FTC: Web sitemiz ziyaretçi desteklidir; İçeriklerde bulunan bağlantılar aracılığıyla ürün/hizmet satın aldığınızda komisyon kazanabiliriz. Komisyonlar editoryal değerlendirmelerimizi etkilemez.

WordPress Footer Düzenleme İşlemi İçin 4 Farklı Yöntem

WordPress’te yeniyseniz, muhtemelen WordPress footer düzenleme gibi kolay işlemler bile size çok karmaşık görünebilir. Bu yazıyı okuduktan sonra site alt bilgi düzenlemenin aslında çok da zor olmadığını; istediğiniz bilgiyi ekleyip çıkarmayı ve bu alanı nasıl en iyi biçimde kullanılacağını göreceksiniz…

Daha iyi bir “Kullanıcı Deneyimi (UX)” ve genel tasarım kalitesi için web site footer bölümünü düzenlemek önemlidir ve bunun için deneyebileceğiniz farklı yöntemler vardır. Bu yöntemleri, WordPress gururla sunar yazısını veya diğer marka bağlantılarını kaldırmak, kendi bağlantılarınızı eklemek, sitenizin önemli sayfalarını listelemek gibi hem estetik hem de işlevsellik için değerlendirebilirsiniz.

⭐Genel olarak bir sitenin footer alanı (site alt kısmı); “hakkında, gizlilik politikası ve kullanım koşulları, iletişim detayları, kaynak sayfalar, bağlı programlar, telif hakkı bilgisi, sosyal medya bağlantıları, abonelik formu vs.” gibi çeşitli bileşenler içerebilir. Siz de en iyi footer örnekleri ile WordPress footer düzenleme işlemini gerçekleştirerek hem kullanıcı katılımını en üst düzeye çıkarabilir hem de hemen çıkma oranı düşürebilirsiniz.

WordPress Footer Düzenleme

Kullandığınız tema ve yapmak istediğiniz değişikliklere göre WordPress footer düzenlemenin birden çok yolu vardır. Aşağıda en yaygın yöntemleri ele aldık. Sizin için uygun olanları deneyerek sitenizin footer alanını ihtiyacınıza göre düzenleyebilirsiniz.

1. Tema Özelleştirici ile WordPress Footer Düzenleme

Aslında bazı temalarda yerleşik bir tema düzenleme menüsü bulunur ve bu bölümde footer düzenleme dahil birçok özelleştirme seçeneği olur. Böylece istediğiniz tasarımı hiç zorlanmadan elde edebilirsiniz. Yalnız bu özellik genellikle premium temalarda bulunur; ücretsiz temalar daha kısıtlayıcıdır.

Eğer ücretsiz bir tema kullanıyorsanız, Wordpress site footer düzenleme işlemi için en hızlı ve pratik yol tema özelleştiriciyi kullanmanız olacaktır. Tema özelleştirici her WP temasında mevcuttur, ancak hepsi footer düzenlemeyi desteklemeyebilir.

Aşağıdaki yolu izleyerek, kullandığınız temanın bu özelliği olup olmadığını kontrol edebilirsiniz- (Örnek olarak OceanWP temasını kullanacağız):

  • WordPress kontrol panelinden Görünüm> Özelleştir’e gidin:
Tema Özelleştirici ile WordPress Footer Düzenleme-1
  • Özelleştiriciye giriş yaptıktan sonra “Altbilgi (Footer)” bölümünü bulun:
Tema Özelleştirici ile Footer Düzenleme-2

Örnek olarak OceanWP temasını kullanıyoruz, bu nedenle buradaki seçenekler tercih ettiğiniz temaya bağlı olarak farklı görünümde olabilir. Mesela, sizin temanızda alt bilgi düzenleme kısmı menüler sekmesinin içinde olabilir. Sekmeleri tek tek inceleyerek footer kısmını bulabilirsiniz.

1. Tema Özelleştirici ile Footer Düzenleme-3
  • Buradan alt bilgide bulunmasını istediğiniz bilgileri ve genel olarak stil ayarlarını yapabilirsiniz. Tema özelleştirici, farklı ekran boyutlarında değişiklikleri gerçek zamanlı olarak önizlemenizi de sağlar.
  • Tüm değişiklikleri yaptıktan sonra Yayınla düğmesine tıklayın. Eğer tema özelleştirme bölümünde “Footer Düzenleme” alanı bulunmuyorsa aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.

2. Bileşenler Bölümünden WordPress Footer Düzenleme

WordPress altbilgi değiştirme veya Footer düzenleme işlemi birçok temanın Özelleştirici bölümünden yapılır,  ancak kullandığınız temada buna erişiminiz yoksa “Bileşenler” bölümünü kullanabilirsiniz.

Widget ya da bileşenler olarak adlandırılan bu bölüm, WordPress siteleri için kolay düzen ve özelleştirme seçenekleri sunar. Altbilginizde hangi öğelerin hangi sırayla görünmesini istiyorsanız sürükle bırak yöntemiyle bunu kolaylıkla yapabilirsiniz.

  • WordPress panonuzdan Görünüm>Bileşenler yolunu izleyin:
Bileşenler Bölümünden WordPress Footer Düzenleme-1
  • Bileşenler alanına giriş yaptığınızda, sağ tarafta bileşen ekleyebileceğiniz kutular göreceksiniz, bunların arasında footer bileşeni de olmalı. Temalar 1 ya da 1’den fazla footer alanı eklemenize izin verir. Kaç adet alan istiyorsanız ve hangi alana hangi bileşeni eklemek istiyorsanız, içerikleri sol taraftan sağ tarafa sürükleyip footer kutusuna bırakın.
Bileşenler Bölümünden WordPress Footer Düzenleme
  • Bileşenler alanından footer düzenleme işlemi hızlı ve kolaydır. Altbilgi metnini değiştirmek, sosyal medya bağlantıları, alt bilgi menüsü veya en son gönderilerinizin bir listesi gibi çeşitli bileşenler eklemek için bu bölümü kullanabilirsiniz. Eğer bir widgetı kaldırmak isterseniz, o widgetın altındaki sil seçeneğine tıklamanız yeterli olacaktır.

3. Footer.php Dosyasını Kullanarak WordPress Altbilgi Değiştirme/Düzenleme

WordPress’te altbilgiyi değiştirmek için kullanabileceğiniz diğer yöntem, temanızın footer.php dosyasını düzenlemektir. Yalnız bu yöntem oldukça teknik ve en az kullanıcı dostu olan yöntemdir.

Kod düzenlemek bilgi ve deneyim gerektirir. Eğer kodlara aşina değilseniz, yapacağınız işlem sitenizde bozulmalara neden olabilir. Önlem için işleme başlamadan önce yedek almayı unutmayın!

HTML, PHP ve CSS konusunda kendinize güveniyorsanız, WordPress footer kodları düzenleme işlemini doğrudan footer.php’den yapabilir; stil ayarları için style.css’i kullanabilirsiniz.

  • WordPress temanızın footer.php dosyasını bulmak için Görünüm> Tema Düzenleyici yolunu izleyin:
Footer.php Dosyasını Kullanarak Altbilgi Değiştirme/Düzenleme
  • Sağda tema dosyalarınızın bir listesini göreceksiniz. Buradan Tema Altbilgisi ( footer.php ) dosyasını bulun ve tıklayın.
Footer.php Dosyasını Kullanarak Altbilgi Değiştirme/Düzenleme
  • Bu dosyanın içinde, altbilgiyi değiştirme/düzenleme işlemini yaptıktan sonra “Dosyayı Güncelle düğmesine tıklayın ve değişiklikleri kaydedin.

4. WordPress Footer Düzenleme Eklentisi Kullanın

Kodlarla ve diğer yöntemlerle uğraşmak istemiyorsanız, WordPress footer düzenleme eklentileri de kullanabilirsiniz. Eklentiler size zaman kazandırır ve hata yapma riskinizi azaltır.

WordPress eklentileri, altbilgi alanı da dahil olmak üzere sitenizin özelliklerini ve işlevselliğini genişletmenize imkan sunar. Elementor Page Builder eklentisi önerebileceğimiz en iyi eklentilerdendir. Bu eklenti ile WordPress footer düzenleme, footer ekleme ya da silme işlemini kolayca yapabileceğiniz gibi, sayfa tasarımını sürükle bırak yöntemiyle değiştirebilir, yeni tasarımlar oluşturabilirsiniz.

  • WordPress kontrol panelinden Eklentiler>Yeni Ekle yolunu izleyin. Ardından arama çubuğuna “Elementor” yazın. Böylece Elementor’un sunduğu eklentiler listelenecek.
  • Önce Elementor Website Builder eklentisini yükleyin ve ardından “Elementor – Header, Footer & Blocks Template” eklentisini kurup etkinleştirin.
Wordpress Footer Düzenleme Eklentisi
  • Düzenleme bölümünü Görünüm sekmesinin altında bulabilirsiniz.
Wordpress Footer Düzenleme Eklentisi Kullanın
  • Eklentiye tıklayın, ardından üstte bulunan Add New seçeneğine tıklayın. Açılan sayfada, Şablon Türü’nün yanındaki açılır menüden Footer‘ı seçin.
  • Çok sayıda ayar ve yapılandırma seçeneği vardır. Altbilginin sitenizin neresinde görüntüleneceğini belirleyebilir ve belirli görüntüleme ve hariç tutma kurallarını uygulayabilirsiniz.
  • Ardından, şablon oluşturucuya gitmek için üstteki mavi Elementor ile Düzenle (Edit with Elementor) düğmesine tıklayın.
Elementor eklentisi ile footer degistirme
  • Sol panelde, altbilgi bileşenlerini oluşturucuya sürükleyip bırakabileceğiniz bölümünü göreceksiniz:
Elementor ile wordpress footer ekleme
  • Bu sayfada ve şablon oluşturucuda, WordPress siteniz için özel bir footer tasarlamanıza yardımcı olacak çok sayıda özelleştirme seçeneği bulunur. WordPress footer düzenleme, değiştirme, tasarlama gibi işlemlerin ardından aşağıda bulunan Kaydet butonuna tıklayın. Daha detaylı bilgi için Elementor belgelerine göz atabilirsiniz.

WordPress footer düzenleme eklentileri için önerebileceğimiz diğer alternatifler şunlardır:

Bu WordPress footer düzenleme eklentileri sitenizin alt bilgisi için farklı işlevsellikler sunar. ⭐Eğer WordPress blog açma sürecindeyseniz, bol seçenekli altbilgi şablonları olan ve kolay özelleştirilebilen bir tema seçmeniz işlerinizi kolaylaştıracaktır.

WPEkran

Web site ve blog açma kılavuzları, para kazanma, sosyal medya, SEO, WordPress, Blogger, hosting, domain ve WEB'e dair bilgiler WPEkran'da.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu