WordPress Hata Ayıklama Modu Nasıl Etkinleştirilir?
WordPress hata ayıklama modunu etkinleştirmek, web sitenizdeki sorunların kaynağını bulmanın en hızlı yoludur. Peki WP Debug Mode yani WordPress hata ayıklama modu nasıl etkinleştirilir? Bu kılavuzda, hata ayıklama modunun ne olduğunu, nasıl etkinleştirileceğini ve hataların nasıl kontrol edileceğini açıklayacağız.
Hata Ayıklama Modu Nedir?
Web siteniz konusunda ne kadar dikkatli olursanız olun her zaman çeşitli sorunlarla ve hatalarla karşılaşacaksınız. Bu hataları gidermek her zaman kolay değildir ve bunların nedenini bulmanız saatler ve hatta günler sürebilir.
Hızlı hareket edebilmek için karşılaşabileceğiniz sorunların kökenini nasıl tespit edeceğiniz ve nasıl çözeceğiniz konusunda bilgi sahibi olmanız önemlidir. Tam da bu noktada WordPress Hata Ayıklama Modu yani Debug Mode devreye giriyor.
Hata Ayıklama modu, geliştiricilerin PHP veya diğer programlama dillerinden kaynaklanan olası tehditleri ve uyarıları belirlemek için kullandıkları bir özelliktir. WordPress’te karşılaşabileceğiniz hatalar çok çeşitlidir, ancak WordPress bu hataları izleyebilmeniz için yerleşik bir işlev sunmaz. Bunun yerine, küçük müdahalelerle etkinleştirip karmaşık hataları tespit edebileceğiniz Debug Mode (Hata Ayıklama Modu) seçeneği sunar.
Bu şekilde, uyarıları hızlı bir şekilde takip edebilir ve sorunları hızlıca çözüme kavuşturabilirsiniz. Her hata acil müdahale gerektirmese de, onları ortaya çıkar çıkmaz düzeltmek, işlerin daha da kötüye gitmesini ve kullanıcı deneyiminin olumsuz etkilenmesini önler.
Şimdi hata ayıklama modunu etkinleştirme yöntemlerine geçelim.
WordPress Hata Ayıklama Modu Nasıl Etkinleştirilir? Manuel Yöntem
Hata ayıklama modunu etkinleştirmek için wp-config.php dosyanıza bir kod parçacığı eklemeniz gerekir, böylece WordPress’te üretilen tüm hataları görüntüleyebilirsiniz. Bunun için de FileZilla gibi bir FTP istemcisi ya da cPanel Dosya Yöneticisi’ni kullanabilirsiniz.
NOT: Yapacağımız işlem oldukça basit ancak yine de başlamadan önce sitenizin yedeğini almanızı tavsiye ederiz.
- Öncelikte cPanel’de otum açın. (cPanel’e erişiminiz yoksa, Dosya yöneticisini açmak ve gerekli düzenlemeyi yapmak için File Manager eklentisini de kullanabilir ya da direkt FTp istemcisiyle devam edebilirsiniz).
- cPanel’e giriş yaptıktan sonra Dosya Yöneticisi simgesine tıklayın.
- public_html dizininde bulunan wp-config.php dosyasına sağ tıklayın, ardından Düzenle seçeneğine tıklayın.
- Sayfayı kaydırarak /* That’s all, stop editing! Happy publishing. */ (Hepsi bu, düzenlemeyi bırakın! Mutlu yayınlar) satırını bulun ve hemen üst kısmına aşağıdaki kodları ekleyip değişiklikleri kaydedin:
define( 'WP_DEBUG', true ); define( 'WP_DEBUG_LOG', true ); define( 'WP_DEBUG_DISPLAY', false ); @ini_set( 'display_errors', 0 );
- define( ‘WP_DEBUG’, true ); kodu WP_DEBUG modunu etkinleştirir.
- define( ‘WP_DEBUG_LOG’, true ); kodu Hata Ayıklama günlüğünü (debug.log) etkinleştir.
- define( ‘WP_DEBUG_DISPLAY’, false ); ve @ini_set( ‘display_errors’, 0 ); kodu hataların ve uyarıların ön uçta görünmesini engeller.
***Javascript veya CSS dosyalarını test etmeniz gerekiyorsa, şu satırı da ekleyebilirsiniz:
define( 'SCRIPT_DEBUG', true );
***Veritabanınızdaki sorunları tespit etmek için ise şu satırı ekleyebilirsiniz:
define( 'SAVEQUERIES', true );
NOT: Eğer wp-config.php dosyanızda define( ‘WP_DEBUG’, false); satırı ya da diğer satırlar varsa, false/true değerlerini yukarıdaki kod satırlarında belirtildiği gibi düzenlemeniz yeterli olur.
Kodları ekleyip değişiklikleri kaydettiğinizde WordPress hata ayıklama modunu manuel olarak etkinleştirmiş olacaksınız. Ardından, hata ayıklama günlüğündeki hataları görüntülemek için public_html/wp-content/debug.log yolunu izleyin. Tüm hata kayıtları debug.log dosyanıza kaydedilir.
Hataları bulduktan sonra hata ayıklama modunu mutlaka devre dışı bırakın. Bunun için de wp-config.php dosyanıza eklediğiniz define( ‘WP_DEBUG’, true ); satırındaki true‘i false olarak değiştirebilir ya da eklediğiniz kodları silebilirsiniz.
WordPress Hata Ayıklama Modunu Etkinleştirmek için Eklenti Kullanma
Çekirdek dosyaları düzenlemek istemiyorsanız, bir eklenti ile hata ayıklama modunu etkinleştirebilirsiniz. Bu bölümde, bunu adım adım nasıl yapacağınızı göstereceğiz.
- Öncelikle WordPress yönetim panelinizden Eklentiler>Yeni Ekle bölümüne gidin.
- Arama kutusuna WP Debugging yazın ve eklentiyi kurup etkinleştirin.
- Eklenti kurulduktan sonra otomatik olarak wp-config.php dosyanızda aşağıdaki ‘sabitleri’ etkinleştirir:
define( 'WP_DEBUG', true ); define( 'WP_DEBUG_LOG', true ); define( 'SCRIPT_DEBUG', true ); define( 'SAVEQUERIES', true );
- Şimdi eklenti ayarlarına gidin (WordPress yönetim paneli sol menüdeki Araçlar bölümünün altında eklentiyi göreceksiniz. Ayarlarını yapmak için tıklayın).
- Alt kısımdaki “Set WP-DEBUG to true” seçeneğini ve hemen altında bulunan “Set WP_DEBUG_DISPLAY to false, default is true” seçeneğini işaretleyip değişikleri kaydedin.
Şimdi hataları görüntülemek için Debug Quick Look menü öğesine tıklayabilirsiniz. Hatalar bir süre sonra günlükte listelenmeye başlayacaktır.
Eklenti, çekirdek dosyalarınıza girmeden sitenizde hata ayıklamanın en kullanışlı yoludur. Bununla birlikte, işiniz bittiğinde hata ayıklama modunu etkisizleştirmek için eklentiyi silmeniz yeterli olur.
NOT: Canlı bir web sitesinde hata ayıklama modunu etkinleştirme ve sorun giderme, önerilen bir uygulama değildir. Bunun yerine bir hazırlama ortamı oluşturabilir ve gerekli tüm testleri orada yapabilirsiniz. Çoğu WordPress hosting şirketi, test ve geliştirme amacıyla ücretsiz hazırlama ortamları sunar. Ancak, canlı sitede hata ayıklamayı etkinleştirecekseniz, hata ayıklama modunu uzun süre etkin tutmayın ve işlerinizi hızlıca halledin. Hata ayıklama modunu mümkünse site trafiğinizin yoğun olmadığı bir saatte açın, işiniz bittiğinde de mutlaka hata ayıklama modunu devre dışı bırakın.