Düzenli olarak WordPress yedek alma işlemi uygulamak, web sitenizin güvenliği için son derece önemli bir tedbirdir. Yedeklemeler olası bir saldırı ya da yanlış bir işlem sonucunda zarar gören sitenizi kurtarmanıza yardımcı olur.
Zaman zaman sunucuların çökmesi, sitelerin saldırıya uğraması, geliştiricilerin veya site sahiplerinin hataları nedeniyle yılların emeği bir anda yok olabiliyor. Bu riski en aza indirmek için mutlaka düzenli olarak yedek almak gerekir. Üstelik WordPress site yedekleme işlemi oldukça kolaydır ve bunun için sadece birkaç dakikanızı ayırmanız yeterli olacaktır. Bu yazıda, “WordPress yedek nasıl alınır” sorusunu birkaç basit yöntemle cevaplamaya çalışacağız.
Birçok hosting şirketi, otomatik yedekleme özelliğini hosting paketlerine dahil eder. Bazı firmaların ise bu hizmet için ek bir fiyat politikası vardır. Ek ücret ödemeyi kabul etseniz dahi, çoğu zaman sınırlı yedekleme hizmeti ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle, her zaman alternatif yedekleme yöntemlerinizin olmasını öneririz. Açıkçası, web site güvenliğini (kaderini) sadece hosting firmalarının eline bırakmamak gerektiğine inanıyoruz.
Site yedeklemek için iki yol vardır; WordPress otomatik yedekleme ve WordPress manuel yedekleme. Aşağıda her iki yönteme de değindik. Sizin içi en uygun olanla işe başlayabilirsiniz…
Otomatik Yedekleme (Eklenti ile WordPress Yedek Alma)
Piyasada pek çok ücretli ve ücretsiz otomatik yedekleme eklentisi mevcut. Bunlardan bazıları iyi, bazılarıysa çok daha iyi performans gösterir.
En popüler ve en iyi bazı WordPress yedekleme eklentileri şunlardır:
1. SolidWP Backups
SolidWP Backups, kullanımı son derece kolay, güvenilir ve nispeten uygun maliyeti olan ücretli bir WordPress yedekleme eklentisidir. Piyasadaki en iyi ücretli yedekleme eklentisi olma unvanını sonuna kadar hak ettiğini söyleyebiliriz. Sizi yarı yolda bırakmayacak, güvenli bir ücretli yedekleme eklentisi arıyorsanız, bunu mutlaka incelemenizi öneririz.
SolidWP Backups avantajlarından bazıları şunlardır:
- Tüm site yedeklemelerinizi tek bir konumdan yönetmenize olanak tanıyan, ‘yedekleme profilleri‘ gibi gelişmiş özelliklere sahip neredeyse kusursuz bir yedekleme eklentisidir.
- Kötü amaçlı yazılım taraması sunar, böylece web sitenizin saldırı altında olup olmadığını kolayca anlar ve hızlı müdahalede bulunabilirsiniz.
- Sitenizi bir sunucudan diğerine kolayca taşımanıza yardımcı olan en iyi eklentilerden biridir.
- Bir geliştirici lisansı sunar. Bu lisans ile sınırsız siteyi sorunsuz bir şekilde yedekleyebilirsiniz.
2. WP Vivid
WP Vivid, ücretli ve ücretsiz sürümü mevcut kaliteli WordPress yedek alma eklentilerinden biridir. Kullanıcılardan genel olarak iyi puan ve olumlu yorumlar almış. Ücretli sürümü çok daha avantajlı olsa da, ücretsiz sürümü bile kullanıcılardan 5 yıldız almayı başarmıştır. Bu eklenti sadece WordPress yedek alma özelliğine değil, aynı zamanda site taşıma özelliğine de sahip oldukça kullanışlı bir eklentidir.
Eklenti sitesine giriş yaparak, görseldeki gibi, ücretsiz ve pro sürümlerini inceleyebilirsiniz.
3. UpdraftPlus
UpdraftPlus, hem ücretsiz hem de ücretli seçenekleri mevcut olan kapsamlı ve yine piyasanın en güvenilir yedekleme eklentilerinden bir diğeridir. Ücretsiz sürümü de işinizi fazlasıyla görecektir, ancak ücretli sürümü daha fazla özelleştirme ve farklı avantajlar sunuyor.
UpdraftPlus ücretsiz sürümünü WordPress eklentiler sekmesinden yükleyerek hemen yedekleme yapabilir ya da dilediğiniz sıklıkla otomatik yedekleme için ayarlayabilirsiniz.
Eklentiyi kurup etkinleştirdikten sonra, eklenti paneline geçin. Karşınıza çıkacak ilk sayfa “Yedekleme/Geri Yükleme” sayfasıdır. Bu kısım anında manuel yedekleme yapabileceğiniz ve yedeklerinizi geri yükleyebileceğiniz yerdir.
Kapsamlı bir ayar için “Ayarlar” kısmına geçin. Buradan otomatik yedekleme, yedeklerinizin nereye kaydolacağı, hangi dosyaların yedeklemeye dahil olacağı gibi bazı detayları kolayca ayarlayabilirsiniz.
4. My WP Backup
My WP Backup, MythemeShop tarafından sunulan, ücretsiz ve premium sürümleri olan bir diğer popüler yedekleme eklentisidir. Eklenti sayfasından zip dosyasını indirerek WordPress’e yükleyebilirsiniz.
Bilgisayarınıza indirdiğiniz My WP Backup .zip dosyasını WordPress Eklentiler>Yeni ekle>Eklenti Yükle>Dosya Seç>Şimdi Kur yolunu izleyerek yükleme işlemini gerçekleştirin.
Ellentiyi etkinleştirdiğinizde WP sol panele My WP Backup sekmesi eklenecek. Dashboard kısmından manuel yedekleme ve yedekten geri yükleme işlemini yapabilirsiniz. Backups sekmesinden yedeklerinizi yönetebilirsiniz.
Jobs sekmesine geldiğinizde üst kısımdaki “Add New” butonuna tıklayın. Karşınıza çeşitli ayarlar yapabileceğiniz bir panel çıkacak.
- Job Name- Otomatik yedeklemeler için herhangi bir isim ekleyin.
- File Name- Yedeklerin nasıl isimlendirilmesini istiyorsanız o şekilde ayarlayın (örneğin; wpekran-yedek_%c gibi)
- Compression- .zip formatını seçebilirsiniz.
- Split into volumes- Site dosya boyutunuz büyükse, WordPress yedekleme işlemini birimler halinde yapmanız önerilir.
Content kısmından yedeklemeye dahil edilecek ya da hariç tutulacak dosyaları seçebilirsiniz. Schedule kısmından otomatik veya manuel yedeklemeyi tercih edebilirsiniz (otomatik yedekleme premium özelliğe dahildir.) Destination kısmından yedek kopyaları için bir hedef belirleyebilirsiniz.
Son olarak Ayarlar sekmesine gidin. Buradaki bilgileri varsayılan olarak bırakabilirsiniz. Daha gelişmiş seçenekler ve özellikle WordPress otomatik yedekleme için premium sürüm gereklidir.
Uyguladığınız otomatik yedekleme yöntemleri ne kadar güvenli olursa olsun, her ihtimale karşı WordPress manuel yedekleme tedbirleri de almanızı öneririz.
cPanel ile WordPress Manuel Yedek Alma
Eklentisiz manuel yedek almanın birkaç basit yolu var ve cPanel ile WordPress site yedeği alma bunlardan en kolayı diyebiliriz. Üstelik sadece belli dosyaları değil, dilerseniz tüm siteyi birkaç basit adımda cPanel ile yedeklemeniz mümkün.
Not- İşlemler hosting firmanıza ve kullandığınız sürüme bağlı olarak biraz farklılık gösterebilir. Ancak, genel olarak aynı yol izlenir.
- Öncelikle cPanel’e giriş yapın.

- Dosyalar bölümündeki Yedekleme Sihirbazı‘na tıklayın (yukarıdaki görsele bakın).
- Açılan sayfadan “Yedekleme-Backup” butonuna tıklayın. Yeni açılan sayfada iki seçenek göreceksiniz; tam yedekleme ve kısmi yedekleme. Tam yedekleme genellikle site taşıma, firma değiştirme gibi durumlarda gereklidir.
Eğer farklı bir barındırma firmasına geçmeyi düşünmüyorsanız, kısmi yedekleme yapmanız yeterli olacaktır. Siteniz çöktüğünde, virüs bulaştığında ya da bir saldırı söz konusu olduğunda kısmi yedeklerinizle sitenizi yeniden eski haline getirebilirsiniz.
- “Kısmi Yedekleme” bölümünde 3 tür öğe bulunur; Giriş dizini, MySQL veritabanları ve E-posta ileticileri & filtreleri. Şimdi bu 3 öğeyi teker teker PC’ye veya harici sabit diske kaydedin.
Not: Üçünü aynı anda indiremezsiniz. Bu nedenle birini indirdikten sonra aynı sayfaya tekrar dönün ve bir diğerine tıklayıp indirin. Ayrıca, yedeklerinizi PC, Google Drive, harici disk ve mail adresiniz gibi ayrı yerlere kaydedin. Bu sayede herhangi birini kaybetmeniz durumunda diğer yedekleri kullanabilirsiniz.
⭐ Peki, cPanel ile aldığım yedekleri nasıl geri yüklerim? Aslında bu işlem de WordPress site yedekleme kadar kolay:
- cPanel’e giriş yapın ve yedekleme sihirbazına tıklayın.
- Yedeği geri yüklemek için “Geri Yükle” düğmesine tıklayın.
- Yeni sayfadaki dosya adlarına tıklayarak dosyaları PC’nizden geri yükleyin. Bu işlemi de sırayla ve tek tek yapmanız gerekiyor.
Ve hepsi bu kadar. Cpanel aracılığıyla WordPress yedek alma ve geri yükleme işlemi tamamlanmış oldu.
CPanel ile wordPress site yedeklemenin bir diğer yolu da şu şekildedir:
- CPanele giriş yapın ve Dosya Yöneticisi‘ne gidin. Buradan public_html klasörünü bulun ve klasöre bir kez tıklayın. Tıkladığınızda sayfanın üst kısmında “Sıkıştır (compress)” seçeneğini göreceksiniz (public_html’ye sağ tıklayınca da aynı seçeneği görebilirsiniz.)
- Sıkıştır‘a tıkladığınızda bir pencere açılacak. Pencereden “zip arşivi” seçeneğini işaretleyin ve Dosyaları Sıkıştır‘a tıklayın.
Dosya yöneticisine eklenen zip arşiv dosyasına (bulunduğunuz sayfayı aşağı kaydırdığınızda zip dosyasını görürsünüz), bir kez tıklayın, üst araç çubuğunda indir seçeneği görünecek. İndir‘e tıklayın ve zip arşivi PC’nize kaydedin. (İşiniz bittiğinde buradaki zip dosyasını silmeyi unutmayın).
Bu işlemin ardından cPanel Veritabanları bölümüne gidin ve bu kez veritabanınızın yedeğini almak için phpMyAdmin’e giriş yapın.
- PhpMyAdmin’deki WordPress veritabanınıza tıklayın. (bkz. WordPress Veritabanı Adı Nasıl Bulunur?)
- Ardından üst menüden “Dışa Aktar“sekmesine tıklayın.
- Dışa aktarma yöntemi olarak “Hızlı” yı seçin (“Hızlı” seçeneği veritabanınızın tüm tablolarını içerir. Bu, tüm WP veritabanını aynı anda yedeklemek için en hızlı seçenektir. Ancak, sadece belirli öğeleri yedeklemek istiyorsanız “Özel”i seçebilirsiniz).
- Biçim olarak “SQL” seçin ve ardından “Git” i tıklayın. Böylece veritabanınızın yedeği de bilgisayarınıza inmeye başlayacak.
Veritabanı üzerinde yaptığınız düzenlemeler sitenizde herhangi bir soruna neden olursa, bilgisayarınıza indirdiğiniz bu yedeği phpMyAdmin üst menüde bulunan “içe Aktar” sekmesine giderek geri yükleyebilirsiniz.
WordPress Kontrol Panelinden Verileri Dışa Aktararak Yedekleme
Tüm site içeriğini yedeklemenin bir diğer yolu da Wp panelden verilerinizi dışa aktarmaktır. Farklı bir WordPress kurulumu için oldukça kullanışlı ve basit bir yöntemdir.
Not- Bu yöntem sadece sitenizin içeriğini yedekler; dosyalarınızı ve veritabanınızı yedeklemez. Bunu sadece alternatif bir yöntem olarak değerlendirin.
Web sitenizi/bloğunuzu, güncellenme durumuna göre; mesela, günlük olarak içerik giriyorsanız (bir ya da birden fazla), gün aşırı yedek almanız faydalı olur. Bununla birlikte haftada bir WordPress bloğunuzu yedeklemeniz gayet idealdir.
WordPress yedek alma işlemini asla ertelemeyin. Sadece birkaç dakika ayırarak sitenizin yedeğini almak, herhangi bir olumsuz durumda emeğinizi kurtarmanın tek yoludur. Bu yazıda “WordPress site yedeği nasıl alınır” sorusunu yanıtladık. Faydalı olacağını umuyoruz. Ayrıca WordPress Güvenlik Önlemleri /Web Site Güvenliği başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Yedekleme islemini ihmal edenlerden biri de benim. Bir duzene sokmam gerektigini acı bir sekilde tecrube etmeden anlayamayacagim galiba. En iyisi otomatik yontemlerden birini eklemek. Benim gibi usengecler icin tek cozum
Teşekkürler. Güzel ve faydalı içerik.