WordPress Site/Blog Açtıktan Sonra Yapılması Gerekenler
“WordPress ile bir blog açma veya web site kurma işleminden hemen sonra neler yapılmalı” sorusuyla sık sık karşılaşıyoruz. Bu yazımızda web siteniz ya da bloğunuz için WordPress kurduktan sonra işleri kolaylaştırmak ve daha düzenli hale getirmek için hemen ilgilenilmesi gereken bazı detaylara değineceğiz…
İşte WordPress site / blog açtıktan sonra yapılması gerekenler listesi:
# WordPress Kurulumu Sonrası Yapılması Gerekenler: Genel Ayarlar
Site Başlığını, Açıklamasını, Zaman Dilimini ve e-posta Adresini Değiştirin
WordPress site / blog açtıktan sonra yapılması gerekenler listemizin ilk sırasında başlık-açıklama-zaman dilimi gibi ayarları yapılandırmak bulunuyor. Bunu yapmak için WordPress yönetim paneli Ayarlar»Genel sekmesine gidin ve gerekli yerleri düzenleyin.
Site başlığı site URL’siyle aynı olmak zorunda değil. Başlığı kısa ve anlamlı 1-2 kelime olarak belirleyebilirsiniz. Site açıklaması (ya da sloganı) için de, sitenizin ne hakkında olduğunu belirten kısa bir açıklama kullanın. Bunu, site başlığını tamamlayan bir slogan olarak düşünebilirsiniz.
Son olarak yine aynı sayfada bulunan e-posta adresi bölümünde bloğunuz için kullanmak istediğiniz e-posta adresini belirleyebilirsiniz. Burada herhangi bir e-posta adresi kullanabilirsiniz. Ancak, kullanacağınız adres web sitenizin iletişim adresi olacağından, burada kurumsal bir adres kullanmanızı öneririz (info@wpekran.com gibi).
Kendi alan adınızı içeren bir e-posta adresiniz yoksa “Ücretsiz Kurumsal Mail Nasıl Alınır?” başlıklı yazımızdan faydalanarak özel bir mail adresi alabilirsiniz.
# Varsayılan İçeriği ve Eklentiyi Silin
WordPress, ‘Hello Word’ ve ‘Sample Page’ gibi bazı varsayılan içeriklerle ve ‘Hello Dolly’ eklentisiyle birlikte gelir. Wp Blog açtıktan sonra yapılması gerekenlerden biri de bu örnek sayfaları ve eklentiyi mutlaka kaldırmak olmalı.
Bunu yapmak için de önce Yazılar »Tüm Yazılar sayfasına gidip ‘Hello Word’ yazısını çöp kutusuna gönderin. Ardından Sayfalar»Tüm Sayfalar‘a gidin ve ‘Sample Page’i silin. Bunu yaptıktan sonra Yorumlar sayfasına gidin ve varsayılan yorumu silin. Son olarak Eklentiler»Yüklü Eklentiler‘e gidin ve ‘Hello Dolly’ eklentisini silin.
# Permalink (Kalıcı Bağlantı) Yapınızı Değiştirin
WordPress sitelerindeki en önemli unsurlardan biri kalıcı bağlantılardır. Varsayılan olarak belirlenen kalıcı bağlantılar alaniniz.com/?p=123
şeklinde optimize edilmemiş bir yapıdadır. Böyle bir url kullanmak hem kullanıcı dostu olmaz hem de arama motorlarının hoşuna gitmez. Dolayısıyla SEO’nuz olumsuz etkilenir.
Bunu düzeltmek için Ayarlar »Kalıcı Bağlantılar‘a gidin ve sitenize en uygun yapıyı seçin. Sunulan seçeneklerden hiçbirini beğenmezseniz, kendi yapınızı da oluşturabilirsiniz. Ancak, genel olarak en SEO dostu kalıcı bağlantı site url’nizi ve yazı başlığınızı içeren url’dir. Aşağıdaki görselde olduğu gibi.
Bununla birlikte, siteniz zamana duyarlı haberler yayınlıyorsa, tarih içeren bir kalıcı bağlantı yapısı seçebilirsiniz.
# Tartışma Ayarlarınızı Yapılandırın (Yorumlar)
WordPress blog-site açtıktan sonra yapılması gerekenler listemizdeki bir diğer adım yorum ayarlarını yapılandırmak olacak.
Yorumlar çoğu blogda önemli bir rol oynar. Peki siz ziyaretçilerinizin yazılarınıza yorum yapmasını ister misiniz? Yorum yapanların isim ve e-posta doldurmalarını, yorum yapmak için kayıt olmalarını ve oturum açmalarını ister misiniz? Sitenizdeki her yeni yorumu manuel mi yoksa otomatik olarak mı onaylamak istersiniz?
Tüm bu seçenekler ve daha fazlasını ayarlamak için Ayarlar »Tartışma
bölümüne gitmeniz ve dilediğiniz ayarı yapmanız yeterli olacaktır.
Ayrıca aşağıdaki kılavuzları izleyerek yorum formunuz için farklı yapılandırmaları da değerlendirebilirsiniz:
# Tarih ve Saat Ayarlarını Düzenleyin
- WordPress Kontrol Panelinize gidin.
- Ayarlar’a gidin (sol kenar çubuğu menüsünde)
- Genel’i tıklayın
- Saat dilimini seçin – örneğin UTC+3 ya da İstanbul
- Tarih formatı – ör. 24 Mart 2019, 24/03/2019 vb.
- Saat formatı – örneğin 12:30
- Son olarak “Değişiklikleri Kaydet”e tıklayın.
# Dil Tercihini Ayarlayın
WordPress’i kurarken dil seçimi yapmadıysanız, WP yönetim panelinden bunu yapabilirsiniz:
- Ayarlar>Genel’e gidin.
- Site Dili bölümünü bulana kadar ekranı aşağı kaydırın.
- Açılır menüyü tıklayın ve istediğiniz dili seçin.
- Değişiklikleri Kaydet’e tıklayın.
# Temanızı Kurun ve Etkinleştirin
WordPress’te blog açtıktan sonra yapılması gerekenler arasında bir sonraki adım, WordPress temanızı kurmaktır. Çoğu WordPress teması farklı özellikler ve özelleştirme seçeneklerine sahiptir.
WordPress ücretsiz tema dizininden sitenize uygun bir tema seçebilir ya da harici bir tema yükleyebilirsiniz. Aşağıdaki kılavuzları takip ederek tema seçimi, tema yükleme ve tema özelleştirme işlemlerini sırasıyla yapabilirsiniz:
- WordPress Tema Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- WordPress Tema Yükleme İşlemi İçin 3 Basit Yöntem
- WordPress Tema Düzenleme ve Özelleştirme
- WordPress Yazı Tipi Değiştirme
- Warez Tema ve Eklentiler Neden Kullanılmamalı?
Ayrıca, olası güvenlik risklerini önlemek için kullanmadığınız temaları mutlaka kaldırmanızı öneririz.
# Kategori Ekleyin ve Varsayılan Kategoriyi Değiştirin
WordPress kurduktan sonra yapılması gerekenler listemizin bir diğer önemli adımı kategori oluşturmaktır. WordPress gönderilerinin en az bir kategori altında dosyalanması gerekir. Varsayılan olarak WordPress ‘Uncategorized‘i kullanır. Blog yazılarınız için herhangi bir kategori belirlemediğinizde otomatik olarak bu varsayılan kategoriye eklenir.
Varsayılan kategoriyi değiştirmek için Yazılar »Kategoriler
bölümüne gidin ve ‘Uncategorized’ seçeneğinin üzerine gelip ‘Düzenle’ye tıklayarak bu adı dilediğiniz bir adla değiştirin (Genel vb. gibi olabilir). Kısa ad kısmını da değiştirmeyi unutmayın! Bunun yerine dilerseniz yeni bir varsayılan kategori de oluşturabilir, ayrıca sitenizde işleyeceğiniz konular için de ayrı ayrı kategoriler ekleyebilirsiniz.
Görseldeki yolu izleyerek ihtiyaç duyduğunuz kadar kategori oluşturabilirsiniz.
Bu işlemin ardından, Ayarlar»Yazma
sayfasına gidin. Burada varsayılan kategori seçeneğini göreceksiniz. Daha önce oluşturduğunuz yeni kategoriyi buradan varsayılan olarak değiştirebilirsiniz.
WordPress kendi özel menülerinizi oluşturmanıza ve bunları dilediğiniz yere yerleştirmenize imkan sunar.
Bunun için Görünüm »Menüler
bölümüne gidin, menülerinizi oluşturun ve bu menüleri sitenizde farklı konumlara ekleyin.
Menü alanı şunları yapmanıza olanak tanır:
- Menü öğelerini sürükle bırak yöntemiyle sıralayabilir ve yeniden adlandırabilirsiniz.
- Özel bağlantılar, gönderiler ve kategoriler oluşturabilirsiniz.
- Alt menüler oluşturabilirsiniz.
- Menüleri farklı konumlara ekleyebilir, menü öğelerini özelleştirebilirsiniz.
Yapmanız gereken ise şunlardır:
- Önce menü ismi girin ve Menü Oluştur‘a tıklayın.
- Yan panelden, yeni oluşturduğunuz menüye eklemek istediğinizi öğeyi seçip “Menüye Ekle” butonuna tıklayın (örneğin, sayfalar bölümünden hakkımızda, iletişim gibi sayfaları seçip menüye ekleyin. Sayfaların sağda sıralandığını göreceksiniz.)
- Sayfanın altından menü konumunu işaretleyip kaydedin.
- Aynı şekilde kategoriler için de farklı bir menü oluşturun.
# Kullanıcı Profilinizi Tamamlayın
WordPress kurulumundan sonra yapılması gereken bir diğer işlem profil sayfanızı düzenlemektir. WordPress yönetim paneli Kullanıcılar»Profil
bölümünden biyografinizi, sosyal medya hesaplarınızı, başkaları tarafından görülecek adınızı, iletişim bilgilerinizi ve diğer bazı detayları ekleyebilirsiniz.
Sitenizin çok yeni olduğunu ve yorum bölümünüze hiçbir spam saldırısı olmayacağını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz! Er ya da geç mutlaka spam yorumlara maruz kalacaksınız. Spam yorumlar, arama sıralamanızı ve web sitenizin itibarını olumsuz etkileyebilir. Bu durum gerçekleşmeden önce, ‘Eklentiler‘ bölümünden Akismet‘i etkinleştirmenizi öneririz.
Akismet bir WordPress anti-spam eklentisidir ve her WordPress web sitesine önceden yüklenmiş olarak gelen eklentilerdendir.
# HTTPS / SSL’yi etkinleştirin
WordPress blog açtıktan sonra yapılması gerenler listesindeki en önemli adımlardan bir diğeri de SSL sertifikası kullanmaktır.
Her web sitesi, https: //’yi etkinleştirmek için bir SSL sertifikası kullanmalıdır. Bu, tüm parolaların, kullanıcı verilerinin, ödeme ayrıntılarının, form gönderimlerinin vs. şifrelenmesini sağlar. Ayrıca, Google’ın arama sonuçlarında web sitenizi cezalandırmasını ve kullanıcıları web sitenizle ilgili uyarmasını engeller. WordPress artık tüm siteler için HTTPS önermektedir.
Birçok hosting firması, hizmetlerine ücretsiz SSL’yi de dahil etmiştir. Bu durum blog sahiplerini büyük bir yükten ve ekstra masraftan kurtarıyor. Siz de hosting firmanızla iletişime geçerek ücretsiz SSL sertifikası sunup sunmadıklarını sorabilir, sunuyorlarsa bunu sizin için aktif konuma getirmelerini isteyebilirsiniz.
# Bir SEO Eklentisi Kurun
WordPress site ve blog açtıktan sonra yapılması gerekenler listemizdeki bir diğer önemli adım da iyi bir SEO eklentisi kurmaktır.
Arama motorları, çoğu web sitesi için önemli bir trafik kaynağıdır. SEO eklentileri, bloğunuzu arama motorlarına uygun hale getirir ve WordPress sitelerinin SEO’sunu iyileştirir. Kullanabileceğiniz en iyi 3 SEO eklentisi şunlardır:
- RankMath SEO (Rank Math SEO Ayarları/Tam Kurulum Kılavuzu için tıklayın)
- Yoast SEO
- All in One SEO Pack
Eklenti yüklemeyi henüz bilmiyorsanız, “WordPress Eklenti Yükleme (En Basit 3 Yöntem” başlıklı kılavuzumuza bakabilirsiniz.
# İletişim Formu Ekleyin
WordPress blog açtıktan sonra yapılması gerekenler listemizin bir diğer adımı iletişim sayfası oluşturmaktır. Her web sitesinin bir iletişim formuna ihtiyacı vardır. Bu form, web site ziyaretçilerinizin sizinle hızlı bir şekilde iletişim kurmasını sağlar.
Önerebileceğimiz en iyi iletişim formu eklentisi WPForms‘tur. Bu eklenti ile istediğiniz türden iletişim formları oluşturabilir ve özelleştirebilirsiniz. Kurulumu ve kullanımı oldukça basittir.
Ayrıca okuyun- WordPress Siteye İletişim Formu Ekleme
İletişim sayfasıyla birlikte, hemen hemen her sitenin sahip olması gereken bazı temel sayfalar vardır:
- Ana Sayfa
- Hakkında sayfası
- Gizlilik Politikası ve Kullanım Koşulları gibi yasal sayfalar
- SSS sayfası (sitenizin formatına uygunsa)
Sayfalarınızı oluşturmak için WordPress kontrol paneli Sayfalar>Yeni Ekle yolunu izleyin ve sayfalarınızı oluşturup yayınlayın.
Özel bir ana sayfa kullanmak isterseniz, sayfalar bölümünden Ana Sayfanızı yapılandırın ve WP kontrol paneli Ayarlar>Okuma bölümüne gidin, Sabit Sayfa seçeneğini işaretleyin ve Ana Sayfa kısmından ilgili sayfayı seçip kaydedin.
# Kenar Çubuğundaki Varsayılan Widget’ları Değiştirin
Varsayılan olarak, WordPress ana kenar çubuğuna bazı widget’lar yerleştirir: Arama, Arşivler, Son Yorumlar, Son Gönderiler ve Kategoriler gibi…
Görünüm»Bileşenler
sekmesine gidin ve buradan kenar çubuğuna ve alt bilgiye eklemek istediğiniz widget’ları seçin. Kullanmak istemediklerinizi de kaldırın.
Ayrıca okuyun- WordPress Bileşenleri Eski Haline Getirme: Widget Block Editörü Devre Dışı Bırakma
# Gravatarınızı Yükleyin
Gravatar, kullanıcıların web sitesinde profil resimleriyle aynı fotoğrafı kullanmalarına olanak tanıyan bir profil resmi barındırma hizmetidir. Gravatlar sizi web’de takip eder ve bir WordPress sitesine yorum yazdığınızda veya e-posta hesabınızla bir WordPress sitesine kaydolduğunuzda otomatik olarak görünür.
Gravatarınızı oluşturmak için gravatar.com‘a gidin ve bir avatar yükleyerek e-postanızla ilişkilendirin.
Temaya bağlı olarak, yazdığınız bir yayında, yaptığınız bir yorumda veya yanıtladığınız bir forum konusunda yazar bilgilerinizin yanında Gravatarınız görüntülenebilir.
# Favicon ve Logo Yükleyin
Favicon ve Site Simgesi, tarayıcıda web sitenizin başlığının yanında görünen küçük resimdir. Kullanıcılarınızın web sitenizi tanımlamasına yardımcı olur ve marka bilinirliğini artırır. Bu nedenle WordPress blog açtıktan sonra yapılması gerekenler listemizde bulunması bir zorunluluktur!
WordPress 4.3’ten bu yana, WordPress panosundan bir favicon eklenebiliyor. Bunu yapmak için WordPress yönetim panelinden Görünüm »Özelleştir» Sitesi Kimliği sekmesine gidin. Buraya en az 512×512 piksel boyutlarında bir görüntü ekleyin ve kaydedin.
Aynı şekilde, Özelleştir bölümünden Logo ekleme kısmını bulun ve seçtiğiniz bir logoyu yükleyip kaydedin.
# Önbellek (Cache) Eklentisi Yükleyin
Bir web sitesi sahibi olarak, web sitenizin hızlı olduğundan ve yüksek trafik altında bile iyi performans gösterdiğinden emin olmanız gerekir. Aşırı yükleme süreleri trafiğinizi sınırlayabilir ve kötü SEO ile sonuçlanabilir. Ayrıca Google arama sıralamanızı aşağı çekebilir. Bu noktada, ücretsiz veya düşük maliyetli bir önbellek eklentisi sunucu yükünü azaltıp sayfa yükleme hızını artırarak bu sorunu çözüme kavuşturabilir.
İşte kullanabileceğiniz en iyi cache eklentileri:
- WP Rocket
- W3 Süper Cache
- WP Fastest Cache
- LiteSpeed Cache
Ayrıca okuyun- En İyi 10 WordPress Cache Eklentisi (Önbellek Eklentileri)
# Sitenizi Google’a Kaydedin
Google’ın bloğunuzu arama motoruna hızlıca eklemesi için Search Consol kaydı yapmanız gerekir. Öncelikle bir Google hesabınız olmalı. Henüz bir Google hesabınız yoksa buradan açabilirsiniz.
Hesabınızı oluşturduktan sonra Search Consol sayfasına giriş yapın ve Şimdi Başla butonuna tıklayın. Buradan alan adı eklemeniz istenecek.
Görseldeki gibi URL ön eki kısmına site url’nizi ekleyin ve Devam‘a tıklayın. Açılan sayfada “web sitenize bir html dosyası yükleyin“bölümüne geçin ve Html Etiketi‘ne tıklayın. Açılır menüde meta name olarak başlayan kodun tamamını kopyalayın.
Html etiketini kopyaladıktan sonra WordPress panelinize gelin ve sol taraftan Görünüm>Tema Düzenleyici’ye geçin. Tema düzenleyicinin sağ panelinde header.php‘yi bulun ve tıklayın. Açılan sayfada <head> etiketinin hemen altına kopyaladığınız kodu ekleyin ve “Dosyayı Güncelle” butonuna tıklayın.
Alternatif olarak, RankMath>Genel Ayarlar>Web yöneticisi araçları‘na gidip aldığınız kodu Google Arama Konsolu kutucuğuna yapıştırıp sayfayı kaydedin. Böylece tema kodlarına girmeden doğrulama kodunu eklemiş olursunuz. Daha sonra Search Console sayfasına dönün ve “Doğrula” düğmesine tıklayın. İşlemi doğru yaptıysanız onay kutusu görünecek. Buradan Mülke Git’e tıklayın.
Son olarak site haritası göndermeniz gerekecek. RankMath SEO eklentisi ve diğer Seo eklentileri ile kolayca site haritası oluşturabilirsiniz. Sonrasında ise yapmanız gereken tek şey, Search Consol yan panelden Site haritaları kısmına gitmek ve Site Haritası Ekleyin bölümüne sitemap_index.xml
yazıp göndermek. Böylece bloğunuzu Google’a kaydetmiş oldunuz.
Daha fazla detay ve alternatif mi istiyorsunuz? İşte kapsamlı bir kılavuz: Google Search Console Site Ekleme ve Doğrulama
# Sitenize Google Analytics Kodu Ekleyin
Google Analytics, web sitenizin ziyaretçileri hakkında her türlü bilgiyi izleyen ücretsiz bir hizmettir. Yapmanız gereken şey, önce bir Analytics hesabı oluşturmak ve verilen kodu sitenize eklemektir.
Detaylar için “WordPress Google Analytics Kodu Ekleme” başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
# Dizine Eklemenin Açık Olduğundan Emin Olun
WordPress site / blog açtıktan sonra yapılması gerekenler listesindeki en önemli şeylerden bir diğeri ise, web sitenizin arama motorlarına açık olmasına yani Google’ın sitenizi dizine eklemesine izin vermektir.
Web site kurma ve yapılandırma süreci tamamlandıktan sonra dizine eklemeyi açık konuma getirmelisiniz. Aksi takdirde arama motorları sitenizi bulamaz ve dizine ekleyemez! WordPress bunu kurulum sırasında doğru bir şekilde ayarlasa da, her ihtimale karşı kontrol etmekte fayda var.
WordPress kontrol panelinden Ayarlar»Okuma bölümüne gidin ve “Arama Motoru Görünürlüğü“nü bulun. “Arama motorlarının bu siteyi dizine eklemesini engelleyin” etiketli onay kutusunun işaretlenmemiş olduğundan emin olun. Eğer kutucukta işaret varsa bu işareti kaldırın (siteniz henüz hazır değilse işaretli tutmaya devam edin ve hazır olduktan sonra tekrar buraya uğrayıp işareti kaldırın).
# Yedek Almayı Öğrenin
Bir sorun yaşamanız durumunda web sitenizi kolayca kurtarabileceğinizden emin olmanın tek yolu yedek almaktır.
Bazı WordPress barındırma şirketleri, barındırma planlarıyla sınırlı yedekleme hizmeti sunsa da bunun garantisi yoktur ve web sitenizi yedeklemek sizin sorumluluğunuzdadır.
Neyse ki, otomatik olarak yedeklemeler oluşturmak için kullanabileceğiniz yedekleme eklentileri mevcut. Bunla birlikte manuel yedeklemeler de yapabilirsiniz. Konuyla ilgili detaylara “En İyi Yedekleme Eklentileri ve Manuel Yedekleme Yöntemleri” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
# Sitenize Ping Listesi Ekleyin
SEO amaçları için bir ping listesine sahip olmak faydalı olur. WordPress’in ping listesinde yalnızca bir varsayılan öğe mevcut olsa da çok daha fazlasını ekleyebilirsiniz:
- WordPress Kontrol Paneli Ayarlar>Yazma yolunu izleyin.
- “Servisleri Güncelle” bölümünü görene kadar ekranı aşağı kaydırın.
- Buradaki kutucuğa ping hizmetleri listenizi ekleyin.
- Değişiklikleri Kaydet’e tıklayın.
# WordPress Site Güvenliğini Sağlayın
Web sitenizi güvende tutmak için mutlaka güvenlik önlemleri almanız gerekir. Güçlü şifreler oluşturmak, wp yönetim alanını korumak, önemli dosyaların görüntülenmesini engellemek, tüm dosyaları güncel tutmak ve daha bir çok güvenlik önleminden bahsediyoruz. Tüm bunlar ve daha fazlası için aşağıdaki kılavuzlarımıza bakarak gerekli tedbirleri alabilirsiniz:
# Blog İçeriği Ekleyin
WordPress Panonuzdan “Yazılar>Yeni Ekle” bölümüne geçin. Blog Başlığı ekleyin ve yazınızı yazmaya başlayın. Yazınız bittikten sonra sağ panelden bu yazı için bir kategori belirleyin. Son olarak yazınızın SEO kontrollerini SEO eklentinizin ekranından kontrol edin. (Ayrıca okuyun- SEO Nedir? Sık Sorulan Sorular).
Tüm kontrollerinizi yaptıktan sonra Yayımla butonuna tıklayın ve ilk yazınızı paylaşın.
# Sosyal Medya Hesapları Oluşturun
Web siteniz/bloğunuz için sosyal medya hesapları oluşturun (Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Youtube, Pinterest vb.). Aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda sosyal medya platformu var. Karar vermeden önce hedef kitlenizin hangi platformları kullandığını araştırın.
# WordPress iste/blog açtıktan sonra yapılması gerekenler: Web Sitenize Trafik Çekin
Trafik, her web sitesinin can damarıdır ve onsuz web siteniz değersiz olacaktır. Web sitenize/Blogunuza trafik çekmenin çeşitli yolları vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Konuk yazarlık: Popüler bir blogda konuk yazar olarak içerik paylaşarak sitenize geri bağlantı ekleyebilirsiniz. Böylece kullanıcıların dikkatini çekebilir ve bağlantıya tıklayıp sitenizi ziyaret edebilirler.
- E-posta erişimi: Niş çevrelerinizdeki blog yazarlarının bir listesini oluşturun. Blog yazarlarına ulaşmak ve sitenize bir geri bağlantı sağlamalarını istemek için bir e-posta sosyal yardım kampanyası başlatın. Doğru stratejiler ile bu taktik, geri bağlantılar oluşturmada ve trafik çekmede etkilidir.
- Arama motoru optimizasyonu (SEO): SEO, blog yayınlarınızın arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasını sağlayarak web sitenizin trafiğini artırmanıza olanak tanır. Site içi ve site dışı SEO taktikleri ile sitenize daha hedefli organik trafik çekebilirsiniz.
- Sosyal medya : Okuyucularınızı blog yazılarınızı sosyal medyada paylaşmaya teşvik edin. Bu, sosyal medya kullanıcılarını sitenize çekmenize yardımcı olabilir. Ayrıca aile ve arkadaşlarınızdan da içeriklerinizi paylaşmalarını isteyebilirsiniz.
“WordPress blog açtıktan sonra yapılması gerekenler” başlıklı yazımızı faydalı bulduysanız sosyal medya hesaplarınızda paylaşmayı unutmayın! Aklınıza takılanları ve düşüncelerinizi de yorumlar bölümünden bize iletebilirsiniz.
Benim için yapılması en zor şey bloguma trafik çekmek. Bu liste harika ve tüm önemli noktalara değiniyor. Teşekkürler.