FTC: Web sitemiz ziyaretçi desteklidir; İçeriklerde bulunan bağlantılar aracılığıyla ürün/hizmet satın aldığınızda komisyon kazanabiliriz. Komisyonlar editoryal değerlendirmelerimizi etkilemez.

WordPress Kullanılmayan Resimleri Silme/Kaldırma

Bu yazıda, web site performansını artırmak için WordPress ortam kitaplığının nasıl temizleneceğine ve kullanılmayan resimleri silme işleminin nasıl yapılacağına değineceğiz…

Bildiğiniz gibi WordPress resimlerinizin yeniden boyutlandırılmış birden fazla kopyasını oluşturur. Bu çoğaltma durumu ise depolama alanınızda kullanılmayan çok sayıda dosyanın birikmesine neden olur. Tabii tek sorun görsellerin çoğaltılması değil; kullanmak üzere yüklediğiniz fakat kullanmadığınız birçok görsel de ortam kitaplığınızda mevcut olabilir.

WordPress kullanılmayan resimleri silme ve düzenli olarak medya kitaplığı temizliği işlemi yapılmadığı takdirde veritabanında şişme olur ve bu da özellikle web sitenizin hız performansını olumsuz etkiler.

Peki WordPress kullanılmayan görseller nasıl tespit edilip silinir? Aşağıdaki yöntemlerle bu sorundan kolayca kurtulabilirsiniz.

Not: WordPress kullanılmayan görselleri kaldırma işlemini başlatmadan önce sitenizi tam bir yedeğini almanızı öneririz. Çünkü bu işlem geri alınamaz ve silmemeniz gereken bir dosyayı silmeniz durumunda yedeği geri yükleyerek kayıptan kurtulursunuz. (WordPress Yedek Alma Yöntemleri)

Resimlerin Çoğalmasını Önleme

WordPress kullanılmayan resimleri silme işlemine geçmeden önce, yüklediğiniz resimlerin birden fazla kopyasının oluşmasını nasıl önleyebileceğimize bakalım.

WordPress’in otomatik oluşturma süreci, aynı görüntülerin birden çok (yeniden boyutlandırılmış) biçimini oluşturur. Yinelenen görüntülerin oluşmasını önlemek için;

  • WP Yönetim paneline gidin ve Ayarlar>Ortam yolunu izleyin.
  • Burada gördüğünüz tüm görsel boyutlarını 0 (sıfır) olarak ayarlayın ve değişiklikleri kaydedin.
WordPress ortam ayarları- Görsellerin çoğalmasını önleme

Bu değişiklikten sonra artık yinelenen görüntüler oluşmayacak ve depolama alanından daha fazla tasarruf etmiş olacaksınız. Ancak, bazen bu durum tam olarak işe yaramaz, çünkü bazı tema ve eklentiler de görsellerin farklı boyutlarda birden fazla kopyasını oluşturur.

WordPress her görsel için 3 kopya ekler. Eğer 3 taneden fazla kopyanız varsa tema ya da eklentileriniz de bu özelliğe sahiptir. Ortam kitaplığınızda bu kopyaları göremezsiniz. Bunun için cPanel’e giriş yapın. Dosya Yöneticisinden public_html/wp-content/uploads/ klasörüne gidin ve belirtilen yıllara göre tek tek tıklayıp kontrol edin. Muhtemelen kullanmadığınız pek çok görsel ve görsel boyutuyla karşılaşacaksınız.

Bunları manuel olarak silmenizi önermiyoruz. WordPress kullanılmayan resimleri silme işlemi için eklenti kullanmanız çok daha sağlıklı olacaktır.

Media Cleaner Eklentisi ile WordPress Kullanılmayan Resimleri Silme

Media Cleaner eklentisinin hem pro hem de free sürümleri mevcut. WordPress kullanılmayan görselleri silmek için free sürüm kullanabilirsiniz.

Eklentiyi kurup etkinleştirin. Etkinleştirdikten sonra, medya kitaplığınızı analiz etmek için Media>Cleaner sayfasına gidin. Media kitaplığı analizini çalıştırmak için Taramayı Başlat düğmesine tıklayın. Medya kitaplığınızın boyutu çok büyükse bu işlem biraz zaman alabilir.

Bitirdiğinizde, WordPress medya kitaplığınızdaki tüm çöp dosyaları gösteren bir sonuç listesi göreceksiniz. Artık kullanmayacağınız resimleri buradan tek tek seçip silebilirsiniz. WordPress kullanılmayan resimleri toplu olarak silmek için ise Tümünü Sil seçeneğini tıklamanız yeterli olacak.

Media Dedupper Eklentisi ile Ortam Kitaplığını Temizleme

WordPress sitede kullanılmayan resimleri kaldırma ve ortam kitaplığını temizleme işlemi için kullanabileceğiniz bir diğer eklenti Medya Dedupper eklentisidir. Hem ücretli hem de ücretsiz sürümlerde bulunan en iyi WordPress medya temizleyici eklentilerinden biridir.

Eklentiyi yükleyip etkinleştirin. Ardından, WP sol menüye eklenen öğeye tıklayın. Dublicates bölümünden Index Media butonuna tıklayarak yinelenen görüntü analizine başlayın.

Media Dedupper Eklentisi ile Ortam Kitaplığını Temizleme ve WordPress Kullanılmayan Resimleri Silme

İşlem tamamlandığında “akıllı silme” seçeneğini seçebilirsiniz. Akıllı silme, sitenizde kullanılmayan resimleri silmenizi sağlar ve kullanılan dosyaların silinmesini otomatik olarak önler.

WP-Optimize Eklentisini Kullanın

WP-Optimize, tüm gereksiz dosyaları kaldırarak, veritabanı tablolarınızı birleştirerek, herhangi bir MySQL sorgusu kullanmadan veritabanınızı optimize ederek ve daha fazlasını yaparak web sitenizin performansını artıran harika bir eklentidir. Bu eklentiyi, kullanılmayan resimleri veya belirli bir boyuta ayarlanmış resimleri kaldıracak şekilde ayarlayabilirsiniz. Ayrıca, web siteniz için uygun bir optimizasyon programı da ayarlayabilirsiniz.

Eklentinin önemli özellikleri:

  • Medya kitaplığını temizleme, görüntüleri optimize etme ve web siteyi önbelleğe alma.
  • Onaylanmamış yorumlar, çöpe atılan dosyalar ve pingback’ler gibi gereksiz verileri kaldırma.
  • Veritabanını manuel ve otomatik temizleme.
  • Ne kadar alan kaydedildiği gibi veritabanıyla ilgili bilgileri görüntüleme.

Umuyoruz, yukarıdaki işlemlerin WordPress kullanılmayan resimleri silme/kaldırma konusunda yardımı dokunur. Ayrıca, WordPress Eklenti Kalıntılarını ve Gereksiz Dosyaları Temizleme başlıklı içeriğimize de göz atmak isteyebilirsiniz!

WPEkran

Web site ve blog açma kılavuzları, para kazanma, sosyal medya, SEO, WordPress, Blogger, hosting, domain ve WEB'e dair bilgiler WPEkran'da.

2 Yorumlar

  1. Merhaba Yardımlarınız için teşekkürler.
    Bir sorun için yardım isteyebilirmiyim?
    Bir sayfada media cleaner kullandım 6 gb civarında silinme oldu.Fahat hostingde 6 gb eksilme olmadı.Acaba media cleaner geri dönüşüm gibi bir yeremi atıyor.Buranın temizlenmesi nasıl olabilir?

    1. Merhaba, kullandığınız tema sildiğiniz media öğelerini tekrar farklı boyutlarda yüklüyor olabilir. Yapılacak işlem genellikle kullandığınız temaya göre farklılık gösterir. Bu nedenle tema geliştiricisiyle görüşüp fikir alabilirsiniz. Öncesinde veritabanı optimizasyonu yapıp durumu kontrol etmenizde fayda var. Ayrıca şu kaynaklara da göz atabilirsiniz:
      https://wpekran.com/cpanel-disk-kotasi-asildi-cozumu-disk-alani-acma/https://wpekran.com/wordpress-eklenti-kalintilarini-ve-gereksiz-dosyalari-temizleme/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu