Hosting Nedir ve Web Hosting Türleri Nelerdir?
Web hosting, site performansı, kullanılabilirlik, hız, erişilebilirlik vb. durumların işleyişinde kilit rol oynar. Projenizin boyutuna ve ihtiyaçlarına bağlı olarak seçebileceğiniz farklı hosting türleri vardır. Web siteniz için hangi seçeneğin en iyisi olduğunu anlamak için de mevcut tüm hosting çeşitleri hakkında bilgi edinmeniz önemlidir.
Web Hosting Nedir, Ne İşe Yarar?
Web Hosting, şahıslara ve organizasyonların web site projelerini kesintisiz olarak (7/24) internet üzerinde yayınlanmasına imkan sunan bir web sitesi barındırma ve yayınlama hizmetidir.
Diğer deyişle web hosting, internette bir web sitesini barındırmak için alan kiralama veya satın alma işlemidir. Web sitelerinin HTML, CSS ve resimler gibi içeriklerinin online olarak görüntülenebilmesi için bir sunucuda barındırılmaları gerekir.
Peki sunucu tam olarak nedir? Sunucu, internet kullanıcılarını her bölgeden sitenize bağlayan bir ana bilgisayardır. Web hosting sağlayıcıları, siteleri barındıracak sunucu, bağlantı ve gerekli tüm hizmetlere sahiptirler.
İnternet üzerinde kesintisiz yayınlanan bir web siteniz olmasını istiyorsanız, işinin ehli ve sizi yarı yolda bırakmayacak güvenilir bir web hosting seçmeniz son derece önemlidir. Bugün piyasada çeşitli hosting hizmetleri sunan çok fazla hosting firması mevcut. Seçeceğiniz plan, projenizin büyüklüğüne ve gerekli hizmetler için ne kadar bütçe ayırabileceğinize bağlı olarak değişiklik gösterecektir.
En Uygun Hosting Türleri Neye Göre Seçilir?
Seçtiğiniz hosting türleri, web sitenizin performansı, güvenliği, ölçeklenebilirliği ve yönetim düzeyi gibi öğeleri etkiler. Projenizin amacına, hedefine ve aldığınız/alacağınız trafik miktarına bağlı olarak en doğru kararı vermek gerekir.
Örneğin, aylık 5-6 bin ziyaretçisi olan küçük bir kişisel blog ile ayda 300 bin ziyaretçisi olan büyük bir e-ticaret sitesinin farklı hosting gereksinimleri vardır. Elbette, farklı hosting seçeneklerinin farklı fiyat çizelgeleri olduğunu da tekrar belirtmiş olalım. Dolayısıyla, seçiminizi yaparken bütçenizi de düşünerek hareket etmeniz önemlidir.
Bu süreçte asla acele etmeyin, çünkü yanlış web hosting çeşitleri ile işe başlamak, daha işin başındayken sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Tam da bu noktada, farklı türdeki web hosting hizmetlerinin nasıl çalıştığını ve kimler için hangisinin en uygun olduğunu açıklayan bu kılavuzu oluşturduk.
Uygun web hosting seçeneğini belirledikten sonra, en iyi hosting sağlayıcılarını inceleyebilir ve ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir plan seçebilirsiniz.
Web Hosting Türleri
Aşağıda, farklı hosting türleri ve özelliklerine kısaca değindik. Böylece web siteniz için hangisinin daha iyi olacağı konusunda fikir edinmiş olursunuz.
1. Paylaşımlı (Shared) Hosting
Paylaşımlı hosting, en yaygın web hosting türüdür ve giriş seviyesi kullanıcılar, küçük ve orta ölçekli işletmeler için en uygun hosting türüdür. Bu hosting ile web siteniz diğer birçok web sitesiyle aynı sunucuda depolanır. Paylaşımlı denmesinin nedeni de budur.
Paylaşımlı hostingin en büyük avantajı diğerlerine göre çok daha uygun maliyetli olmasıdır. Bir diğer öne çıkan avantajı da, sunucunuzun önceden yapılandırılmış olması, iyi organize edilmiş olması, kolay kullanımı ve tüm bakım ve güvenlik güncellemelerinin hostinginiz tarafından yapılmasıdır.
Paylaşılan hosting planları genellikle web sitesi oluşturucular, WordPress barındırma, ücretsiz alan adı, ücretsiz SSL ve müşterilere e-posta gönderme özelliği gibi birçok yararlı araç içerir.
Bununla birlikte, paylaşılan hostingin bazı dezavantajları da vardır: Kısıtlı programlama dillerini destekler; Bant genişliği sınırları vardır ve belirli bir trafik eşiğini aştığınızda daha fazla ödeme yapmanız gerekir; Genellikle sınırlı depolama alanı vardır ve ekstra depolama alanı için ekstra ücret ödemeniz gerekir; Diğer web sitelerindeki trafik artışları daha çok kaynak kullanımı anlamına gelir ve bu da sizin sitenizi olumsuz etkileyebilir (nadiren.)
Paylaşılan hosting planları, büyük miktarda web trafiği almayan web sitesi sahipleri için idealdir.
2. VPS Hosting (Sanal Sunucu)
Bu hosting türünde sunucular tek bir fiziksel sunucuyu paylaşır, ancak ayrı sunucular gibi davranarak işleri kolaylaştırır. VPS barındırma planı, paylaşılan barındırma ile özel bir sunucu arasındaki orta yoldur. Daha fazla kontrole ihtiyaç duyan ancak özel bir sunucuya ihtiyaç duymayan web sitesi sahipleri için idealdir.
VPS barındırmayı çok katlı bir binada daire kiralamak olarak düşünebilirsiniz. Bu dairede dilediğiniz her şeyi yapma özgürlüğünüz olur. Bir VPS ile her tür yazılımı çalıştırabilir ve ihtiyacınız olan herhangi bir programlama dilini kullanabilirsiniz. Ayrıca, depolama ve bant genişliği konusunda daha yüksek sınırlar elde edersiniz. Yani daha fazla web site trafiğini barındırabilirsiniz.
Genel olarak, VPS sunucu, özel barındırma isteyen ancak gerekli teknik bilgiye sahip olmayan web sitesi sahipleri tarafından tercih edilebilir. VPS barındırma, özel barındırma denetimiyle paylaşılan barındırmanın maliyet avantajlarını sunar. Gelişmiş kullanıcılar ve belirli yazılım ve paket kurulumları isteyenler için en iyi seçimdir.
3. Özel (Dedicated) Server
Özel barındırma, web sitesi sahiplerine, sitelerinin depolandığı sunucu üzerinde tam kontrol izni verir. Bu hosting türü ile tam kök ve yönetici erişimine sahip olursunuz, böylece güvenlikten çalıştırdığınız işletim sistemine kadar her şeyi kontrol edebilirsiniz. Yani sınırsız özelleştirme, sınırsız kaynak ve tam kontrol hakları elde edersiniz. Bununla birlikte, iyi bir teknik bilgiye sahip olmanızı gerektirir.
Dedicated server ile aklınıza gelebilecek her türden siteler oluşturabilir, her şeyi barındırabilirsiniz; kurumsal siteler, online oyun siteleri, online mağazalar, online kumar siteleri, film izleme siteleri, büyük projeler geliştirmek isteyenler gibi yüksek kaynak gerektiren her türden siteler…
Ancak, tüm bu kontrolün elbette yüksek bir bedeli var. Özel sunucular en pahalı web hosting türlerindendir. Yeterli teknik deneyimi olmayan yeni başlayanlar için uygun bir seçenek olmayabilir.
4. Bulut (Cloud) Hosting
Bir ağ üzerinden çalışan ve şirketlerin bilgi işlem kaynağını bir yardımcı program gibi tüketmesini sağlayan bir hosting türüdür. Daha iyi performans ve güvenlik sağlamak için web sitenizi birbirine bağlı birden çok sunucuya yaymayı içerir. Tek bir sunucunun disk alanına güvenmek yerine, gücünü birkaç kaynaktan alarak hiçbir zaman kesinti yaşamamanızı sağlar.
Bulut tabanlı hosting çeşitleri, artan trafiğe uyum sağlamak için kaynakların anında sağlanmasına olanak tanır. Trafikte bir artış olduğunda, iyi bir web site performansı sağlamak için daha fazla kaynak ekleyebilirsiniz. Bununla birlikte, trafik düştüğünde, ölçeği küçültebilir ve daha az aylık fatura ödeyebilirsiniz.
En iyi yanı, bir yönetici paneli aracılığıyla bulut barındırma hizmetinizi gerçek zamanlı olarak optimize edebilmenizdir. Kaynakların kullanılabilir hale gelmesi için bekleme süresi yoktur; ölçekleme anında gerçekleşir.
Sunucunuzun yapılandırmasıyla uğraşmayı seviyorsanız ve yüksek derecede ölçeklenebilirlik istiyorsanız, Cloud hosting türleri ile devam edebilirsiniz.
5. Bayi (Reseller) Hosting
Reseller hosting, çeşitli paylaşılan planları satmanıza olanak tanıyan bir hosting türüdür. Bayi planlarında, faturalandırma, depolama, RAM vb. paylaşılan hesaplarınız üzerinde kontrol sahibi olmanıza yardımcı olan bir kontrol paneli bulunur.
Bu tür web barındırma temel amacı kar etmektir. Bu nedenle, planları başkalarına satmak için pazarlama becerilerine ihtiyacınız var. Ayrıca müşterilerinize benzersiz bir hizmet sunmanız gerektiği için çok fazla teknik yeterlilik gerektirir.
Web hosting gibi hizmetler satan bir web sitesi kurmak istiyorsanız bu planı değerlendirebilirsiniz.
6. Yönetilen WordPress Hosting
WordPress hosting, özellikle WordPress’te site kurmak isteyenler için oluşturulmuş ve optimize edilmiş bir web hosting türüdür. Yani WP platformunda oluşturulan sitelerin özel ihtiyaçlarına uyacak şekilde yapılandırılmıştır.
Yönetilen WordPress hosting, daha iyi web site güvenliği, sunucu önbelleği, daha iyi yükleme hızı, tek tıkla kurulum, otomatik güncelleme, otomatik yedekleme, etkin bir hazırlama ortamı ve özel müşteri desteği gibi kullanışlı ekstra avantajlar sağlar. Diğer paylaşımlı hosting türlerine kıyasla genellikle fiyatı biraz daha yüksektir.
7. Self Servis Web Hosting
Diğer kişilere veya şirketlere güvenmek yerine kendi sunucunuzu çalıştırıp yönetmeye self servis web hosting denir.
Bu tür web hostingde kontrol tamamen sizdedir ve tüm sorumluluğu da üstlenmeniz gerekir. Yani bu, sunucunun donanımını, yazılımını, sunucuyu barındıracağı yeri, havalandırmayı, soğutmayı, güvenliği ve sunucunun bakımını sağlamanız gerektiği anlamına gelir. Bu hosting türü diğer tüm hosting planlarının en esneğidir, Ancak yönetimi için teknik becerilere ve kaynaklara sahip olmanız gerekir.
Yeni başlayanlar için bu gibi hosting türlerini önermiyoruz. Ancak, yeterli uzmanlığa sahipseniz, gerçekten benzersiz bir web deneyimi oluşturmak için self servis hosting hizmetini kullanabilirsiniz.
8. Kolokasyon (Colocated) Web Hosting
Kolokasyon, bireylerin ve şirketlerin sunucuları ve donanımları için alan kiraladığı bir veri merkezi tesisini ifade eder. Kişinin kendi özel sunucusu için bir veri merkezinde yer kiraladığı hosting seçeneğidir. Kolokasyon, kullanıcılara donanım kiralamak yerine, kullanıcıların o donanıma sahip olmasına izin verir.
Kolokasyon web hosting türünü kullanmanın bazı avantajları şunlardır; uzman desteği, düşük maliyet ve ölçeklenebilirlik kolaylığı, çoğu ortak yerleşim ana bilgisayarı, tam zamanlı erişime izin veren 7/24 hizmetler.
Orta ve büyük trafikli bir web sitesi işletiyorsanız ve beraberindeki maliyetlerden tasarruf etmek istiyorsanız, bu hosting türü siteniz için ideal bir seçenek olabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
- Web Hosting Nedir?
Web hosting, web sitelerini çalışır durumda tutan bir veri depolama hizmetidir. Çevrimiçi olan her web sitesinin bir ana bilgisayar sunucusu vardır ve hemen hemen hepsi bu depolamayı yönetmek için bir web hosting hizmeti kullanır. Yine de tüm web barındırıcıları aynı kalite düzeyini sağlamaz. Çalışma süresi, veri hızı ve aktarım miktarı, bir ana bilgisayarın başarısının en iyi ölçütleridir.
Daha yüksek miktarlarda, daha hızlı veri aktarımı için genellikle daha fazla ödeme yapmanız gerekir. Çoğu web barındırıcısı, küçük ve orta ölçekli işletmeler veya bireyler için iyi hız, sınırsız bant genişliği ve disk alanı sunar.
- Hangi hosting türü en iyisidir ve hangisini seçmeliyim?
Her şey sitenizin ihtiyaçlarına bağlı olduğundan evrensel olarak bir “en iyi” yoktur. Birçok kişi, kararlarını yalnızca her ay aldıkları ziyaretçi sayısına dayandırmaya eğilimlidir, ancak bir barındırma hizmeti seçiminde kilit rol oynayan çok sayıda faktör vardır.
Diyelim ki, yoğun kaynak gerektirmeyen statik bir web siteniz olacaksa Paylaşılan web hosting tercih edebilirsiniz. Ancak yoğun trafiği olan web siteleri söz konusu olduğunda, Dedicated veya VPS hosting türleri önerilir. Bununla birlikte, sadece WordPress sitesi açmak istiyorsanız, yönetilen WordPress hosting seçebilirsiniz.
Sahip olabileceğiniz belirli gereksinimleri (örneğin, kullanmanız gerekebilecek yazılımlar, yönetim erişimi vb.) hakkında düşünmeniz ve nihai bir karar vermeden önce tüm seçenekleri gözden geçirmeniz gerekir. Hiçbir şeyden emin değilseniz, seçtiğiniz barındırma şirketinin müşteri destek departmanına başvurmanız ve her bir barındırma planıyla elde edeceğiniz özellikler hakkında bilgi almanız daha iyi olur.
- Web hosting ve WordPress hosting arasındaki fark nedir?
Web hosting, genel olarak İnternet’teki her türlü web sitesi için barındırma hizmeti anlamına gelir. WordPress hosting, özellikle WordPress odaklı web siteleri içindir.
- Paylaşılan hosting ve VPS arasındaki farklar nelerdir?
Paylaşımlı ve VPS hosting’in ortak bir yanı vardır – bir sunucu bölümlere ayrılır ve birden çok kullanıcı arasında bölünür. Temel fark, VPS kullanıcılarının, paylaşılan bir makinedeki istemcilere kıyasla çok daha az olmasıdır. Böylece her bir kullanıcı için daha fazla kaynak sağlanabilir.
VPS kullanıcıları, komşu hesapların diğer projelere zarar veremeyeceği şekilde izole edilir, daha ölçeklenebilirdir ve daha fazla kontrol ve özelleştirme seçeneği sunar. Yine de, paylaşılan ortam genellikle çok daha ucuzdur ve çoğunlukla bu tür hizmet tercih edilir.
- Bant genişliği nedir?
Bant genişliği, web hostingin temel unsurlarından biridir. Bir ağ bağlantısının maksimum veri aktarım hızını temsil eder. Barındırıcınız ne kadar fazla bant genişliğine izin verirse, web siteniz o kadar fazla trafik işleyebilir.
Bant genişliği sınırı aşıldığında, sayfalar yüklenirken donmaya başlar ve site saatlerce kilitlenebilir. Başka bir deyişle, site performansı düşmeden bir noktada web sitenizi ziyaret edebilecek trafik miktarı, bant genişliği sınırlamalarınızla doğrudan ilişkilidir.
Bant genişliği kısıtlamaları bir web sitesinin ilerlemesi üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir, bu nedenle web trafiğini artırmadan önce sitenizde yeterli miktarda bant genişliğine sahip olduğunuzdan emin olun. Bazı şirketler bu kaynağa sınır koyarken, en iyi hosting sağlayıcılarının çoğu sınırsız veya ölçülmemiş bant genişliği sunmayı tercih eder.
- Bant genişliği nasıl ölçülür?
Bant genişliği, herhangi bir belirli zaman diliminde aktarılan veri miktarının basit bir ölçümüdür. Bant genişliğinin sınırlamalarını ve nasıl ölçüldüğünü anlamak için veri aktarımının nasıl çalıştığını anlamak gerekir.
Yaklaşık 5 MB veri tüketen bir dosya web sunucusundan bir noktada ziyaretçinin bilgisayarına aktarılırsa, o anda 5 MB bant genişliği kullanılıyor demektir. Ancak 3 kişi aynı anda 5MB’lık dosyayı indirirse 15MB’lık veri aktarılıyor demektir. Hosting hesabınız yalnızca 10MB bant genişliğine izin veriyorsa, o anda bant genişliği sınırlamaları aşılacağı için ziyaretçilerden birinin beklemesi gerekir.
Web hosting planları genellikle yaklaşık 100 MB bant genişliği sınırlarıyla başlar. Bunu bir perspektife oturtmak gerekirse, bu barındırma planının kaynaklarını tüketmek için tam olarak aynı anda 2.5 Mb/sn hızında büyük bir dosya indiren sadece 40 kişi gerekir.
Hosting şirketleri, bant genişliğini ölçerek web sunucularını doğru ve etkili bir şekilde kontrol edebilir ve sorunsuz çalışmasını sağlayabilir. Sınırlara ulaşıldıktan sonra sunucu kaynaklarının devredilme şekli, web hosting türüne bağlıdır. Örneğin, VPS sunucuda, hosting sağlayıcısı bir sunucu ağından kaynakları çeker ve fazla bant genişliği için web yöneticisinden ücret alır. Bant genişliği sınırını aştığınızı fark ediyorsanız başka bir web hosting planına geçmeniz gerekebilir.
- Disk alanı nedir?
Disk alanı, bir kullanıcının herhangi bir zamanda dosya depolaması için kullanılabilen toplam alanı ifade eder. Dosyalar HTML, resim, video vb. gibi her türden olabilir. Toplam dosya boyutu disk alanını aşamaz. Ne kadar disk alanına ihtiyacınız olduğu, sitenizde ne tür medya ve etkileşimler barındıracağınıza bağlı olarak değişir. Eposta hesabınızın depolama alanı da disk alanı olarak sayılır, bu nedenle hesapta kalacak büyük dosyalarınız varsa, bu disk alanı ihtiyaçlarınızı artıracaktır.
- Disk alanı sınırlamaları sitemi nasıl etkiler?
Disk alanı sınırlamaları, sitelerinizin ne kadar içerik barındırabileceğini etkilediği için son derece önemlidir. Örneğin, binlerce dosya içeren büyük bir web siteniz varsa, çok fazla disk alanı tüketiyor olabilirsiniz. Disk alanınız tükenirse sitenizi güncelleyemezsiniz ve site performansınız düşer.
Bir web sunucusunun disk alanı bittiğinde, o sunucuda barındırılan tüm siteler sorun yaşamaya başlar. Yeni disk alanı sağlanana kadar sitelere yeni içerik eklenemez. Bu süreci kolaylaştırmak için web yöneticisinin ya yeni içeriğe yer açmak amacıyla sitedeki eski gönderileri silmeye başlaması ya da plan yükseltilmesi gerekir. Çoğu web hosting firması, disk alanı sınırına yaklaşıldığında e-posta yoluyla uyarı gönderir.
- Sunucu çalışma süresi ne anlama geliyor?
Sunucu çalışma süresi, bir web sunucusunun tamamen işlevsel ve çevrimiçi olduğu süreyi tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bir sunucu çöktüğünde veya çevrimdışı olduğunda, üzerinde barındırılan tüm web siteleri de sorun giderilene kadar ulaşılamaz hale gelir. Bu nedenle, sunucu çalışma süresi, bir web hosting sağlayıcısının güvenilirliğinin ve tutarlılığının doğrudan göstergesidir.
- Özel bir e-posta hesabı (xxx@sitem.com gibi) almak için ne yapmalıyım?
Bir web hosting planı satın aldığınızda, o plan için geçerli belirli sayıda özel e-posta hesabı barındırmanıza izin verilir. Bu e-posta hesapları, web hosting hesabınızın kontrol panelinden yönetilir ve bu kontrol paneli aracılığıyla e-posta hesapları oluşturabilirsiniz.
- FTP nedir?
FTP (Dosya Aktarım Protokolü) istemcisi, bilgisayarınızın sabit diskini web sunucunuza bağlayan basit bir programdır. Bu programlar genellikle web sunucusundan kullanıcının bilgisayarına büyük miktarda veri yüklemek veya indirmek için kullanılır. FileZilla ve CuteFTP gibi FTP istemcileri, web’deki en popüler FTP istemcilerinden bazılarıdır.
- DNS nedir?
DNS, özellikle alan adı sistemine bağlanmak için kullanılan web sunucularıdır. Web sitelerinin IP adreslerini bir tarayıcının adres çubuğuna yazılabilecek adlara dönüştürür. DNS, sunucudan site ziyaretçilerine ve web sunucularına bilgi iletmek için özel ağ yazılımı kullanır.