FTC: Web sitemiz ziyaretçi desteklidir; İçeriklerde bulunan bağlantılar aracılığıyla ürün/hizmet satın aldığınızda komisyon kazanabiliriz. Komisyonlar editoryal değerlendirmelerimizi etkilemez.

Addon Domain Nedir, Nasıl Oluşturulur?

cPanel’in “Ek Alan Adları”, “Eklenti Etki Alanları” ya da “Addon Domains” olarak adlandırılan faydalı bir işlevi vardır. Bu işlev, farklı kök dizinlere sahip tek bir barındırma hesabında yapılandırılmış birden çok alan adı kullanabilmenizi sağlar. Dolayısıyla bu, tek bir cPanel hesabı tarafından yönetilen farklı alan adlarına sahip bağımsız web sitelerine sahip olabileceğiniz anlamına gelir.

Aşağıda, Addon Domain nedir sorusunun cevabını biraz daha detaylandırıp, ardından cPanel’de Addon Domain oluşturma / ekleme işleminin nasıl yapılacağını açıklayacağız.

Addon Domain (Eklenti Etki Alanı) Nedir?

Addon Domain, birincil alan adı altında barındırılan ayrı bir alan adıdır ve birincil alan adı gibi tam işlevselliğe sahiptir. Eklenti Etki Alanları’nın kendi cPanel’i yoktur; ancak yine de e-posta hesapları, yönlendirmeler, subdomainler vb. oluşturabilirsiniz.

Addon Domain oluşturmanın ana avantajlarından biri, birden fazla alan adı için farklı hesaplar satın alma masrafından kurtulmak ve birden fazla alanı tek bir hesapta yönetebilmektir. Bununla birlikte genel olarak Addon Domain avantajları şunlardır:

  • Ekonomiktir: Aynı barındırma hesabı altında birden çok farklı web sitesini barındırabilirsiniz.
  • Tüm web siteleriniz aynı kontrol panelinden (cPanel) yönetilir.
  • Addon domain, web site ziyaretçilerinize bağımsız bir web sitesi olarak görünür.
  • Her eklenti etki alanı, ana hesabın dosyalarına erişimi sınırlamak için kendi FTP hesabını kullanabilir.
  • Her eklenti alanının kendi e-posta adresleri olabilir.

Avantajları ile birlikte bazı dezavantajları da var;

  • Eklenti etki alanının kontrol paneline (cPanel) ve ana alanın kontrol paneline erişim paylaşılır, böylece eklenti alanının cPanel’ine erişimi olan kullanıcılar ana hesaptaki dosyaları ve parametreleri değiştirebilir. Bu nedenle, erişimi başka kişilerle paylaşmanız önerilmez.
  • Addon domain ile oluşturulan web sitesinin kendi özel IP adresi olmaz. Bu nedenle, SSL sertifikaları veya artırılmış güvenlik gerektiren e-ticaret web siteleri için önerilmezler.
  • Kaynaklar paylaşıldığından, eklenti etki alanlarından birindeki yüksek düzeyde kaynak kullanımı, aynı paylaşılan hesaptaki diğer tüm etki alanlarını etkileyebilir.
  • Addon domainler, ana alanınızla aynı oturum açma bilgilerini paylaşır ve farklı hesaplarla aynı yalıtım teknolojisinden yararlanmaz. Bu nedenle, ayrı web barındırma hesaplarına kıyasla, aynı hesaptaki güvenliği ihlal edilmiş bir web uygulamasının neden olduğu çapraz bulaşmaya karşı daha savunmasızdır. Web siteniz için güvenlik ve esneklik önemliyse (örneğin, kredi kartı bilgilerinin kullanıldığı bir e-ticaret sitesi) ayrı bir web barındırma hesabı öneririz.

Peki addon domain nasıl oluşturulur? Aşağıdaki kılavuzu takip ederek bu işlemi kolaylıkla yapabilirsiniz.

cPanel Addon Domain (Eklenti Etki Alanı) Ekleme

cPanel ile addon domain oluşturmak gayet kolaydır ve sadece birkaç dakikanızı alır. Birden fazla web site için cPanel addon domain ekleme işlemini yapmaya karar verirseniz aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

1. Öncelikle web barındırma sağlayıcılarınız tarafından verilen erişimle cPanel’e giriş yapın. Ardından, Etki Alanları(Domains) bölümünün altındaki Eklenti Etki Alanları (Addon Domains) simgesine tıklayın.

cPanel Addon Domains

2. Bir sonraki sayfada, Addon domain olarak eklemek istediğiniz alan adını New Domain Name kısmına girin. Alt alan (Subdomain) ve Belge kökü, alan adını girdikten sonra otomatik olarak doldurulacaktır. Belge kökü, dosyaların saklanacağı dizindir ve varsayılan dizin public_html olacaktır.

cPanel Addons Domain Oluşturma

3. Addon Domain için bir FTP hesabı istiyorsanız, “Bu Eklenti Etki Alanı ile ilişkili bir FTP hesabı oluştur” seçeneğini etkinleştirin. Bir FTP hesabı için kullanıcı adını ve şifreyi girip Etki alanı ekle‘ye tıklayın.

Addon Domain FTP Hesabı Oluşturma

4. Sistem etki alanını başarıyla oluşturduysa bir onay mesajı göreceksiniz. Etki alanı için oluşturulan klasörü görmek için Dosya Yöneticisi (File Manager) bağlantısına tıklayın.

Addon Domain Oluşturma Başarı Mesajı

cPanel Addon Domain oluşturma işlemi bu kadar!

NOT: Bir addon domain (eklenti etki alanı) oluşturulurken, cPanel sistemi bir alt etki alanı da (subdomain) oluşturur. Örneğin, birincil alanınız example.com ise ve abc.com’u bir eklenti alanı olarak oluşturursanız, abcd123.example.com başlıklı bir alt alan olacaktır. Bu alt etki alanının içeriğini silmeyin veya değiştirmeyin; oluşturduğunuz addon domainin düzgün çalışması için gereklidir.

Addon domain için bir WordPress sitesi oluşturmak için WordPress kurulum kılavuzumuzdaki işlemleri uygulayabilir ya da Web Sitesi Nasıl Kurulur? başlıklı içeriğimizden faydalanabilirsiniz.

Addon Domain Belge Kökünü Değiştirme

Bir eklenti etki alanını yanlış bir klasöre yönlendirdiyseniz veya bu alanın dosyalarını nereden çekmesini istediğiniz konusunda fikrinizi değiştirirseniz, aşağıdaki adımları takip ederek bunu cPanel’de kolayca değiştirebilirsiniz:

  • cPanel‘de Addon Domains‘e tıklayın.
  • Değiştirmek istediğiniz alanın yanındaki Belge Kökü sütununun yanında bulunan kurşun kalem simgesini çift tıklayın.
  • Alan adının dosyalarını çekmesini istediğiniz yeni klasörü yazın ve  Değiştir‘e tıklayın.
  • Şimdi cPanel’de belge kökünü güncellediğini söyleyen bir açılır pencere görmelisiniz, buradan Tamam’a tıklayın.

Eklenti Etki Alanı Oluşturulamıyor Sorunu

Addon Domain oluştururken herhangi bir sorunla karşılaşıyorsanız, bunun nedeni aşağıdakilerden biri olabilir:

  • cPanel Hesabınızda Addon Domain Kullanılabilirliği olduğundan emin olun. Eğer kullanılabilirlik sorunu yoksa cPanel kontrol panelinizin sağ tarafında Addon gibi bir seçenek görmelisiniz.
  • %100 disk kullanımını kullanıp kullanmadığınızı veya bir Eklenti Etki Alanı oluşturmak için hala yeterli alanınız olup olmadığını kontrol edin. Disk alanınız %95’ten fazlaysa, Eklenti Etki Alanı eklerken sorunla karşılaşabilirsiniz.
  • Addon Domain oluştururken ayrılmış alan adlarını kullanmadığınızdan emin olun.
  • Sorunun kaynağını bulamadıysanız ya da nasıl çözebileceğinizden emin değilseniz barındırıcınızla iletişime geçip destek talep edebilirsiniz.

Bir Addon Domain Nasıl Silinir?

Bir eklenti alanını kaldırmak nispeten basittir ve bunu cPanel üzerinden yapabilirsiniz. Sadece aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli:

  1. cPanel’de Addon Domains simgesine tıklayın.
  2. Şimdi sayfayı aşağı kaydırın ve eklenti alan adlarının listesini bulun.
  3. Kaldırmak istediğiniz eklenti atki alanının yanındaki Kaldır‘a tıklayın. Böylece silme işlemi tamamlanmış olur. Kalıntıları temizlemek için de Dosya Yöneticisi’ni kontrol edin. Siline addon domaine ait bir dosya görürseniz bunu da silin.
  4. Ardından cPanel e-posta hesapları bölümüne gidin. Burada silmiş olduğunuz alana ait e-posta adresi varsa kaldırın.
  5. Son olarak cPanel Etki Alanları (Domains) bölümünden Zone Editor’e tıklayın. Buradaki mevcut alan adının karşısındaki Yönet butonuna tıklayın. Kayıtların içinde, silmiş olduğunuz alan adına ait bir kayıt görürseniz silin.

Eklenti etki alanı yani Addon Domain oluşturma, ekleme, yönetme, silme vb. işlemler genel olarak bu şekilde. Barındırma hesabınıza bağlı olarak cPanel hesabınıza birden fazla addon domain ekleyip kullanabilir ve dolayısıyla birden fazla web sitesini aynı hesapta barındırabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu