Yasaklı Sitelere Giriş İçin 12 Farklı Yol
Yasaklı sitelere giriş yapmak istiyor fakat bazı kısıtlamalarla mı karşılaşıyorsunuz? Bu yazıda bilgisayardan ve telefondan yasaklı sitelere nasıl girilir, bunun için kullanılabilecek programlar ve yöntemler nelerdir gibi soruları yanıtladık…
Yasaklı Sitelere Giriş Yöntemleri
Yasaklı sitelere giriş yapmak için tercih edebileceğiniz çeşitli yöntemler bulunur. Bunlardan bazıları; VPN kullanımı, web proxy siteleri, Tor Browser, DNS ayarlarını değiştirme, IP kullanma, Google Translate, RSS kullanma, mobil sürümü tercih etme, Yandex ve çeşitli VPN uygulamalarının kullanımıdır. Ayrıca, bilgisayarlarda ve mobil cihazlarda kullanılabilecek birçok program, uygulama ve servis mevcuttur. Bu yöntemlerin kullanımıyla erişimi engellenen siteleri açmanız mümkündür.
Peki yasaklı sitelere giriş engeli nasıl kaldırılır?
1. VPN ile erişim engeli kaldırma
Yasaklı sitelere nasıl girilir diye merak edenler için elbette ilk öneri VPN kullanımı yönünde olacaktır. VPN kullanmak kısıtlamaları aşmanın en güvenli yollarından biridir. En iyi VPN sağlayıcılarının çoğu farklı platformlar için uygulamalar sunar. Örneğin en iyi vpn servislerinden olan ProtonVPN, NordVPN ve Surfshark VPN gibi hizmetler Windows, Linux, Android, Mac, iOS ve daha fazlası için yerel uygulamalara sahiptir. Böylece hangi cihaz ve işletim sistemini kullanırsanız kullanın, erişim engeli olan sitelere dilediğiniz zaman erişmeniz mümkün hale gelir.
2. VPN’siz yasaklı sitelere girme
VPN kurmadan yasaklı sitelere giriş işlemi için kendi içerisinde vpn barındıran opera browser kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için opera tarayıcısını bilgisayarınıza indirip kurulumunu tamamlayın. Ardından, tarayıcının üst kısmındaki VPN seçeneğine tıklayın. “VPN Bağlantısı Kesildi” ibaresinin sol kısmında bulunan alanı aktifleştirin. Ayrıca, aşağıdaki diğer yöntemleri inceleyerek uygun olanları deneyip VPN olmadan yasaklı sitelere giriş yapabilirsiniz.
3. Web proxy siteleri (yasaklı sitelere giriş sitesi)
Engelli sitelere hızlı erişim için bir diğer yol ücretsiz bir proxy kullanmaktır. croxyproxy.com ya da proxysite.com gibi siteler herhangi bir yasaklı site programı indirmeden direkt olarak istediğiniz siteyi açmanıza olanak tanır. Yasaklı sitelere giriş tuneli olarak da ifade edilen bu web proxy siteleri, VPN kullanmadan yasaklı siteye giriş yapmak isteyenler için iyi bir çözüm olabilir.
Web proxy, IP adresinizi gizleyerek konumunuzu gizlemeye yardımcı olur. Ancak trafiğinizi şifrelemez. Şifreleme olmaması, proxy’lerin VPN’ler kadar güvenli olmadığı anlamına gelir; iş ve okul ağlarındaki engelleri aşmak için iyi bir seçenektir ancak anonimlik gerektiren tarama için uygun olmayabilir.
4. Tor Browser kullanma
Tor Browser, çevrimiçi sansüre yanıt olarak oluşturulmuş ücretsiz bir açık kaynaklı internet anonimlik aracıdır. Verilerinizi bir gönüllü sunucu ağı üzerinden gönderir, IP’nizi hedef sunucudan ve hedef sunucu IP’sini internet servis sağlayıcınızdan gizler.
Yapmanız gereken ise şu; Tor’u indirin ve normal tarayıcınız olarak kullanın. Ancak Tor kullanımdayken bağlantı hızınızın düşebileceğini ve bazı web sitelerinin hala engellenebileceğini unutmayın.
📌 MEB interneti ile yasaklı sitelere giriş için de Tor Browser kullanabilirsiniz. Diğer yöntemlere göre daha iyi sonuç alabilirsiniz. Ancak her site için işe yaramayabileceğini de eklemiş olalım. Özellikle yasak siteler konusunda sıkı tedbirler söz konusu!
5. VPN veya proxy tarayıcı eklentisi kullanma
Youtube, Twitter veya Amazon gibi dinamik bir sitenin engellemesini kaldırmanız gerekiyorsa, web sitesi tabanlı bir proxy yeterli olmayabilir. Bunun yerine Google Chrome, Edge veya Firefox için tarayıcı uzantısı biçiminde bir proxy yüklemeyi deneyebilirsiniz. Çoğu büyük markalı VPN, tercih ettiğiniz tarayıcıyla kullanabileceğiniz eklentiler/uzantılar sunar. Ayrıca Chrome web mağazasında ücretsiz olarak kullanabileceğiniz birçok eklenti bulabilirsiniz.
6. DNS ayarlarını değiştirme
Bazı İnternet Servis Sağlayıcıları, +18 vb. web sitelerine erişimi engellemek için kendi DNS’lerini kullanır. Bilgisayarınızın DNS ayarlarını değiştirerek yasaklı sitelere giriş yapmayı deneyebilirsiniz.
Windows bilgisayardan dns ayarları değiştirerek yasaklı site erişmek için;
- “Win + I” tuşlarına birlikte tıklayıp Windows ayarlar penceresini açın.
- Buradan “Ağ ve İnternet” seçeneğine tıklayın.
- Wi-Fi ve LAN Bağlantınızı seçin ve ardından ‘Özellikler’i tıklayın
- TCP/IPv4 özelliklerini açın
- ‘Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan’ı seçin
- “Tercih edilen DNS sunucusu”na ‘8.8.8.8’ yazın
- “Alternatif DNS sunucusu”na tekrar ‘8.8.4.4’ yazın
- Değişiklikleri gerçekleştirmek için ‘Tamam’ı tıklayın.
Dns değiştirmeden kısıtlı sitelere giriş yapmak istiyorsanız diğer seçenekleri deneyin.
7. Alan adı yerine IP kullanarak engelli siteye girme
Giriş engeli olan sitelere erişmek için deneyebileceğiniz bir diğer yol da IP kullanmaktır. Yasaklı siteye giriş yapmak için tarayıcıya sitenin alan adı yerine IP adresini yazarak arama yapmayı deneyebilirsiniz. +18 sitelere neden giremiyorum sorusuna cevap arayanlar için bu işlem hızlı bir çözüm olabilir.
8. Google Translate ile Yasaklı Sitelere Giriş
Google yasaklı sitelere giriş yöntemi her zaman işe yaramayabilir, ancak yine de diğer yöntemlere basit bir alternatiftir. Denemekten zarar gelmez. Yapmanız gereken ise şu:
- https://translate.google.com/ adresine gidin.
- Ziyaret etmek istediğiniz Web sitesinin adresini soldaki kutucuğa yazın.
- Sağ kısımdan web sitesinin orijinal dilinden farklı bir dil seçin.
- En sağdaki kutuda göreceğiniz site bağlantısına tıklayın. (Web sitesi hızlı yüklenmezse, sayfanın sol tarafında bulunan “… sitesine Git” bağlantısını tıklayın.
- İstendiğinde Çevir butonuna tıklayın.
Tamamen ücretsiz ve kullanımı kolay olan bu yöntemin veri şifreleme özelliği bulunmuyor, ayrıca bu yöntemle sadece bilgisayardan yasaklı sitelere giriş işlemi uygulanabilir. Yine farklı cihazlarda deneme yapabilirsiniz.
9. RSS ile yasaklı site içeriğini görüntüleme
RSS, engellenen sitelerden içerik almanıza yardımcı olabilecek benzersiz bir çözümdür. Bu yöntem her site için işe yaramayabilir, ancak ziyaret etmek istediğiniz site RSS sağlıyorsa abone olabilir, içeriği düzenli olarak e-postanıza göndermesini sağlayabilir ve gelen her türlü içeriği basit bir metin biçiminde görüntüleyerek inceleyebilirsiniz.
10. Mobil sürüm kullanma
Telefonda erişim engeli kaldırma söz konusu olduğunda, çoğu engelleme hizmeti, sitelerin mobil sürümlerini hesaba katmaz. Bu nedenle, hem Android hem de iPhone telefondan erişim engeli olan sitelere ulaşmak için ilgili sitenin mobil sürümüne geçip engelin kalkıp kalkmadığını kontrol edebilirsiniz.
Facebook gibi çoğu web sitesinin url’sindeki www’dan sonra “m” yazarak ziyaret edilebilecek mobil sürüm seçenekleri vardır. Örneğin, tarayıcınızda “https://www.m.facebook.com/” adresine giderek Facebook’un mobil sürümüne erişirsiniz. Eğer masaüstü sürümüne yönlendiriliyorsanız, web tarayıcınızı küçültüp siteyi telefon ekranı boyutunda küçük bir pencerede görüntülemeyi deneyin.
11. Yandex ile yasaklı sitelere girme
Yandex kullanıcıları da VPN kullanımı ile yasaklı sitelere erişim sağlayabilir. Ancak VPN tercih etmeyenler proxyium.com sitesi üzerinden bağlanmak istedikleri siteyi ekleyip erişim sağlayabilirler. Yapılması gereken tek şey, “proxyium.com” sitesine gitmek ve belirtilen kutucuğa ilgili web sitesinin url’sini girip “Go” düğmesine tıklamak.
12. Yasaklı Sitelere Giriş Programları / Uygulamaları / Servisleri
💥 iPhone-ios, android gibi akıllı telefonlar tercih edilebilecek uygulamalar:
- ProtonVPN
- Hideman VPN
- Betternet VPN
- Melon VPN
💥 Ücretsiz Chrome Vpn eklentileri:
- DotVPN
- Zenmate
- Hotspot Shield VPN
- Touch Vpn
💥 Bilgisayardan yasaklı sitelere nasıl girilir diyorsanız, indirip kullanabileceğiniz ücretsiz bazı servisler şunlardır:
- Tor Browser
- Hide My IP
- Opera Tarayıcısı
💥 Proxy servisleri:
- CroxyProxy
- Windscribe
- Whoer Web Proxy
- Hide.me
- TunnelBear
💥 En iyi ve güvenli ücretli VPN servisleri ise şunlardır:
- NordVPN
- Surfshark VPN
- ExpressVPN
- AirVPN
- VyprVPN
Sansür uygulaması dünyanın birçok yerinde uygulanan bir durumdur ve evet, bu durum sadece dikta ile yönetilen ülkelerde değil, aynı zamanda gelişmiş ülkelerde de yaygındır. Peki bazı siteler neden yasaklanır? Bunun başlıca nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bazı hükümetler, vatandaşların siyasi ve/veya ekonomik nedenlerle bazı ülkelerdeki kaynaklara erişmesini istemez.
- Bazı işletmeler, çalışanların işe konsantre olmalarını sağlamak için İnternet kullanımını kısıtlar.
- Bazı resmi kurumlar ve özellikle MEB okulları (meb internetiyle) bazı sitelere girişi engeller. Bu hem güvenlik hem de eğitime konsantre olunması nedeniyle uygulanır.
- Birçok hizmet, belirli ülkelerde içeriklerine erişimi kısıtlamak için coğrafi engelleme araçlarını kullanır.
- Bazı yaş grupları için erişimi sınırlayan ebeveyn kontrol hizmetleri vardır. Bu şekilde ebeveyneler çocuklarını yasaklı siteler (uygunsuz siteler) gibi zararlı durumlardan uzak tutmaya çalışabilir.
Bu yazıda hem telefondan hem de bilgisayardan yasaklı sitelere giriş yapmak için kullanılabilecek yöntemler, programlar, uygulamalar, eklentiler vb. için faydalanabileceğiniz kaynakları listelik. Artık “yasaklı sitelere nasıl girilir” sorusunun yanıtını biliyorsunuz. Şimdi yapmanız gereken şey bu tür yöntemleri dikkatli kullanmak!