 'wp_head', 'wlwmanifest_link' );
remove_action( 'wp_print_styles', 'print_emoji_styles' );
remove_action( 'wp_head', 'feed_links', 2 );
remove_action( 'wp_head', 'feed_links_extra', 3 );
remove_action( 'wp_head', 'print_emoji_detection_script', 7 );
remove_action( 'wp_head', 'start_post_rel_link', 10, 0 );
remove_action( 'wp_head', 'parent_post_rel_link', 10, 0 );
remove_action( 'wp_head', 'adjacent_posts_rel_link', 10, 0 );
remove_action( 'wp_head', 'wp_shortlink_wp_head', 10, 0 );
remove_action( 'wp_head', 'adjacent_posts_rel_link_wp_head', 10, 0 );

5. Görseller İçin Yeniden Boyutlandırmayı Önleyin

wp-content / uploads / dosyanızı kontrol ederseniz, muhtemelen yüklediğiniz her görüntünün birden çok kez boyutlandırıldığını fark edersiniz.

Bu görüntüler bu dosyada kalıcıdır (siz temizlemediğiniz sürece) ve oldukça fazla yer kaplarlar. WordPress gereksiz dosya temizliği ile bu duruma bir son verebilirsiniz. Hatta WP panonuzdan gerekli ayarlamaları yaparak aynı görüntünün farklı boyutlarda çoğaltılmasını önleyebilirsiniz. Görüntü boyutlarını devre dışı bırakmak (ve yukarıdaki diğer yöntemleri uygulamak) sitenizin disk alanı genişletecek ve sayfalarınızın açılış hızında gözle görülür fark yaratacak!

Dikkat: Tekrar hatırlatalım; bu tür işlemlerden önce mutlaka sitenizin bir yedeği olduğundan emin olun!

WP yönetim panelinden Ayarlar-Ortam yolunu izleyin ve buradaki varsayılan boyutları sıfır (0) olarak ayarlayıp sayfayı kaydedin. (Bu işlem sadece WordPress tarafından oluşturulan ek resimlerin tekrar oluşmasını önler. Temanız böyle bir işleve sahipse, yaptığınız işlem temanızın ek görsel boyutları oluşturmasını önlemeyecektir).

wordpress ortam ayarlari

Unutmayın, bu işlem web sunucunuzda bulunan eski görüntü kopyalarını silmeyecek sadece bir sonrakileri etkileyecektir. Web sitenizde varsayılan resim boyutlarından birini kullanıyorsanız, orijinal değerleri olduğu gibi bırakın.

Orijinal yüklemelerin dışındaki tüm resim boyutlarını devre dışı bırakmanın başka bir yolu da aşağıdaki kod satırını temanızın functions.php dosyasına eklemektir:

function remove_all_image_sizes() { 
  foreach ( get_intermediate_image_sizes() as $size ) { 
          remove_image_size( $size ); 
   } 
} 
add_action('init', 'remove_all_image_sizes');

Görüntü boyutlarını devre dışı bıraktıktan sonra, tüm eski kullanılmayan görüntüleri kaldırmak ve varsa yeni görüntü boyutlarını oluşturmak için bu eklentiyi kullanabilirsiniz.

Dikkat: Hangi resim boyutlarının devre dışı bırakılması gerektiğinden emin değilseniz, bu işleme devam etmeyin çünkü mevcut tasarımınızı ve düzeninizi bozabilir.

Umuyoruz, yukarıdaki adımlar, WordPress eklenti kalıntılarını temizleme ve WordPress gereksiz dosyaları temizleme konusunda faydalı olmuştur.

Yukarıdaki işlemlerin yanı sıra, veritabanı optimizasyonu, depolama alanından tasarruf etme ve WordPress güvenliği için faydalanabileceğiniz aşağıdaki kılavuzlarımızla devam etmenizi öneririz:

WPEkran

Web site ve blog açma kılavuzları, para kazanma, sosyal medya, SEO, WordPress, Blogger, hosting, domain ve WEB'e dair bilgiler WPEkran'da.

9 Yorumlar

  1. Gereksiz dosyaları silmek için Clean Options eklentisini kullanıyorum, en iyi ayarları nasıldır diye arıyordum ben de, çok teşekkürler.

  2. Merhaba kolay gelsin kullandığımız renkli shorcodeler hangi eklenti acaba veya mythemesshopun olabilirmi teşekkürler

    1. Merhaba, yazı içerisindeki bazı alanların vurgulandığı kısımlardan bahsediyorsanız, bunun için herhangi bir kod kullanmıyoruz. Bu özellik ve daha fazlası zaten Gutenberg editörde mevcut. Yani tek tıkla yapılabiliyor 🙂

  3. Çok faydalı oldu bu yazı. Meğer ne çok kalıntı bırakıyormuş bazı eklentiler. Gerekli temizliği yaptıktan sonra sitem oldukça rahatladı, hızı da arttı. Teşekkürler.

  4. Great web site. A lot of useful info here. I’m sending it to several friends ans also sharing in delicious. And certainly, thanks for your sweat!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu