FTC: Web sitemiz ziyaretçi desteklidir; İçeriklerde bulunan bağlantılar aracılığıyla ürün/hizmet satın aldığınızda komisyon kazanabiliriz. Komisyonlar editoryal değerlendirmelerimizi etkilemez.

429 Too Many Requests Hatası ve Çözümü

429 Too Many Requests (Çok Fazla İstek) hatası, genellikle bir web sitesine erişmeye çalıştığınızda isteğinizin reddedilmesiyle sonuçlanan yaygın bir tarayıcı hata mesajıdır. Bu hata, sunucunun belirli bir zaman dilimi içinde izin verdiği maksimum istek sayısının aşıldığını gösterir. Bu yazıda, 429 Too Many Requests hatasının nedenlerini ve çözüm yollarını açıkladık.

429 Too Many Requests Ne Demek?

429 Too Many Requests, bir kullanıcı belirli bir zaman dilimi içinde çok fazla istek gönderdiğinde ortaya çıkan bir HTTP durum kodudur. “İstek”, kullanıcı ile sunucu arasındaki her türlü iletişimi ifade eder. Bu istek bir web sitesine göz atmak, bir sayfayı yüklemek, bir dosya veya görseli indirmek ya da sunucu yanıtını tetikleyen herhangi bir şey olabilir. 

Her web sunucusu belirli bir zaman diliminde işleyebileceği istek sayısını sınırlar. Error 429 hatasını gördüğünüzde sunucunuz mevcut isteği işleyemiyor demektir. 

Bu hata, IP adresinizin veya web sitenizin yasaklandığı anlamına gelmez; sunucu, performansını korumak ve tüm kullanıcılar arasında adil bir dağıtım sağlamak için istekleri derecelendirir ve sayısını sınırlandırır.

Tarayıcınızda, 429 hatasıyla ilgili aşağıdaki gibi farklı mesajlar görebilirsiniz:

  • “Error 429 Too Many Requests”
  • “HTTP Error 429”
  • “Too many requests. Try again later.”

429 Too Many Requests Hatasının Nedenleri

  1. İstek Sınırı Aşımı: API kullanım sınırları, sunucuların aşırı yüklenmesini önlemek için hosting sağlayıcıları tarafından belirlenir. Limiti aşarsanız web sitenizde 429 hatası görünebilir.
  2. Web Sitesi Trafiğinde Ani Artış: Sunucunuza gelen büyük miktarda trafik, 429 hatasına yol açabilir. Bu, sunucunuz çok fazla isteği karşılayacak donanıma sahip olmadığında meydana gelir.
  3. Bot Etkinliği: Botlar, tekrarlanan görevleri otomatik olarak gerçekleştiren yazılımlardır. Sitenizde belirli bir dönemde çok fazla bot isteği yapılırsa 429 hatası ortaya çıkabilir.
  4. Sunucu Kapalı Kalma Süresi: Sunucu kapalıysa veya bakımdaysa, web sitesini yüklemeye çalışırken http error 429 hatası görünebilir.
  5. Üçüncü Taraf Yazılım: Bazı WordPress eklentileri veya uzantıları, özellikle içeriği kazımak için otomatik botlar kullanıyorsa, bu durum bazen 429 Too Many Requests Hatası ile sonuçlanabilir.

429 Too Many Requests Hatası Çözümü

# Tarayıcı Önbelleğini Temizleyin

Önbelleği temizlemek, tarayıcınızda depolanan tüm geçici dosyaları siler ve tarayıcıyı sunucudan tekrar veri almaya zorlar. Bu işlem 429 Too Many Requests hatasının çözümüne direkt etki etmese de denemeye değer!

Google Chrome tarayıcı önbelleğini temizlemek için;

  • Google Chrome’u açın ve sağ üst köşedeki üç noktaya ve ardından “Ayarlar”a tıklayın.
  • “Gizlilik ve güvenlik”e gidin ve “Tarama verilerini temizle”ye tıklayın.
  • Temizlemek istediğiniz zaman aralığını ve öğeleri (Önbellek ve Çerezler) seçin ve ardından “Verileri temizle”ye tıklayın.

# WordPress Giriş URL’nizi Değiştirin

WordPress siteleri genellikle botlardan ve tarayıcılardan gelen birçok oturum açma girişimiyle karşılaşır. WordPress kullanan hemen hemen herkes, oturum açma sayfasına ulaşmak için site adresinizin sonuna wp-admin yazmanın yeterli olacağını bilir.

WordPress kullanıcısıysanız giriş sayfasının URL’sini değiştirmenizi öneririz. Farklı bir URL, WordPress giriş sayfalarını tekrar tekrar hedef alan kötü amaçlı bot etkinliğini azaltmaya yardımcı olacaktır.

Bunu yapmak için WPS Hide Login eklentisini işinizi fazlasıyla görecektir. Eklenti ayarları ve Wp giriş URL’sini değiştirmenin diğer yolları için şu kılavuzumuza göz atabilirsiniz: https://wpekran.com/wordpress-wp-admin-ve-wp-login-giris-yolunu-degistirme/

# Gereksiz veya Güncel Olmayan Eklentileri Kaldır

429 Too Many Requests hatasının nedeni bazen eklenti kaynaklı da olabilir. Belirli eklentiler nedeniyle Http error 429 hatası ile karşılaştığınızı varsayalım. Bu durumda iki seçeneğiniz vardır: eklentiyi kaldırmak veya eklentiyi en son sürüme güncellemek.

Öncellikle tüm eklentilerinizi devre dışı bırakıp hatanın eklenti kaynaklı olup olmadığını kontrol edin. Eklentileri devre dışı bıraktığınızda hata ortadan kalkıyorsa, eklentileri tek tek aktifleştirerek hangi eklentinin sorun yarattığını belirleyin. Belirledikten sonra eklentiyi silebilir ya da güncel sürümünü yüklemeyi deneyebilirsiniz.

Sorun eklenti kaynaklı değilse, kullandığınız temayı da kontrol etmenizde fayda var. Varsayılan bir temaya geçiş yapın ve sorunun çözülüp çözülmediğini kontrol edin Sorun çözüldüyse ya farklı bir tema kullanın ya da mevcut temanızın geliştiricisiyle iletişime geçip inceleme destek talep edin.

# Hosting Sağlayıcınızla İletişime Geçin 

Yukarıdaki adımları uyguladığınız halde sorun çözülmediyse, son çare olarak hosting sağlayıcınızla iletişime geçmenizi öneririz. Teknik destek ekibi sorunun kaynağını araştırıp çözüm konusunda önerilerde bulunabilir (veya sizin için sorunu kendileri de çözebilir.)


429 Too Many Requests hatası web sitenizin işleyişini önemli ölçüde etkileyebilir. Bu nedenle sorunu hızlı bir şekilde çözüme kavuşturmak son derece önemlidir. Bu kılavuz ile http error 429 hatasının çözümüne yardımcı olabildiğimizi umuyoruz.

Ayrıca, karşılaşabileceğiniz diğer hatalar için çözüm yolları içeren şu içeriklerimize de göz atmak isteyebilirsiniz:

WPEkran

Web site ve blog açma kılavuzları, para kazanma, sosyal medya, SEO, WordPress, Blogger, hosting, domain ve WEB'e dair bilgiler WPEkran'da.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu