FTC: Web sitemiz ziyaretçi desteklidir; İçeriklerde bulunan bağlantılar aracılığıyla ürün/hizmet satın aldığınızda komisyon kazanabiliriz. Komisyonlar editoryal değerlendirmelerimizi etkilemez.

En Yaygın WordPress Hataları ve Çözümleri

Çoğu kullanıcının en az bir kez karşılaşması muhtemel bazı WordPress hataları (ya da sorunları) vardır. Aşağıda, en yaygın WordPress hataları ve sorunlarından bazılarını, ayrıca bu sorunların çözümü için neler yapılabileceğine dair kılavuzlar paylaştık.

En yaygın WordPress hatalarına ve bunların çözümlerine geçmeden önce, her zamanki gibi tekrar hatırlatalım; herhangi bir değişiklik yapmadan önce mutlaka sitenizin bir yedeğini alın. Böylece, hatalı bir işlem yaptığınızda sitenizi kurtarmanız mümkün olur.

En Sık Karşılaşılan WordPress Hataları ve Çözümleri

Yedekleme işlemini hallettiğimize göre şimdi en sık karşılaşılan WordPress hatalarına göz atalım.

1. WordPress Ayrıştırma veya Sözdizimi Hatası

WordPress söz dizimi hatası genellikle kodlarda bulunan bir hatadan kaynaklanır; eksik bir noktalı virgül, fazladan bir parantez veya herhangi bir gramer hatası tüm komut dosyasını etkileyip web sitenizi erişilmez hale getirebilir. Yakın zamanda yeni kodlar ekleyip, bir eklenti veya tema güncellediyseniz o zaman ilk olarak nereye bakmanız gerektiğini biliyorsunuz demektir.

Sözdizimi hatası WordPress yönetim paneline erişimi de engeller, bu nedenle yaptığınız değişiklikleri geri almak için cPanel ya da FTP kullanmanız gerecek. Hangi dosyaları ve satırları düzenlemeniz gerektiği zaten hata mesajı aracılığıyla bildirilir. Eğer hata mesajı yerine boş bir sayfa varsa, hatayı bulmak için wp-config.php dosyanıza aşağıdaki kod satırını ekleyin:

define( 'WP_DEBUG', true );

Yukarıdaki kod dosyanızda varsa false kısmını true olarak değiştirip sayfayı kaydedin. Dosyayı kaydettikten ve web sitenizi tarayıcınızda yeniledikten sonra, dosya, isim ve satır numarası dahil olmak üzere hatanın yerini belirten bir metin dizesi görmelisiniz.

Bundan sonra yapmanız gereken, o hatanın bulunduğu klasöre gitmek ve hataya neden olan kodu düzenlemek (ya da silmek) olacak. Ayrıca, biraz daha detay isterseniz “WordPress Sözdizimi Hatası (Syntax Error) Çözümü” başlıklı kılavuzumuza göz atabilirsiniz.

2. Dahili Sunucu Hatası

WordPress siteleri için bir diğer yaygın sorun “Dahili Sunucu Hatası” veya “500 Dahili Sunucu Hatası”dır. Temel olarak bir şeylerin ters gittiği, ancak sunucunuzun sorunu tanımlayamadığı anlamına gelir.

Bu hatayla ilgili en büyük zorluk, sorunun tam olarak nereden kaynaklandığına dair bir bilgi mesajı içermemesidir. Dolayısıyla bunun birçok farklı nedeni olabilir. Bazıları şunlardır:

  • Bozuk .htaccess dosyası
  • PHP bellek sınırı
  • Tarayıcı ön belleği
  • Bozuk veritabanı
  • Bozuk WordPress çekirdek dosyaları
  • Veritabanı sunucunuzla ilgili sorunlar
  • Eklenti ve temalardan kaynaklı sorunlar
  • Yanlış dosya ve klasör izinleri

İşte bu sorunu nasıl düzelteceğinizi gösteren kapsamlı bir kılavuz: “WordPress 500 Internal Server Error Nedir, Nasıl Çözülür?

3. Veritabanı Bağlantı Hatası

En sık görülen WordPress hatalarından biri olan Error establishing a database connection (Veritabanı bağlantısı kurulurken hata oluştu) sorunu genellikle veritabanındaki yanlış bilgiler, veritabanı sunucusunun çalışmaması veya veritabanı dosyalarında oluşan bir hatadan kaynaklanabilir.

Veritabanı, WordPress’in gönderiler, sayfalar ve diğer önemli bilgiler gibi tüm içeriğinizi kaydettiği yerdir. Dolayısıyla, veritabanı olmadan siteniz çalışmaz. Bu nedenle, böyle bir hatayla karşılaşırsanız hızlıca düzeltmeniz gerekir. İşte, bunun için uygulayabileceğiniz çözümleri içeren kılavuzumuz: “WordPress “Veritabanı Bağlantısı Kurulurken Hata Oluştu” Çözümü

4. WordPress Beyaz Ekran Hatası

Beyaz ekran hatasıyla, WordPress yönetici paneline erişmek istediğinizde karşılaşabilirsiniz; yalnızca belirli bir gönderide hatayı görebilirsiniz ya da sitenizin tamamının beyaz ekran sorunundan etkilendiğine tanık olabilirsiniz.

Sitenin tamamı etkilendiğinde, bunun bir WordPress sorunu mu, internet sorunu mu yoksa ana bilgisayar sorunu mu olduğundan emin olmak zordur. Çünkü ekranda bu hatanın nedenine dair herhangi bir bildirim olmaz. Bu nedenle farklı çözüm yollarını denemeniz gerekir. Farklı çözümler içeren detaylı içeriğimize göz atabilirsiniz: “WordPress Beyaz Ekran Hatası Çözümü

5. Resim Yükleme Hatası

WordPress’te resim yükleme sorunları genellikle hatalı dosya ve klasör izinlerinden kaynaklanır. Yanlış dosya izinleri, WordPress’in dosyaları okumasını veya yüklemesini engeller. Hatalı bir eklenti, sunucu dosyalarındaki bir hata veya sitenizin saldırıya uğraması gibi farklı nedenlerle izinlerin değişmesi bu hatanın nedeni olabilir.

İşte, hatayı düzeltmenize yardımcı olabilecek bir kılavuz:” WordPress Resim Yükleme Hatası (Image Upload Error) Çözümü

6. WordPress 403 Forbidden Error Sorunu

403 Forbidden Error veya Türkçe karşılığıyla 403 Yasak Hatası, WordPress kullanıcılarının karşılaşabileceği en yaygın hatalardan biridir, ancak çözümü paniğe kapılacak kadar zor değildir.

403 Forbidden hatası, web sunucunuzun tarayıcınızla iletişim kurmak için kullandığı bir HTTP durum kodudur. WordPress’te 403 Forbidden hatasının en olası nedenleri şunlardır:

  • Yanlış dosya izinleri
  • Kullanılan bir eklenti
  • Bozuk .htaccessdosyası

Bu sorunu çözmenize yardımcı olabilecek kılavuz: “403 Forbidden Error Çözümü

7. Düzenleyici Beklenmeyen Bir Hatayla Karşılaştı Sorunu

Bu sorun eklenti ve tema kodlarında çakışmalar gibi pek çok farklı nedenden kaynaklanabilir. Ancak, hata oluştuğunda yeni eklenti ve tema yüklemediyseniz ya da herhangi bir güncelleme yapmadıysanız, süresi dolmuş eski önbellek nedeniyle “Düzenleyici beklenmeyen bir hatayla karşılaştı” hatasını görmüş olabilirsiniz.

Bu sorunu çözmek için deneyebileceğiniz farklı çözümleri içeren kılavuzumuzdan faydalanabilirsiniz: “WordPress: ‘Düzenleyici beklenmeyen bir hatayla karşılaştı’ Çözümü

8. Bağlantı Zaman Aşımına Uğradı Hatası

Sitenizin yüklenmesi uzun sürüyorsa ve sonunda sitenin kullanılamadığına dair bir hata alıyorsanız, bağlantınız zaman aşımına uğradı demektir. Bu durum, özellikle sınırlı kaynaklara sahip olan paylaşımlı hostinglerde görülür. Siteniz sunucunun kaldırabileceğinden daha fazlasını yapmaya çalıştığında bu yaygın WordPress hatasıyla karşılaşmanız muhtemeldir.

Bunu çözmek için yapabileceğiniz birkaç şey var:

  • Tüm eklentileri devre dışı bırakın
  • Varsayılan bir temaya geçin
  • PHP bellek sınırını artırın
  • Yukarıdakiler işe yaramazsa, hosting firmanızla iletişime geçin.

9. CloudFlare Error 522 Hatası

Error 522 : Connection timed out (bağlantı zaman aşımına uğradı) hatası, Cloudflare’in web barındırma sunucunuza erişemediğini gösteren bir hatadır. Aslında bu sorun direkt olarak CloudFlare’den kaynaklı bir hata değildir; 5xx durum kodları sunucu kaynaklı hatalardır.

Bununla birlikte, Cloudflare ile kaynak sunucu arasındaki iletişim başarısız olduğunda, “Hata 522: bağlantı zaman aşımına uğradı” mesajıyla karşılaşabilirsiniz. İşte çözüm yollar: “CloudFlare Error 522 –Hatası [Çözüm]

10. Tema style.css Stil Dosyası İçermiyor Hatası

Tema yüklerken veya etkinleştirirken böyle bir sorunla karşılaşıyorsanız, hemen paniğe kapılmanıza gerek yok. Bu hata mesajı, satın aldığınız temanın bozuk olduğu anlamına gelmez, genellikle hatalı bir yükleme yaptığınız anlamına gelir.

WordPress tema style.css stil sayfası içermiyor hatasının çözümü genellikle basittir. İşte çözüm kılavuzumuz: “WordPress Tema style.css Stil Dosyası İçermiyor Hatası

11. Ayrıştırılamayan Yapılandırılmış Veri Hatası

Bu sorun direkt WordPress siteleri için geçerli bir hata olmasa da, sıklıkla karşılaşılan bir problemdir. Search Consol raporlarında zaman zaman Ayrıştırılamayan Yapılandırılmış Veri hatası uyarıları görebilirsiniz. Yalnız bu konuda endişelenmenize gerek yok. Çünkü bu çözülmesi en kolay yapısal veri sorunlarından biridir.

Google Search Console, yapılandırılmış verilerinizde herhangi bir hata tespit ettiğinde sizi e-posta yoluyla uyarır. Bu hatanın çözümünü içeren kılavuzumuza göz atabilirsiniz: “Ayrıştırılamayan Yapılandırılmış Veri Hatası Çözümü

12. Yetersiz Bellek Hatası

Web sunucularının, aynı anda birden çok uygulamayı verimli bir şekilde çalıştırmaları için belleğe ihtiyaçları vardır. Sunucular, PHP dahil olmak üzere farklı uygulamalara belirli bir bellek boyutu tahsis ederler.

Varsayılan ayrılmış bellek boyutu yetersiz geldiğinde veya bellek sınırına ulaşıldığında, genellikle WordPress Memory Limit hataları oluşur. En yaygın WordPress hataları arasında bulunan yetersiz bellek hatası, PHP bellek sınırı artırılarak kolaylıkla çözülebilir: “WordPress Yetersiz Bellek Hatası ve Çözümü

13. Yazı Editörü Beyaz Metin ve Eksik Düğmeler Sorunu

Yazı yazmak için WordPress görsel editörünü açtınız ve ihtiyacınız olan araçların yerinde olmadığını fark ettiniz. Hatta görsel ve metin düzenleyici arasında geçiş de yapamıyorsunuz. Böyle bir durum söz konusu olduğunda içerik girmeniz ve düzenlemeniz zorlaşır. Bu nedenle sorunu bir an önce çözmeniz önemlidir.

Merak etmeyin bu sorunu çözmek zor değil ve sorunun kaynağına bağlı olarak birkaç farklı çözüm yolu mevcut. İşte bu sorunu çözmenize yardımcı olabilecek kılavuz: “WordPress Yazı Editörü Beyaz Metin ve Eksik Düğmeler Sorunu

14. WordPress Mail Sorunu Çözümü

WordPress mail gönderme sorunu çoğu web site sahibinin karşılaştığı yaygın bir sorundur.

WordPress ile e-posta göndermede sorun yaşıyorsanız bunun nedeni genellikle sunucu yapılandırmanızdaki sorunlardır. WordPress e-posta işlevi için PHP () posta işlevini kullanır. Bunu göz önünde bulundurarak, WordPress mail gönderme sorunu için aşağıdakiler sıralanabilir:

  • Çoğu hosting firması, otomatik spam’i azaltmak için PHP Mail işlevine geçici veya kalıcı kısıtlamalar getirebilir.
  • Bu işlev devre dışı bırakılmamış olsa bile web barındırıcınız, PHP Posta işlevi kullanılarak gönderilen e-postaları filtreliyor olabilir. Böylece, e-postalarınız gönderilir ancak alıcıya ulaşmaz ya da ulaşsa bile çoğu zaman spam olarak işaretlenir.
  • Yanlış yapılandırmalar da bir diğer nedendir.

WordPress mail sorunu için kolay bir çözüm var. İşte çözüm kılavuzu: “WP Mail SMTP Ayarları/WordPress Mail Sorunu Çözümü

15. WordPress’te Facebook ve Instagram oEmbed Sorunu

WordPress dahili olarak blok düzenleyici, yayın / fotoğraf / video / vb. içeriği getirmek ve HTML’yi gönderiye yerleştirmek için oEmbed protokolünü ve eski bir Facebook API’sini kullanır. Facebook, eski oEmbed API’sini 24 Ekim 2020’de kullanımdan kalktı.

WordPress ekibi, bu yeni özelliğin WordPress projesine eklenecek şekilde genişletilemeyeceğini, bu nedenle Instagram ve Facebook gömme özelliklerini WordPress çekirdeğinden kaldırmaya karar verdiklerini açıkladı. Bununla birlikte, kullanıcıların işini kolaylaştırmak ve sorunu çözmek için WordPress eklentileri kullanılabilecek.

İşte bu sorunu çözmenize yardımcı olacak detaylı kılavuzumuz: “Facebook ve Instagram oEmbed Sorunu ve Çözümü

16. ERR_TOO_MANY_REDIRECTS Hatası

Çoğu durumda, ERR_TOO_MANY_REDIRECTS sorunu yanlış yapılandırmadan kaynaklıdır. WordPress, URL’leri yeni gönderilerinize ve sayfalarınıza atadığında bir yeniden yönlendirme biçimi kullanır. Herhangi bir yanlış yapılandırma döngü etkisine neden olabilir.

Yönlendirmeler SEO için sıklıkla kullanılır ve genel olarak kötü bir şey değildir. Yalnızca bir ‘yönlendirme döngüsünde’ birbirine işaret eden çok fazla yönlendirme olduğunda sorunlara neden olurlar. Bunun çözümü için detaylı kılavuzumuza bakabilirsiniz: WordPress ERR_TOO_MANY_REDIRECTS Hatası Çözümü.

17. WordPress Facebook Hatalı Küçük Resim Sorunu

Facebook ve diğer sosyal medya platformlarında paylaşılan içerik görselleri, etkileşimi artırmak ve sitenize yönlendirme trafiği almak için oldukça önemlidir. Görsel içeren gönderiler genellikle daha fazla tıklama ve paylaşım alır. Bu da, daha fazla kullanıcının sitenize geleceği ve ayrıca içeriğinizin daha fazla paylaşılacağı anlamına gelir.

Ancak, bazı durumlarda Facebook’da yanlış/hatalı küçük resim sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Bu sorun genellikle birkaç basit adımla aşılabilir. İşte neler yapılabileceğine dair bir kılavuz: WordPress’te Facebook Hatalı Küçük Resim Sorunu Çözümü

Bunlar WordPress’te en sık karşılaşılan sorunlardan bazılarıdır. Umuyoruz çözüm kılavuzlarımız faydalı olur. Neyse ki, çoğu durumda bunlar öngörülebilir ve kolayca çözülebilir hatalardan kaynaklanır…

WPEkran

Web site ve blog açma kılavuzları, para kazanma, sosyal medya, SEO, WordPress, Blogger, hosting, domain ve WEB'e dair bilgiler WPEkran'da.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu