FTC: Web sitemiz ziyaretçi desteklidir; İçeriklerde bulunan bağlantılar aracılığıyla ürün/hizmet satın aldığınızda komisyon kazanabiliriz. Komisyonlar editoryal değerlendirmelerimizi etkilemez.

WordPress Tema Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

WordPress, başlarda basit bir blog platformu olarak başladı, ancak bugün çeşitli web siteler oluşturmak için tercih edilen en popüler İçerik yönetim sistemine dönüştü. Birçok gelişmiş özelliği bünyesinde barındırmakla beraber, dilediğiniz temayla çok daha etkili siteler oluşturmanıza imkan sunar. Peki, WordPress tema seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşte detaylar…


Bir ziyaretçi web sitenizi ziyaret ettiğinde, ilk olarak dikkat ettiği şey sitenizin tasarımı ve içeriğin okunabilirliğidir. WordPress, site tasarımını nişinize uygun binlerce ücretli ve ücretsiz tema ile tasarlamanıza olanak tanır.

Üstelik WordPress’e tema yüklemek ve tema ayarlarını yapmak son derece kolaydır. Ancak, tüm bu kolaylıklarına rağmen, WordPress tema seçimi yapmadan önce dikkat etmeniz ve aklınızda bulundurmanız gereken bazı temel noktalar var.

WordPress Tema Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hem WordPress tema deposunda hem de piyasa da binlerce tema mevcut olsa da, önemli olan web siteleriniz için en uygun ve en iyi WordPress temalarını seçebilmektir.

Yeni bir tema yüklemeden önce, seçtiğiniz temanın aşağıdaki özelliklere sahip olduğundan emin olun. İşte, WordPress tema seçerken dikkat edilmesi gerekenler:

1. Hafif Kodlanmış Hızlı Temalar

Sitenizin ne kadar hızlı yüklendiği, kullanıcı deneyiminden SEO’ya ve dönüşüm oranlarına kadar hemen her şey için önemlidir. Yavaş yüklenen sayfalar kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler. Google da yavaş web sitelerinden hiç hoşlanmaz; hızlı yüklenen sayfaları üst sıralara çıkararak ödüllendirir. Bu nedenle hız asla göz ardı edilmemelidir.

Bir temanın hafif ve hızlı olup olmadığını anlamak için bir performans test aracı kullanabilirsiniz. Ücretsiz bir tema seçecekseniz, bu temayı önce bir test sitesine yükleyin ve ardından GTmetrix gibi bir test aracıyla test sonuçlarını inceleyin. Premium temalar için ise demo sürümünü aynı yöntemle deneyebilirsiniz. Böyle bir durumda kesin sonuç alamayabilirsiniz fakat yine de tema performansı ile ilgili fikir edinmeniz mümkün.

2. Basit ve Temiz Tasarım

Seçeceğiniz temanın her zaman sade tasarımı olmasına dikkat edin. Bir Blogger, tasarımcı veya geliştirici için ana hedef, siteyi hemen terk etmeyen maksimum ziyaretçiyi çekebilecek tasarımı oluşturmak olmalıdır. İyi bir tema tasarımı ile site trafiğini arttırmak ve ziyaretçiyi sitede uzun süre tutmak mümkündür. Çok renkli, karmaşık temalar çoğu zaman ziyaretçi kaybının ana nedenlerinden biridir.

Bu nedenle, bloğunuz veya işletmenizin web sitesi için sade ama profesyonel bir tema seçimi yapmanız faydalı olacaktır. İçeriğinizi de kullanıcı ihtiyacına cevap verecek kalitede oluşturduğunuzda, işte o zaman ziyaretçiler sadık müdavimlere dönüşür.

3. SEO Dostu

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) her site için son derece önemlidir ve bu konuya azami önem göstermek gerekir. Seçeceğiniz temanın SEO dostu olup olmadığını mutlaka inceleyin. Son yıllarda SEO odaklı birçok tema geliştirildi, ancak istediğiniz SEO özelliklerini içeren bir tema bulamadıysanız, bu işi yapacak eklentiler kullanabilirsiniz.

Yaost SEO, All in One SEO Pack veya kendi sitelerimizde de kullandığımız ve oldukça iyi performans gösteren RankMath SEO, WordPress sitelerini optimize etmek için kullanabileceğiniz en popüler SEO eklentileridir.

4. Kolay ve Duyarlı Navigasyon

Tema seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer detay, her zaman tamamen duyarlı ve erişilebilir gezinme menülerine sahip bir tema seçmektir. Ziyaretçinin aradığını kolayca bulması, kategoriler ve yazılar arasında rahatça gezinebilmesi için iyi tasarlanmış navigasyona sahip bir tema seçmeniz son derece önemli.

5. Duyarlı Tema / Mobil Uyumluluk

Duyarlı temalar, kullanıcı deneyiminin herhangi bir işlevselliğini veya kalitesini kaybetmeden, ziyaretçilerin web sitenize erişmek için kullandığı herhangi bir cihazın ekranına uyacak şekilde uyarlanır. Temanız duyarlı değilse çok fazla ziyaretçi trafiğini kaybedebilirsiniz!

Yüklediğiniz temanın özellikle mobil cihazlarda en iyi şekilde çalışması önemlidir. Biliyorsunuz ki, artık mobil kullanım çok yaygınlaştı ve site ziyaretçilerinizin çoğu mobilden olacaktır. Yeni temanızı da bunu göz önünde bulundurarak seçmelisiniz.

Yeni temalar (ücretsiz ve premium) genellikle duyarlı ve mobil uyumludur. Fakat siz yine de yüklemeden önce mutlaka mobil uyumluluk testi uygulayın. Bunun için temanın demo url’sini kopyalayıp Google’ın Mobil Uyumluluk Testi aracına yapıştırarak kontrollerinizi yapabilirsiniz.

6. Eklenti Uyumluluğu

WordPress dizininde binlerce farklı eklenti mevcut olsa da, seçtiğiniz temanın projeniz için ihtiyacınız olan eklentileri desteklediğinden emin olmanız gerekir. En iyi işlevselliği ve kullanıcı deneyimini sağlamak istiyorsanız, temel WordPress eklentilerini destekleyen bir tema seçmek son derece önemlidir.

WordPress eklentileri, tasarım ve performans dahil olmak üzere web sitenizin çeşitli yönlerini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Seçtiğiniz temanın en popüler eklentilerle (ya da ihtiyacınız olabilecek eklentilerle) uyumlu olup olmadığından emin değilseniz, taahhütte bulunmadan temanızın hangi eklentileri desteklediğini öğrenmek için tema geliştiricisiyle iletişime geçin. 

7. Yazı Tipi ve Boyutu

WordPress tema seçimi için bu konu gerçekten çok önemli ve asla görmezden gelmemelisiniz. Okunabilirliği artırmaya yardımcı olan ve içeriğinizi sindirmeyi kolaylaştıran bir tema kullanmanız çok önemli. Yeni bir tema yükleyecekseniz yazı tipi boyutunun makul olduğundan emin olun. Küçük ekranlı cihazlarda içerik okumak gerçekten zordur ve bu durum ziyaretçi kaybına neden olabilir.

Blog içeriğinizin yazı tipi sade olmalı, yazı boyutu ise çok küçük veya çok büyük olmamalıdır. Arka plan ve yazılar için asla benzer renkler kullanmayın. Başlıklar, alt başlıklar ve madde işaretleri için mümkün olduğunca uygun yazı tipi boyutu kullanın, çünkü bu, ziyaretçinin içeriği ilk bakışta anlamasını kolaylaştırır.

Popüler güncel temaların çoğu istediğiniz yazı tipi ve boyutunu seçmenize imkan tanıyor artık. Siz de bir tema seçerken bu tür kolaylıklar sunan temalara odaklanabilirsiniz. Böylece çeşitli testlerle kullanıcılarınız için en uygun yazı tipi-boyutunu ayarlamanız mümkün olur.

8. Sosyal Medya Bağlantıları

Twitter, FaceBook, Instagram ve diğer birçok sosyal ağ sitesi çok popüler ve milyarlarca kullanıcısı var. Bu yüzden  sosyal medya platformlarını yok saymak doğru olmaz. Seçtiğiniz temanın sosyal medya platformlarını destekliyor olması sizin için büyük kolaylık olacaktır. Böylece hem kendi sosyal medya hesaplarınızı ekleyebilir hem de kullanıcılarınızın içeriklerinizi paylaşmalarını kolaylaştırmış olursunuz.

9. Tarayıcı Uyumluluğu

WordPress tema seçerken dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğeri de, temanızın özellikle en popüler tarayıcılarla uyumlu olmasına dikkat etmek gerektiğidir. Site ziyaretçileriniz farklı tarayıcılar kullanabilir. Bu nedenle temanızın Google Chrome, Explorer, Firefox, Opera, Safari gibi çeşitli taratıcılarla uyumu olduğundan emin olun.

WordPress tema geliştiricilerinin çoğu, çeşitli tarayıcı uyumluluk araçlarını kullanarak temalarını test ederek sunar ve bu bilgiyi tema ayrıntılarında paylaşır. Buna rağmen tema seçimi yaparken bu tür kontrollerinizi mutlaka kendiniz de yapın.

10. E-Ticaret Uyumu

Web sitenizde fiziksel veya dijital ürünler satmayı planlıyorsanız, seçtiğiniz temanın WordPress siteler için WooCommerce ile uyumlu olup olmadığından emin olun. Çoğu tema WooCommerce ile uyumludur, ancak bazı temalar e-ticaret siteniz için çok daha uygun olacaktır. Bu nedenle işletmenizi en iyi şekilde yansıtacak temalara odaklanın.

11. Çok Dilli/Çeviriye Hazır Tema

Farklı bir dilde ya da çok dilli bir site kurmak istiyorsanız, çeviriye hazır bir tema seçmek işinizi kolaylaştıracaktır. Ancak, yerleşik çok dilli işlevselliğe sahip bir tema seçmenin yanı sıra, belirli site öğelerini ya da tüm siteyi çevirmenize yardımcı olabilecek eklentiler de kullanabilirsiniz. Eklenti kullanmak isterseniz temanızın bu eklentileri desteklediğinden emin olun ve dil çevirisi için buradaki en iyi çoklu dil eklentilerine göz atın.

12. Kolay Özelleştirme

Bazı temalar gelişmiş seçeneklerle birlikte gelir ancak yine de aradığınız işlevselliği içermeyebilir. Temel düzenin nasıl göründüğünü öğrenmek için demo sürümlerini incelemeye zaman ayırın. Web sitenizin amacına ve ne yapmak istediğinize bağlı olarak farklı işlevlere ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu nedenle, seçeceğiniz temanın mümkün olduğunca özelleştirilebilir olduğundan emin olun.

13. Güvenilir Geliştirici ve Güncellik

WordPress için tema seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken en temel noktalardan bir diğeri de, seçeceğiniz temanın en son güncellemeye sahip olması ve düzenli olarak güncellenmesi, WordPress’in son sürümünü destekliyor olması ve tema sağlayıcının mutlaka güvenilir olmasıdır.

14. Kod Kalite Standartlarına Dikkat!

Kötü kodlanmış temalar sitenizin performansını olumsuz etkiler ve daha da önemlisi ciddi güvenlik açıklarına neden olabilir. Bu yüzden, en güncel kodlama standartlarına ve güvenlik uygulamalarına sahip temalar seçtiğinizden emin olun.

Elbette, tema dosyalarındaki her kodu test etme imkanınız olmayabilir. Bu nedenle bilinen güvenilir tema sağlayıcılarının temalarını seçmeniz faydalı olur. Ayrıca, Theme Check eklentisini kullanarak temayı analiz edebilirsiniz. Bu eklenti tema kodlarını tarayarak kod kalitesi ve güvenliği hakkında size bilgi verir.

15. Sayfa Oluşturucularla Uyumluluk

Seçeceğiniz WordPress teması tüm popüler sayfa oluşturucuları tam olarak desteklemelidir. Sayfa oluşturucular (Page Builder), üstbilginiz, içeriğiniz ve altbilginiz dahil olmak üzere sayfanızın herhangi bir bölümünü özelleştirmenize ve hatta tüm sitenizi baştan tasarlamanıza olanak tanır.

16. Şişirilmiş Yerleşik Özelliklere Dikkat!

Birçok tema, asla kullanmayacağınız ekstra özellikler içerir. Bir tema seçmeden önce neye ihtiyacınız olduğunu bilmeniz önemlidir. Bazen bu özellikleri bir eklenti ile elde etmek daha kolay ve daha sağlıklıdır. Ayrıca, çalışması için sizi 5’ten fazla eklenti yüklemeye zorlayan temalara dikkat edin.

17. Kullanıcı Yorumları

Herhangi bir tema satın alma veya indirme işleminden önce kullanıcı deneyimlerini incelemek karar aşamasında büyük fayda sağlayabilir. Çoğu WordPress teması için tema sayfası listesinde ya da kenar çubuğunda kullanıcı derecelendirmelerini görebilirsiniz. Bu dereceleri ve temalarla ilgili yorumları dikkatle incelemek karar vermenize yardımcı olacaktır.

18. Müşteri Desteği

Satın aldığınız her ürün, yardıma ihtiyacınız olduğunda size doğru desteği sağlamalıdır. Premium temalara genellikle E-posta, çağrı merkezi, forum ve öğreticiler gibi çeşitli destekler dahildir. Yine de özellikle kullanıcı yorumlarını inceleyerek destek biriminin kalitesi hakkında fikir edinebilirsiniz. Özellikle yeni başlayan biriyseniz tema desteğine ihtiyaç duyacağınız anlar olacaktır.


TAVSİYE

Jannah teması, hız ve performans konusunda tercih edilebilecek en iyi premium temalardan biridir. Hatta yükleme süresi testlerinde dünyanın önde gelen WordPress temalarının çoğundan daha iyi performans gösterir. Bununla birlikte birçok farklı proje için tercih edilebilecek çok yönlü bir temadır. Ayrıca, piyasadaki en güvenli platformlardan olan Theme Forest (Envato Market) sitesindeki diğer harika temaları inceleyebilirsiniz.


Bu yazıda “WordPress tema seçerken dikkat edilmesi gerekenler” konusuna değindik. Peki sizin en beğendiğiniz  WordPress temaları ve bu temaları cazip hale getiren özellikler nelerdir? Düşüncelerinizi yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın!

Ayrıca, WordPress Temaları kategorimizdeki içerikler de tema seçimi yaparken fikir edinmenize yardımcı olabilir!

Henüz bir web siteniz yok mu? İşte bunu hızlı ve kolayca yapmanıza yardımcı olacak kılavuzlar:

WPEkran

Web site ve blog açma kılavuzları, para kazanma, sosyal medya, SEO, WordPress, Blogger, hosting, domain ve WEB'e dair bilgiler WPEkran'da.

4 Yorumlar

  1. Howdy would you mind stating which blog platform you’re using?
    I’m going to start my own blog in the near future but I’m
    having a tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
    The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something unique.
    P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!
    I will right away take hold of your rss as I can’t to find your
    email subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any?

    Please allow me know in order that I may just subscribe.
    Thanks. I simply couldn’t go away your web site
    before suggesting that I actually enjoyed the usual information a person provide in your
    visitors? Is gonna be again frequently to investigate cross-check new posts .

    1. Hello Chrinstine, thank you for the comment. I use WordPress infrastructure for my blog. You can find the email subscription form in the sidebar. Thanks again 🙂

  2. Tema seçerken zorlandığım oluyor açıkçası. O kadar çok tema var ki, aralarından seçim yapmak inanılmaz zor. Bundan sonra seçim yaparken buradaki detayları da göz önünde bulundurmalıyım. Elemek daha kolay olabilir o zaman. Teşekkürler bu detaylı yazı için.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu