FTC: Web sitemiz ziyaretçi desteklidir; İçeriklerde bulunan bağlantılar aracılığıyla ürün/hizmet satın aldığınızda komisyon kazanabiliriz. Komisyonlar editoryal değerlendirmelerimizi etkilemez.

Wp Fastest Cache Ayarları (Tam Kurulum Kılavuzu)

Wp Fastest Cache hem önbelleğe alma hem de web site optimizasyonu için kullanılabilecek en iyi eklentilerden biridir. Eklentinin hem ücretsiz hem de premium sürümü mevcut. Bu yazıda, Wp Fastest Cache premium ayarları ve freemium ayarlarını detaylı olarak aktaracağız.

Site açılış hızı arama motoru sıralamanızı etkileyen en önemli faktörlerden biridir (Google yavaş açılan siteleri sevmez!) Bununla birlikte hızlı açılan bir sitenin geliri de olumlu yönde etkilenir. Web site hızını artırmak için önbellekleme son derece önemlidir ve bu işi kolaylıkla yapmanızı sağlayacak çok çeşitli önbellek eklentileri vardır. Bunlardan biri de Wp Fastest Cache eklentisidir. Eklenti sayesinde Gtmetrix ve Pagespeed gibi test araçlarında iyi skorlar görebilirsiniz.

Wp Fastest Cache Eklentisi Nedir?

Wp Fastest Cache kurulumu ve ayarlarına geçmeden önce, eklenti hakkında bazı bilgiler aktaralım.

WP Fastest Cache, sade ara yüzü ve kullanım kolaylığı ile bilinen bir WordPress önbellek ve bir tür web performans eklentisidir. WP Fastest Cache, önbellek konusunda oldukça iyi bir algoritmaya sahip, WP Rocket ve W3 Total Cache eklentilerinden sonra en çok tercih edilen cache eklentisidir. 1 milyondan fazla etkin kurulum ve bol 5 yıldızlı değerlendirmeler almıştır.

WP Fastest Cache Derecelendirme

WordPress sitenizde önbelleği etkinleştirmek ve sitenizin yükleme hızını artırmak için, bu eklenti kesinlikle harika bir çözüm olabilir. 

Not: Herhangi bir problem yaşamanız durumunda eklentinin destek forumu üzerinden sorunu bildirip çözüm önerisi talep edebilirsiniz. Pro sürüm satın aldıysanız eklenti geliştiricisiyle direkt mail üzerinden (fastestcache@gmail.com) iletişime geçerek hızlı dönüş ve çözüm odaklı destek alabilirsiniz.

WP Fastest Cache ayarlarını yapılandırdıktan sonra oldukça iyi yükleme süreleri elde etmek mümkün. Ayrıca, hızı ve genel performansı daha da artırmak için StackPath ve Cloudflare gibi CDN ekleme seçeneklerini de yapılandırabilirsiniz.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, Wp Fastest Cache hem ücretli hem de ücretsiz sürüm sunuyor. Ücretsiz sürüm sınırlı özelliklere sahip olsa da, önemli temel öğelere sahip. Elbette eklentinin tüm önemli özelliklerinden faydalanmak için WP Fastest Cache Premium‘u tercih edebilirsiniz.

WP Fastest Cache’in ücretli sürümü bir lisanslama modeli içerir. Her lisans tek bir web sitesi için kullanılabilir. Aboneliğe dayalı birçok hizmetten farklı olarak, eklentiyi kullanmak için yalnızca tek seferlik ücret ödersiniz.

Wp Fastest Cache Premium fiyatı, alacağınız lisans sayısına bağlı olarak farklılık gösterir:

  • Bronz Paket: $49.99 – 1 site lisansı
  • Silver Paket: $125 – 3 site lisansı
  • Gold Paket: $175 – 5 site lisansı

WP Fastest Cache premium sürümü satın almak isterseniz, önce ücretsiz sürümü indirip yüklemeniz gerekir, ardından eklenti içinden yükseltme yapabilirsiniz. Wp Fastest Cache ayarları bölümünde buna tekrar değineceğiz.

ÖzelliklerWP Fastest Cache
Premium
WP Fastest Cache
Free
Desktop Cache
Mobile Cache
Widget Cache
Minify HTML
Minify HTML Plus
Minify CSS
Minify CSS Plus
Combine CSS
Minify JS
Combine JS
Combine JS Plus
Render Blocking JS
GZIP
Browser Caching
Image Optimization
Convert WebP
Cache Statistics
Delete Cache Logs
Database Cleanup
Google Fonts Async
Lazy Load
Wp Fastest Cache Premium ve Freemium Sürümler

Wp Fastest Cache Ayarları

WP Fastest Cache ayarları ve yapılandırması gayet kolaydır ve herkes bu eklentiyi rahatlıkla çok hızlı bir şekilde kurabilir.

Başlamadan önce sitenizde yüklü başka bir cache eklentisi olmadığından emin olun. Eğer herhangi bir cache eklentiniz varsa eklentiyi doğru şekilde kaldırın ve silin. Aksi takdirde, kodlarda çakışmalar yaşanabilir. Ayrıca, eklentiyi kurmadan önce “Gtmetrix” veya “Google PageSpeed” kullanarak web sitenizi test edin. Böylece, kurulum ve ayarlardan sonra performansın nasıl etkilendiğini karşılaştırabilirsiniz.

Şimdi, WP Fastest Cache ayarları için aşağıdaki adımları izleyin:

Öncelikle, WordPress admin panelinize giriş yapın. Ardından “Eklentiler-Yeni Ekle” yolunu izleyin. Arama kutusuna “WP Fastest ” yazın ve eklenti listesinden Wp Fastest Cache eklentisini “Şimdi Kur” düğmesine tıklayıp kurun. (Ayrıca, https://wordpress.org/plugins/wp-fastest-cache/ adresinden de eklentiyi indirip manuel kurulum yapabilirsiniz.

Wp Fastest Cache Kurulum ve Aktivasyon

Kurulumun ardından eklentiyi etkinleştirmek için “Etkinleştir” düğmesine tıklamanız yeterli. Bununla birlikte WordPress yönetim panelinize Wp Fastest Cache butonu eklenmiş olacak. Bu butona tıkladığınızda ise ayarlar ve yapılandırmalar için üst kısımda 7 sekme göreceksiniz. Bu sekmelerin her birini tek tek inceleyip yapılandıracağız.

Wp Fastest Cache Seçenekler

Not: Ücretsiz sürümde bazı ayarların deaktif olduğunu göreceksiniz. Bu nedenle sadece aktif olan ayarları seçebilirsiniz. Eğer premium sürüm satın almak ve tüm özelliklerden faydalanmak isterseniz önce “Premium” sekmesine tıklayın. Buradan ücretsiz sürümü premium sürüme kolaylıkla yükseltebilirsiniz.

Wp Fastest Cache Premium

Hadi şimdi WP Fastest Cache ayarlarını yapmaya başlayalım!

Not: Ayarlara geçmeden önce sayfanın en altına inip eklenti için dil seçimini ayarlayabilirsiniz.

# Setting (Ayarlar) Sekmesi

Not: Wp Fastest Cache “Ayarlar” sekmesinin yapılandırması tüm temalarda ve web sitelerinde test edilmemiştir. Belirli sitelerin farklı bir yapılandırmaya ihtiyacı olabilir.

Eklentinin genel ayarları bu sekme altındadır. Şimdi, ayarlar sekmesindeki her seçeneği tek tek inceleyip ayarlayalım:

  • Önbellek (Cache System): Site genelinde önbelleği etkinleştirmek için önce bunu işaretleyin.
  • Bileşen önbelleği (Widget Cache): Widget’ları önbelleğe alabilen premium bir özelliktir. Ücretsiz sürüm kullanıyorsanız bu özellikten faydalanamazsınız. Premium kullanıcısıysanız bu seçeneği etkinleştirin.

Ancak, ağa özel reklamlar yayınlamak için özel kodlar kullanıyorsanız, bu seçeneği devre dışı bırakmanızda fayda var. Ya da önbelleğe dahil edilmesini istemediğiniz bileşenleri Görünüm>Bileşenler'e giderek, önbelleklenmesini istemediğiniz bileşenin altında bulunan “Don't cache this widget” seçeneğini işaretleyebilirsiniz.

Widget Cache
  • Önyükleme (Preload): Mevcut önbelleğiniz temizlendiğinde, önbellek dosyalarının otomatik olarak oluşturulması anlamına gelir. Önceden yükleme, web sitenizin ziyaretçileri için yeni önbellek dosyalarının her zaman kullanılabilir olmasını sağlar. Bu seçeneği etkinleştirdiğinizden emin olun ((Cloudflare kullanıyorsanız bunu kapalı bırakın.)

Seçeneği işaretlediğinizde bir pencere açılacak. Barındırma kaynaklarından tasarruf sağlamak için en çok ziyaret edilen öğeleri işaretleyin- Örneğin: Ana Sayfa, Yazılar, Kategoriler, Sayfalar gibi. Diğerlerini açmanız gerekiyorsa açın fakat barındırma kaynak yükünü de mutlaka kontrol edin. Ayrıca, paylaşılan web hosting kullanıyorsanız, dakika başına 4-6 sayfa önbelleklenmesi makul olur. VPS kullanıcıları daha iyi performans elde etmek için 10-12 arası ayarlanabilir.

Önyükleme Ayarları
  • Giriş Yapan Kullanıcı: Tek Yazarlı bir web siteniz varsa bunu etkinleştirin, çok yazarlı ve oturum açma özelliği aktif olan bir siteniz varsa bu özelliği devre dışı bırakın.
  • Mobil: Mobil cihazlarda masaüstünün önbelleğe alınmış bir sürümünün kötü kullanıcı deneyimine yol açabilecek şekilde görüntülenmesini önlemek için bunu etkinleştirin.
  • Mobil Tema: Bu premium bir özelliktir. Duyarlı bir temanız varsa, mobil tema için önbellek oluşturmanız gerekmez. Mobil cihazlar için özel bir tema kullanıyorsanız bunu etkinleştirin.
  • Yeni Gönderi: Yeni bir gönderi eklediğinizde web sitenizin önbellek dosyalarını silmek için bunu etkinleştirin. Açılır pencereden Tüm Önbelleği Temizle’yi seçin ve Tamam’ı tıklayın.
Wp Fastest Cache Ayarları: Yeni Yazı
  • Yazı Güncelleme: Bir gönderiyi her güncellediğinizde web sitenizin belirtilen önbellek dosyalarını silmek için bunu etkinleştirin. Gönderinin/Sayfanın Önbelleğini Temizle’yi seçin ve Tamam’ı tıklayın.
Wp Fastest Cache Ayarları:: Yazı Güncelleme
  • HTML Küçült: Web sayfanızın boyutunu küçültmek için bunu etkinleştirin. Bu ayar aynı zamanda sitenizin performansını da artıracaktır.
  • HTML Küçült Ekstra (plus): Bu ayar premium bir özelliktir ve daha güçlü bir HTML küçültme seçeneğidir.
  • CSS Küçült ve CSS Küçült Ekstra: Etkinleştirin. Sitenizin CSS dosyasını azaltır ve site performansınızı ve yükleme hızınızı iyileştirir. Bu seçenekler CSS dosyalarınızdaki beyaz boşlukları ve yorumları ortadan kaldıracak ve boyutlarını küçültecektir. Plus seçeneği yani CSS’i ekstra küçültme seçeneği ücretsiz sürümde mevcut değil.
  • CSS birleştir: Bu özellik, HTTP isteklerini azaltmak ve yükleme süresini azaltmak için tüm CSS dosyalarını tek bir dosyada birleştirir. Ancak, buna çok dikkat edin. CSS’yi birleştirmek, web sitenizin işlevini ve hatta tasarımını bozabilir. Bu özelliği kullanacaksanız, etkinleştirdikten sonra web sitenizi iyice kontrol edin. Test için normal tarayıcı penceresini değil gizli modu kullanın. Ayrıca HTTP/2 kullanıyorsanız bu ayara ihtiyacınız olmayacaktır.
  • Js Küçült (Minify JS): Js dosya boyutunu küçültür. Premium sürüm kullanıyorsanız bunu ayarı etkinleştirin.
  • JS birleştir: HTTP/2 protokolünü kullanıyorsanız bunu etkinleştirmenize gerek yok. Buradaki fikir, HTTP isteklerinin sayısını en aza indirmektir. Bu ayarı açacaksanız sitenizde bozulmalar olup olmadığını kontrol edin. Eğer bazı işlevleri bozuyorsa, bu ayarı kapatmanız daha iyi olur.
  • Js Birleştir Ekstra: Ücretsiz sürüm için mevcut değil. Bu seçenek JS dosyalarını web sitenizin altbilgi bölümünde birleştirir. Etkinleştirmek güvenlidir.
  • Gzip: Etkinleştirin. Web sayfanızı sıkıştırır ve boyutunu küçültür. (Cloudflare kullanıyorsanız bunu kapalı bırakın.) Ayrıca okuyun- Gzip Sıkıştırma Nasıl Etkinleştirilir? WordPress GZIP Sıkıştırma
  • Tarayıcı Önbellek: Etkinleştirin. Bu özellik, tarayıcıya web sitenizin önbelleğe alınmış dosyalarını saklamasını söyler, böylece her şeyi tekrar tekrar indirmek zorunda kalmaz ve tekrar eden ziyaretçiler için yükleme sürelerini azaltır.
  • Emojileri Devre Dışı Bırak: Web sitesi hızında küçük bir artış elde etmek için işaretleyin. Yeni ve modern tarayıcıların hepsinde emoji desteği var. Bunu güvenle devre dışı bırakabilirsiniz.
  • Oluşturma Engelleyici Js: Premium bir özelliktir. Oluşturmayı engelleyen JavaScript’i kaldırmaya ve sayfa yükleme süresini iyileştirmeye yardımcı olur. Bu seçeneği etkinleştirmek sitenizin işlevselliğini bozuyorsa, etkinleştirmeyin.
  • Google Fonts: Bu özellik, Google yazı tiplerini eşzamansız olarak optimize etmek için premium sınıf bir özelliktir. Ücretli sürüm kullanıyorsanız bunu etkinleştirin.
  • Lazy Load: Premium sürümde mevcut bir özelliktir. Lazy load WordPress 5.5’te yerleşik bir özellik olarak mevcuttur. Bu nedenle bu özelliğe ekstra olarak ihtiyacınız yok. WordPress’in daha eski bir sürümünü kullanıyorsanız,görünür öğeleri daha önce yüklediği için bunu etkinleştirmek yararlı olabilir.

Wp Fastest Cache ayarları sekmesiyle işiniz bittiğinde alttaki “Gönder” butonuna tıklamayı unutmayın.

# Wp Fastest Cache Ayarları: Önbellek Temizleme Sekmesi

Ücretsiz sürümde “Önbellek İstatistiklerini” edinmenize izin verilmez. Wp Fastest premium sürüm kullanıyorsanız istatistiklere de erişebilirsiniz.

Wp Fastest Cache Ayarları: Önbellek Temizleme

Önbellek dosyalarını buradan manuel olarak temizleyebilirsiniz. Tüm önbelleği silmek veya tüm önbelleği ve küçültülmüş CSS ve JS dosyalarını silmek için iki seçeneğiniz olacaktır. İkinci seçeneği yalnızca CSS dosyalarınızda değişiklik yaptığınızda kullanmalısınız. “Ayarlar” sekmesini yapılandırdıktan sonra bu bölümden önbelleği temizleyebilirsiniz.

Ayrıca, farklı koşullar altında önbelleğin otomatik olarak ne zaman temizleneceğini tanımlayabileceğiniz zaman aşımı kuralları da ekleyebilirsiniz.

# Resim Optimizasyonu Sekmesi

Bu bölüm yalnızca Premium sürümün kullanıcıları tarafından kullanılabilir. Dolayısıyla bu ayarlar yalnızca görüntüleri kayıpsız bir şekilde sıkıştıran premium eklenti kullanıcıları için geçerlidir. Bu sekmede, tüm JPG ve PNG resimlerinizin tek tıklamayla optimizasyonunu gerçekleştirebilirsiniz.

# Wp Fastest Cache Ayarları: Hariç Tut Sekmesi

Önbelleğe alınmaması gereken sayfalar için kurallar ayarlayabileceğiniz yer burasıdır. Ayrıca kullanıcı aracılarını ve tanımlama bilgilerini önbelleğe almaktan hariç tutabilirsiniz.

Örneğin, bir E-Ticaret siteniz varsa, ödeme sayfanızın önbelleğe alınmasını engellemeniz gerekebilir. Bunu bu WP Fastest Cache ayarları-Hariç Tut sayfasından kolaylıkla yapabilirsiniz.

Belirli CSS ve JS dosyalarını küçültme ve önbelleğe alma işleminden hariç tutmak istiyorsanız, bunu da bu sekmeden yapabilirsiniz. Farklı kurallar belirlemeniz gerekiyor.

# Wp Fastest Cache Ayarları: CDN Sekmesi

CDN (İçerik Dağıtım Ağı) WP web sitenizi tek bir kaynak sunucu yerine dünyadaki birden çok sunucuda barındırarak daha hızlı hale getirebilir. Coğrafi mesafeyi azaltır ve içeriğinizi hızlıca ziyaretçilere ulaştırır.

Wp Fastest Ayarları: CDN Sekmesi

Burası, farklı CDN’leri sisteminize entegre edebileceğiniz yerdir. Üç net seçenek StackPath CDN, Photon CDN ve Cloudflare CDN’dir. Bunlardan herhangi birini kullanmıyorsanız, istediğiniz herhangi bir CDN’yi entegre etmenize izin verecek dördüncü seçeneği seçebilirsiniz.

CDN entegrasyonunu nasıl yapacağınıza dair Wp Fastest Cache kılavuzları ve diğer kılavuzlar da mevcut. Kullandığınız CDN’e bağlı olarak aşağıdaki ilgili linklere tıklayıp talimatları izlemeniz yeterli. Wp Fastest Cache ile CDN entegrasyonu gayet kolay bir işlem.

#Wp Fastest Cache Ayarları: DB Sekmesi

Wp Fastest Cache Ayarları: DB Sekmesi

Premium kullanıcıysanız, burada bir veritabanı temizliği yapabilirsiniz. Çöpe atılan içeriği, çöpe atılan ve spam yorumları, geri pingleri ve geri izlemeleri, süresi dolmuş geçici olayları ve revizyonları tek tek veya toplu olarak silebilirsiniz.

Bazı WordPress kullanıcıları, temel uygulamalarını, eklentilerini ve içeriğini düzenli olarak korur ve günceller, ancak veritabanını ihmal eder. Bunu manuel olarak yapacak kadar teknik bilginiz yoksa, DB bölümü oldukça faydalı olabilir.

Optimizasyonu çalıştırmadan önce veritabanınızı yedeklemenizi tavsiye ederiz.

Bu yazıda, ideal WP Fastest Cache ayarları ve yapılandırması ile ilgili tüm detayları aktarmaya çalıştık. Umuyoruz faydalı olur.

Daha fazla kaynak:

SSS

  1. Wp Fastest Cache Ne İşe Yarar?

    Bu eklenti, önbellekleme dahil WordPress site performans optimizasyonuna yardımcı olan çeşitli ayarlar sunar. Yapılan testler, doğru ayarlarla site hızının maksimuma çıkarılabileceğini doğruluyor.

  2. WooCommerce’de WP Fastest Cache’i nasıl yapılandırırım?

    Sepet, hesap ve ödeme sayfaları WP Fastest Cache’den otomatik olarak hariç tutulur. Sepet gereci, sepeti güncellemek için PHP kullanıyorsa, woocommerce_items_in_cart çerezini hariç tutun.

  3. WP Fastest Cache tek başına yeterli mi?

    Küçük çaplı bloglar için ücretsiz sürüm yeterli olabilir. Ancak daha gelişmiş özellikler için premium sürüme yükseltmenizi ya da gelişmiş özellikler için farklı optimizasyon eklentileriyle birlikte kullanmanızı öneririz.

  4. Bu eklenti Multisite ile uyumlu mu?

    Evet, Wp Fastest Cache multisite uyumludur.

  5. Gzip kullanmalı mıyım?

    Evet, ilk sayfa yükleme sürelerini %90’a kadar iyileştirdiği için gzip’i etkinleştirmeli ve kullanmalısınız, bu da daha iyi arama motoru sıralamaları elde etmenize yardımcı olur.

  6. Wp Fastest Cache Alt Dizin kurulumu ile uyumlu mu?

    Evet, Wp Fastest Cache Alt Dizin Kurulumu ile uyumludur.

  7. Wp Fastest Cache Wordfence Security ile uyumlu mu?

    Wordfence Security ile %100 uyumlu çalışır.

  8. Wp Fastest Cache WooCommerce Temaları ile uyumlu mu?

    Evet, WooCommerce Temaları ile %100 uyumlu çalışır.

  9. E-Ticaret siteleri Wp Fastest Cache eklentisini kullanabilir mi?

    Evet, online mağazalar ve e-ticaret projeleri önbelleğe almanın avantajlarından yararlanabilir. Bazı durumlarda bazı öğelerin önbelleğe alınmaması gerektiğinden, Hariç Tutulanlar bölümüne özellikle dikkat etmeniz gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu