FTC: Web sitemiz ziyaretçi desteklidir; İçeriklerde bulunan bağlantılar aracılığıyla ürün/hizmet satın aldığınızda komisyon kazanabiliriz. Komisyonlar editoryal değerlendirmelerimizi etkilemez.

WordPress Tema Düzenleme ve Özelleştirme

Bu yazıda, WordPress tema düzenleme ve farklı yöntemler kullanarak tema özelleştirme işlemine değineceğiz…

Tema dosyalarını düzenleyerek, web sitenizi dilediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. Ancak, tema dosyalarında yapılan herhangi bir değişikliğin, temanız güncellendiğinde silinebileceğini aklınızda bulundurmanız gerekir. Bununla birlikte, birçok web geliştirici alt tema kullanarak ya da bazı eklentilerle bu sorunu çözer.

***Ayrıca, tema düzenleme ve özelleştirme işleminden önce mutlaka site yedeği almanızı öneririz. Böylece herhangi bir hata yaparsanız sitenizi yedek sayesinde eski haline getirebilirsiniz.

Henüz bir web site/blog oluşturmadıysanız adım adım kılavuzumuzdan faydalanabilirsiniz.

WordPress temalarında yaygın olarak kullanılan bazı şablon dosyaları şunlardır:

  • Style.css – Sitenizi şekillendirmek için gereken tüm kodu içerir: düzen, yazı tipleri, renkler ve daha fazlası.
  • Functions.php – Bu dosyaya temanız için farklı işlevler ekleyebilir ve temel WordPress işlevlerini düzenleyebilirsiniz. Bu dosya, WordPress’in temel özelliklerini geliştiren bir eklenti görevi görür.
  • Single.php – Tek gönderiler için şablon dosyasıdır. Buradan yazı sayfalarına özellikler ekleyebilir, düzenlemeler yapabilirsiniz.
  • Page.php – Tek sayfa şablon dosyası ile sayfa düzenleme yapabilirsiniz.
  • Archive.php – Kategoriler ve etiketler gibi arşiv sayfalarına ait şablon dosyasıdır.
  • Header.php ve footer.php – Üstbilgi ve altbilgi şablon dosyalarıdır.

WordPress Tema Düzenleme Nasıl Yapılır?

WordPress tema düzenleme işlemi için farklı yollar ve yöntemler kullanabilirsiniz. Bunlar direkt tema dosyalarına ait kodları değiştirmek/düzenlemek veya hiç kod bilgisine ihtiyaç duymadan uygulanabilecek yöntemlerdir. Aşağıda tüm seçenekler mevcut. Sizin için en kullanışlı olanı ile WordPress tema düzenleme yapabilirsiniz.

1. WordPress Yönetici Panelinden Tema Düzenleme

Tema dosyalarını WordPress yönetici panelinden düzenlemek için aşağıdaki yolu izleyin:

  • WordPress yönetici panelinize giriş yapın ve “Görünüm> Tema Düzenleyici” menüsüne gidin.
  • İlk girişte bir uyarı ile karşılaşacaksınız. “Anladım”ı tıklayın.
  • Açılır listeden düzenlenecek temayı seçin.
  • “Tema Dosyaları” bölümünden düzenlemek istediğiniz dosyayı seçin (örneğin functions.php) ve gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra Dosyayı Güncelle’ye tıklayın.
WordPress Tema Düzenleyicisi

2. cPanel Dosya Yöneticisi ile Tema Düzenleme

  • cPanel’e giriş yapın ve Dosya Yöneticisi’ni tıklayın.
  • Sitenizin kök dizinine girin (genellikle Public_html).
  • “Wp-content” klasörüne tıklayın ve ardından “Themes” bölümüne gidin.
  • Düzenlemek istediğini temayı seçin-tıklayın.
  • Düzenlenecek tema dosyasını sağ tıklayıp Edit‘i seçin ve düzenleme yaptıktan sonra değişiklikleri kaydedin.
cPanel Dosya Yöneticisi ile Tema Dosyalarını Düzenleme

3. FTP ile Tema Dosyalarını Düzenleme

Tema dosyalarını FileZilla gibi bir FTP istemcisi kullanarak da düzenleyebilirsiniz.

  • FTP istemcinizi başlatın ve FTP bilgilerinizi girerek web sunucunuza bağlanın.
  • “/Wp-content/themes/” klasörüne gidin ve aktif tema klasörünüzü bulup tıklayın.
  • Düzenlemek istediğiniz dosyaya sağ tıklayıp bilgisayarınıza indirmek için İndir’i tıklayın.
  • İndirdiğiniz dosyayı bir metin editörü aracılığıyla açıp düzenleyin.
  • Son olarak düzenlenen dosyayı sunucuya yeniden yükleyin.

WordPress tema düzenleme işlemi için, eğer kodlama bilginiz yoksa yukarıdaki yöntemleri denemeniz çeşitli riskler barındırır. Bunlardan bazıları:

  • Tema Güncellemesi- Bir temayı sonraki sürüme her güncellediğinizde, daha önce yaptığınız tüm değişiklikler silinir. Örneğin, style.css dosyasını kullanarak başlık rengini siyahtan maviye çevirdiniz. Temayı güncelledikten sonra, başlık sitenizdeki orijinal renge geri dönecektir.
  • Önemli PHP Hataları- Şablon dosyalarına yanlış içerik eklemek sitenizin düzenini bozabilir. Örneğin, PHP kapanış etiketini bırakmak, virgül veya noktalı virgülü unutmak ve functions.php dosyasına bir nokta eklemek beyaz ekran hatası gibi sorunlarla karşılaşmanıza neden olur. Bu nedenle, PHP kodunu düzenlerken doğru sözdizimini izlediğinizden emin olun ya da tema dosyalarını direkt düzenlemek yerine aşağıdaki diğer yöntemleri uygulayın.

4. Sayfa Oluşturucularla WordPress Tema Düzenleme

Hiç kodlama deneyiminiz yoksa, web sitenizi özelleştirmek ve tema düzenlemek için en iyi yollardan biri sayfa oluşturucular kullanmaktır. Sayfa oluşturucular, sitenizi kullanıcı dostu bir arayüz kullanarak tasarlamanıza olanak tanır.

Bir sayfa oluşturucu eklentisi ve uyumlu bir tema kullanıyorsanız, genellikle farklı öğeleri sürükle bırak yöntemiyle web sitenizin görünümünü ve diğer detayları değiştirip düzenleyebilirsiniz.

5. CSS ile Tema Düzenleme ve Özelleştirme

Bir WordPress temasını düzenlemenin en kolay yolu CSS kullanmaktır. Bunun için aşağıdaki yolu takip edin:

  • WordPress yönetim paneli so menüden Görünüm>Özelleştir‘e gidin.
  • Buradan “Ek CSS” alanına tıklayın.
  • CSS kısmında temanızın yapısı ve stilinde düzenlemeler yapabileceğiniz boş bir css alanı göreceksiniz.
  • Temanızda ve sitenizde neyi özelleştirmek istediğinize bağlı olarak eklenecek css kodları farklılık gösterecektir.
WordPress Tema Özelleştirici-Ek CSS

Yeni bir WordPress kullanıcısıysanız, WordPress’in CSS ile ilgili bazı eğitimleri vardır. Özelleştiricinin “Ek CSS” bölümünde de WordPress’in bazı değerli talimatlar sunduğunu göreceksiniz. Örneğin, ekranınızın sol üst köşesinde “CSS hakkında daha fazla bilgi edinin” yazan bir bağlantı bulunur. Buna tıklayıp CSS ile ilgili bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca, web üzerinde de bolca CSS eğitimleri mevcut. Bunları inceleyerek kendinizi geliştirebilirsiniz.

WordPress tema düzenleme yaparken yukarıdaki yolla CSS bölümünü kullandığınızda, değişiklikleriniz veritabanına kaydedilir, böylece temanızı güncellediğinizde yaptığınız düzenlemeler silinmez.

WordPress tema düzenleme için yine aynı alandan, yani Tema Özelleştirici alanından, ek CSS yerine diğer seçenekleri tıklayarak düzenlemeler yapabilirsiniz. Bazı temalar bu alana bolca seçenek ekler ve temanızın neredeyse her alanını buradan düzenlemenize izin verir. Üstelik hiçbir kod girmenize gerek kalmadan sadece belirli seçenekleri tıklamanız yeterli olur. Sağ taraftan da değişiklikleri canlı olarak önizleyebilirsiniz.

WordPress Tema Düzenleme

6. Yerleşik Ayarlardan WordPress Tema Düzenleme

Farklı temaların farklı özelleştirme seçenekleri vardır ve bazı temaların yerleşik bir ayarlar sekmesi bulunur. Yani WordPress yönetim alanından ayrılmanıza gerek kalmadan temanızı düzenlemenize yardımcı olacak sınırsız seçenekler içeren bir tema ayarları bölümüne sahip olursunuz.

Örneğin, Jannah temasının aşağıdaki gibi aklınıza gelebilecek her alanda düzenlemeler yapmak ve hatta reklam kodları ekleme alanları gibi pek çok seçenek sunan bir yerleşik ayarlar menüsü mevcut.

Tema Ayarları Düzenleme-Jannah

Özellikle premium temaların çoğu yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi tema düzenleme seçeneklerine sahip. Böylece WP panelden ayrılmadan ve herhangi bir kod eklemeye gerek kalmadan tek tıkla temanızın tasarımını özelleştirmeniz mümkün hale geliyor.


Umuyoruz, WordPress tema düzenleme ve özelleştirme kılavuzumuz faydalı olur. Uyguladığınız farklı yöntemleri yorumlar kısımdan bizimle paylaşmayı unutmayın!

Ayrıca Warez Tema ve Eklentiler Neden Kullanılmamalı? başlıklı içeriğe de göz atmak isteyebilirsiniz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu